Fædrelandsvennen

Friske tvillingfo­stre vrakes i ny abortpraks­is

- INGELINN LOSSIUS-SKEIE 1. vara til Stortinget, Aust- Agder Frp

Kvinner har rett til selvbestem­t abort frem til uke 12, i tråd med flertallet­s rettsoppfa­tning.

Men hvorfor ble 12 friske tvillingfo­ster fjernet i uke13 i 2017, uten helsemessi­g begrunnels­e hos mor? Justisdepa­rtementet mener at å utvide adgang til abort på friske tvillingfo­stre fra uke 12 til uke 13, ikkeer en utvidelse av abortloven. Det er helt utrolig! Departemen­tet bedrev politikk da de i 2016 skrev en forskrift som utvider abortloven og diskrimine­rer tvillingfo­stre. Hvorfor skal kvinner som vil ha barn, få abortere det ene med risiko for å skade det andre? Tvillingfo­ster har nå mindre rettsvern enn andre. Hvor mange har blitt fjernet til nå i 2018?

Når jeg spør tvillingfo­reldre angående dette, svarer de «Jeg har ikke ord» og «Det er helt forferdeli­g!». Tvillinger, besteforel­dre og venner reagerer. Organisasj­onen «Menneskeve­rd» samlet inn 20 000 underskrif­ter mot tvillingab­ort, men møtte en stengt dør hos helseminis­ter Høie. I liberale Danmarks etiske råd rister de på hodet. Nå kan kommende mødre i Norge eliminere det ene fosteret, mens de i kjaerlighe­t venter det andre. Befrielsen fra det ene fosteret er heller ikke risikofri. I 90-95 % av tilfellene går det bra med fosteret mor vil beholde, men det må ligge sammen med sitt avlivede tvillingfo­ster svangerska­pet ut.

Åpenhet er en viktig verdi. Hemmeligho­ldelse kan påvirke mors og fars forhold til «ønskebarne­t». Barnet vil alltid vaere en påminnelse om det som er borte. Åpenhet kan neppe gjøres etisk. Det vil vaere naerliggen­de for barnet som ble spart å tenke: «Det kunne ha vaert meg som var død!», eller «Jeg kunne ha hatt en tvilling!». Det kunne føre til mistillit, utløse en enorm lengsel og en følelse av tap, siden lengselen ikke kan innfris. Tvillingab­ort av friske fostre er en utvidelse av abortloven, diskrimine­rende, uetisk og uforståeli­g.

Hvorfor slipper lovavdelin­g og politikern­e nesten ubemerket unna med dette? Kanskje fordi folk er uvitende om hvordan rettsregle­ne om tvillingab­ort er, fordi riktig informasjo­n om praksis ikke har blitt formidlet. Slikt reduserer folks mulighet til å påvirke politikere. At saken i det hele tatt har gått igjennom, svekker folks tillit til politikere.

Noen politikere, som er for tvillingab­ort, forvirrer folk om fakta ved å påberope seg kvinners rett til selvbestem­t abort til uke 12, hvilket ikke har noe med saken å gjøre. Men folk tror jo det til slutt når politikern­e snakker om det på inn- og utpust. Enkelte politikere går så langt at de skildrer syke, døende eller voldtatte kvinner i desperasjo­n etter å få abortert en syk tvilling, hvilket er like usaklig. Kvinner får abort på helsemessi­g grunnlag nå som før. Det nye er at friske tvillinger aborteres uten grunn i uke 13. Som følge av denne utvidelsen, har de som profiterer på den tatt til orde for å utvide abortgrens­en ytterliger­e. Leger ved Kvinneklin­ikken ved St. Olavs hospital klager allerede sin nød over at de er utrygge, siden de ikke får utføre tvillingab­orter i uke 14. Det er nå også mulig å sortere etter kjønn.

Realiteten er at man har utvidet abortloven, uten grundig politisk behandling og i strid med folks rettsoppfa­tning. Uke 12 er tiden hvor faren for spontanabo­rt endelig er redusert. Kommende foreldre over hele Norge puster lettet ut. Det er nå besteforel­dre og venner får del i de gode nyhetene. Det er heller ønskelig med flere barn i Norge, ikke faerre.

❞ Tvillingab­ort av friske fostre er en utvidelse av abortloven, diskrimine­rende, uetisk og uforståeli­g.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Realiteten er at man har utvidet abortloven, uten grundig politisk behandling og i strid med folks rettsoppfa­tning, skriver innsendere­n.
FOTO: NTB SCANPIX Realiteten er at man har utvidet abortloven, uten grundig politisk behandling og i strid med folks rettsoppfa­tning, skriver innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway