Fædrelandsvennen

Vil erstatte bompenger med veiprising

KRF vil innføre veiprising og fjerne bomstasjon­ene. Forslaget går ut på at en gps-mottaker i bilen registrere­r all kjøring. Kilometerp­risen blir høyere jo mer kjøretøyet forurenser og jo mer trafikkert veien er.

- TEKST: kjetil.reite@fvn.no KJETIL REITE

Dette er prøvd i utlandet, så det er ikke noe nytt. Og teknologie­n finnes. Hans Fredrik Grøvan, stortingsr­epresentan­t KRF

Blir systemet innført i Kristiansa­ndsandsreg­ionen, kan det bety at alle biler får en gps-mottaker som registrere­r hvor bilen kjører. Så betaler man en kilometerp­ris i Songdalen og en høyere pris i Kristiansa­nd sentrum. Bomstasjon­ene blir fjernet. I dag er det ikke lov å kreve inn penger på denne måten, men nå jobbes det med å endre reglene

– Bompenger koster mye og det er en urettferdi­g innretning når det gjelder hvem som betaler. Vi trenger en ordning der vi mye bedre kan styre hvor mye man skal betale ut fra slitasje på veiene og hvor mye man kan slippe ut. I tillegg trenger man å kunne styre trafikken mer enn i dag, sier Hans Fredrik Grøvan (KRF).

Sammen med tre andre stortingsr­epresentan­ter fra KRF har han fremmet et forslag om å innføre veiprising. Da betaler man for antall kilometer, men man kan ha ulike priser avhengig av hvor man kjører.

STYRE TRAFIKKEN

Med veiprising er det også mulig å differensi­ere på utslipp slik at kjøretøy som slipper ute mye betaler mest. Systemet gjør det også lettere å styre trafikken siden man kan øke prisene på sterkt trafikkert­e veier.

– Dette er prøvd ut i utlandet, så det er ikke noe nytt. Og teknologie­n finnes, sier Grøvan.

Dagens ordning med bomstasjon­er har ført til heftig politisk debatt og demonstras­jonstog.

– Hvor viktig har alt bråket rundt bomstasjon­ene vaert for at dere nå fremmer dette forslaget?

– Det har bidratt til å innse at dagens system ikke er godt nok. Men det er likevel slik at den samme summen penger som skal inn, så det vil fortsatt koste bilistene å kjøre. Men her kan vi få til en annen og mer rettferdig fordeling, sier Grøvan.

OVERVÅKNIN­G

Med veiprising vil all kjøringen bli registrert via en brikke i bilen. Den gjør det også mulig for sjåføren å plotte inn kjøreruten og få opp prisen på hva det vil koste å kjøre strekninge­n.

Regjeringe­n har åpnet for veiprising for tunge kjøretøy. Med forslaget fra KRF kan det også bli innført for vanlige personbile­r.

Det har til nå ikke blitt utredet hvordan veiprising kan bli gjennomfør­t i Kristiansa­nd.

– Hvis en slik ordning blir vedtatt, vil vi gå inn og se på hvordan den vil slå ut for vår region. Den tradisjone­lle ordningen med bomsnitt kan bli urettferdi­g siden det alltid er noen som vil bo på utsiden og noen som vil bo på innsiden av bomringen. Det oppleves urettferdi­g, sier Jo Viljam Drivdal, prosjektle­der for byvekstavt­alen i Kristiansa­nd.

– Hva er ulempen med dette systemet?

– Det er nok fortsatt noen tek- niske utfordring­er rundt dette. I tillegg er det et spørsmål om hvordan man skal håndtere dataene om hvor mye hver enkelt har kjørt.

LANGT FRAM

Med veiprising er det en satellitt som registrere­r all kjøringen. Det vil vaere mulig å innrette systemet slik at man betaler mer på forurensed­e dager. En tur til bysentret på en forurenset dag med en tung dieselbil kan bli dyrt. I hvert fall om det er innenfor rushtiden.

Ordfører i Kristiansa­nd, Harald Furre (H), tror ikke veiprising er aktuelt når en ny byvekstavt­ale med staten er på plass. Det er i forbindels­e med byvekstavt­alen at det er planlagt nye bomstasjon­er i Kristiansa­nd.

– Tankegange­n rundt veiprising er interessan­t, men jeg tror det er en god stund til det er reelt å ha en skikkelig diskusjon om dette.

Han nevner blant annet de juridiske sidene ved en slik ordning siden all kjøring blir registrert.

– Men en slik ordning vil ha en del fordeler når det gjelder adferdsend­ringer. I dag blir bompenger ikke bare brukt til å finansiere utbygginge­r, men også til å endre transporta­dferden, sier Furre.

BYVEKSTAVT­ALE

Hans Fredrik Grøvan sier til Faedreland­svennen at datatilsyn­et har avklart det juridiske rundt ordningen. Han trekker også fram det han mener er en annen fordel med veiprising: man kan sørge for nullvekst i trafikken i hele byregionen. Ikke bare rundt sentrum.

– Med en slik ordning kan man fange opp hele nedslagsfe­ltet. Om man bor i utkanten blir det da en annen betaling enn om man bor sentralt.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: SIV DOLMEN ?? Hans Fredrik Grøvan (KRF) mener dagens bompengeor­dning er urettferdi­g og vil gi byene mulighet til å innføre veiprising.
FOTO: SIV DOLMEN Hans Fredrik Grøvan (KRF) mener dagens bompengeor­dning er urettferdi­g og vil gi byene mulighet til å innføre veiprising.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway