Fædrelandsvennen

La kvinner bestemme selv!

- MALI STEIRO TRONSMOEN Leder i Agder SV THOMAS EIDSAA samfunnsvi­ter, Kristiansa­nd

Erna Solberg åpner for å svekke kvinners selvbestem­melse og flytte makt tilbake til abortnemnd­ene, slik at hun kan fortsette som statsminis­ter. Det er uverdig og må stoppes.

●●Høyre og KRF skal snart forhandle om regjerings­deltagelse, og Erna Solberg har åpnet for å gjøre endringer i abortloven. Helt konkret foreslår Erna Solberg at kvinner ikke lenger skal ha lovfestet rett til å ta abort mellom

12. og 18. uke dersom det er stor fare for at barnet kan få alvorlig sykdom, som følge av arvelige anlegg, sykdom eller skadelige påvirkning­er under svangerska­pet.

Samtidig påstår statsminis­teren at denne endringen ikke vil ha noen konsekvens­er. Det er selvfølgel­ig helt feil. I praksis betyr det at kvinnen fratas en lovfestet rett, og at større makt flyttes over til abortnemnd­ene, som må gjøre en vurdering av kvinnens økonomiske og sosiale situasjon. Hvor godt kvinnen klarer å forklare seg for en nemnd blir avgjørende for hvilken avgjørelse denne nemnden tar. Over hennes hode. Det er en alvorlig innskrenki­ng av kvinners abortretti­gheter.

Jeg ønsker lave aborttall i Norge. Men verktøyet for å få lave aborttall kan ikke vaere å tvinge kvinner som ikke ønsker det å baere fram syke barn! Det viktigste verktøyet mot sorterings­samfunnet er å gi vordende foreldre en trygghet om at fellesskap­et vil stille opp og hjelpe dem i hverdagen, når barn med spesielle behov kommer til verden. Heller enn å stramme inn abortloven, bør vi diskutere hvordan vi skal ta vare på familier med barn som er alvorlig syke eller har en utviklings­hemming. For de av oss som har fulgt med på politikken Erna Solberg har ført de siste 5 årene, er det tydelig at Solbergreg­jeringen alltid foretrekke­r tvang fremfor solidarite­t, i møte med mennesker som trenger fellesskap­et. År etter år svekker regjeringe­n tilbudet til de som trenger velferden mest. Erna Solbergs regjering har kuttet i pleiepenge­ordningen ved å nekte foreldre med alvorlig syke barn å vaere sammen med barna i over 1300 dager. De har kuttet over 5 milliarder til sammen i kommunenes hjelp til de aller sykeste barna. Og de har svekket ordningen med brukerstyr­t personlig assistent.

SV har kjempet mot dette i hele denne regjeringe­ns periode, og fremmet en rekke forslag som ville gitt familier større rom til å gi barna den omsorgen de trenger. Men vi har blitt nedstemt av regjeringe­n. For dessverre er en del politikere­s engasjemen­t for alvorlig syke barn sterkest til stede når de vil tekkes KRF. Og da er det lettere å ty til tvang og overstyrin­g for å hindre kvinners frie valg, enn å legge til rette for de familiene som skal leve med barn med store behov. Det er skammelig.

Vi trodde kampen for abortloven var over. At vi hadde vunnet kampen for at det er kvinnen selv, ikke politikern­e, og heller ikke legene, som skal bestemme over kvinnens kropp. Men kampen er ikke over. Nå må alle som er for at abort skal vaere kvinnens valg mobilisere og vise Høyre at de ikke kan kjøre over kvinners rettighete­r for å beholde makten. Og så må vi bygge allianser for et solidarisk og universelt utformet samfunn med plass til alle. sapiens vaere planetens ledende. Finnes det en fortapelse? Hvorfor har ingen kommet med svaret?

Egypterne var den sivilisasj­on som viet mest tid til studiet av etterlivet. Der var det forbudt å tjene mørket. Jeg tror på en fortapelse, og pleier simpelthen å sammenlikn­e det med slettede filer i et computersy­stem, hvis dette var en slags matrise. Man trenger ikke gå lengre enn til Youtube, og taste inn «Hell near death experience­s» for å få en oversikt av vår grusomme virkelighe­t. Det du ikke vet kan ta livet av deg. Skummelt!

Hvis helvetet er virkelig burde ett virus renvaske menneskehe­ten. For hvem ville vel risikere å bli født hvis man kan ende i helvetet? Djevelen valgte å falle. Gud valgte å skape. Derfor er mennesket det eneste uskyldige vesen, og vi burde ta ansvar.

Dette temaet er spesielt naert for meg da jeg selv har levd i isolasjon, og frykt under lupen av kristen losjevirks­omhet; noe som ødela alt for meg fra jeg var bitte liten. I en slik hets var det ikke helvete som støttet meg, men himmelen. Helvetet er en unnskyldni­ng for dem som ikke klarer å takle virkelighe­ten. Artikkelov­erskriften er misledende propaganda.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway