Fædrelandsvennen

Hvor går grensen din, Erna Solberg?

-

Abortloven vi har i dag ble vedtatt i 1978. I mai feiret vi dens 40-årsdag. Lite visste vi da at vi i høst kom til å ta til gatene for å igjen forsvare kvinners rett til å bestemme over egen kropp.

●●Alle som ikke har bodd under en stein den siste uka har fått med seg at Krfs debatt om retningsva­lg endte med Erna Solberg og de blå-blå.

En utløsende faktor for dette valget var nok statsminis­terens lovnader om å se på omformuler­inger i abortloven. Erna Solberg snakker om det som om det bare handler om ord på et ark, det gjør det ikke, og nå raser kvinner og menn over hele landet mot forslaget.

Likevel har KRF lenge hatt “kampen mot sorterings­samfunnet” som sin største sak. De gjemmer sitt standpunkt om å gjøre det vanskelige­re å få abort bak at de vil bevare mangfoldet i samfunnet. De mener at man ikke skal kunne ta abort på bakgrunn av sykdom eller skade på fosteret, slik paragraf 2c sier.

Det har blant annet kommet forslag på å endre ordlyden til at fosteret ikke skal vaere levedyktig for å få abort innvilget. En grovere innskrenke­lse av kvinners rett til selvbestem­melse er det lenge siden vi har sett.

I dag gjøres tidlig ultralyd, evt fostervann­sprøve, i uke 11-14, som betyr at om man avdekker sykdom i uke 12-14 så er i dag 2c hjemmel for abort. Hvis man fjerner 2c vil kvinnen kun ha én uke på å påvise sykdom og ta stilling til om hun skal baere frem barnet. Det setter kvinnen i en ekstra uholdbar situasjon. KRF er også mot tidlig ultralyd, så de ønsker rett og slett at familier ikke skal ha et tilstrekke­lig kunnskapsg­runnlag om den beslutning­en de skal ta.

Til NRK sier endelig Krfs Kjell Ingolf Ropstad det slik det er: at deres mål er at flere skal få nei i abortnemnd­ene. Samtidig sier Høyre at kvinners rettighete­r skal ligge fast, selv om de er åpne for å se på endringer i lovteksten. Hvem er det som forteller sannheten? Og hvilken garanti har man for at praksisen blir den samme hvis lovteksten endres. Det er ikke lett å bli klok på hvilket standpunkt regjerings­partiet Høyre har i denne saken.

Erna Solberg utfordrer abortloven for andre gang i statsminis­terstolen. Hun bruker det som et forhandlin­gskort for å sikre seg kortsiktig makt i tre år til. Det er skammelig. For oss i AUF og Arbeiderpa­rtiet er det viktigste at kvinner og deres naermeste familie skal kunne velge selv, Erna og KRF skal ikke ta dette valget for dem. Vi er klare for å ta kampen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway