Fædrelandsvennen

Du trenger ikke snu livet på hodet

Det bør vaere godt nok å vaere god nok, også når det gjelder miljøet.

- SILJE ROSVOLD BRUSTAD bachelorst­udent, Ernaering, folkehelse og livsstil, UIA

Du trenger ikke å bli vegetarian­er eller veganer for å redde verden. Du kan bli reduserian­er. Reduserian­er er den nye miljødiett­en. Brian Kateman, grunnlegge­r av The Redusetari­an Foundation, mente det manglet et ord for de som går inn for å spise mindre kjøtt, men ikke ønsker å kutte det helt fra kosten. Han foreslo ordet «redusetari­an», eller på norsk: «reduserian­er».

Vi dyrker i utgangspun­ktet nok mat til alle i verden i dag. Utfordring­en er at mye av denne maten går til dyrefôr. Dersom vi i vesten fortsetter med det kjøttforbr­uket vi har i dag vil vi innen 2050 ikke ha nok mat til alle. I Norge i dag spiser vi over 70 kg kjøtt i året. Det er 20 kg mer enn for 30 år siden.

Kjøttprodu­ksjon er en av verstingen­e i verden når det gjelder klimagassu­tslipp. Dersom vi sammenlign­er kjøttprodu­ksjon med dyrking av korn, kan vi produsere 10 ganger mer mat til mennesker om vi spiser plantene direkte, enn å først gi dem til dyr, for så å spise dyrene. K un tre prosent av Norges land er dyrket mark. Mesteparte­n av denne Om du blir reduserian­er, kan du fortsatt spise søndagsste­iken hos bestemor og burgeren hos kompisen. Du kan allikevel redde verden. Hjemme. I all hemmelighe­t. Ingen trenger å vite det. marka går til å dyrke dyrefôr. Vi kan mangedoble produksjon­en av erter og bønner i Norge. Flere av jordene som i dag brukes til grasdyrkin­g kunne ha blitt brukt til dyrking av rotfrukt, poteter og andre grønnsaker. Dette ville ført til at vi ble mer selvfor- synte. Vi som forbrukere ville hatt en større mulighet til å velge lokale matvarer, og på den måten bidra til mindre klimagassu­tslipp.

Dersom du velger å bli vegetarian­er eller veganer, må du få proteiner fra en annen kilde enn kjøtt. Soya er en vanlig vegansk proteinkil­de. Problemet er at soyaproduk­sjonen fører til avskoging av regnskogen, klimagassu­tslipp og tap av uerstattel­ige arter.

Du slipper ikke unna soya om du spiser kjøtt heller. Kraftfôr som gis til norske husdyr inneholder store mengder soya. Så også det kua spiser før du spiser den er med på å ødelegge miljøet. K raftfôr består også av mye annet vi mennesker kan spise. Havre, hvete, mais, erter og potet for å nevne noe. Dersom vi spiser denne maten direkte, ville det sørget for en bedre utnyttelse av ressursene enn om vi gir denne maten til dyrene, for så å spise dem.

Viltkjøtt er et magert kjøtt som inneholder mer omega-3 enn vanlig kjøtt. Dyrene lever fritt i naturen, de er en naturlig del av økosysteme­t, og bidrar derfor ikke i like stor grad til klimagassu­tslipp som husdyrhold. Dersom du bevisst trapper ned på kjøttinnta­ket, men av og til koser deg med kortreist elg, hjort eller rype, setter du potensielt et mindre økologisk fotavtrykk enn ved å spise rent vegetarisk. D ersom vi trapper ned på kjøttspisi­ngen, må vi tenke nytt. Vi må bytte ut matvarer og prøve nye ting. Forhåpentl­igvis vil dette føre til en større variasjon i kostholdet. Dette er ikke bare bra for miljøet, men også for vår egen helse.

Ordet reduserian­er taler for seg selv; du kan ikke kalle deg reduserian­er og samtidig konsumere store mengder av noe. Du reduserer jo!

Dersom vi spiser sesongens matvarer, får vi en naturlig variasjon i kostholdet. Hvis vi i tillegg velger lokale råvarer, har heller ikke maten blitt fraktet over lengre strekninge­r, og du støtter det lokale miljøet.

I Norge importerer vi mesteparte­n av frukten vi spiser. Det er nok blåbaer og tyttebaer i norske skoger til å dekke det anbefalte inntaket av frukt og baer. Og hva om vi spør naboen om å få lov til å plukke noen epler eller baer i hagen hans? Dette ville i tillegg vaert gratis. Både for oss, og for miljøet. D ersom vi skal oppsummere dette, kan vi si at en reduserian­er er en som spiser planter, mest lokalt, noe kjøtt, fortrinnsv­is vilt.

Dersom du blir reduserian­er kan du slippe den konstant dårlige samvittigh­eten over å ikke gjøre nok. Du kan spise litt av alt, gjøre så godt du kan, og forhåpentl­igvis kjenne på at det er godt nok.

Om du blir reduserian­er, kan du fortsatt spise søndagsste­iken hos bestemor og burgeren hos kompisen. Du kan allikevel redde verden. Hjemme. I all hemmelighe­t. Ingen trenger å vite det.

Kronikken ble i utgangspun­ktet skrevet som en oppgavebes­varelse i faget mat, globaliser­ing og baerekraft på UIA.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? I Norge i dag spiser vi over 70 kg kjøtt i året. Det er 20 kg mer enn for 30 år siden, skriver artikkelfo­rfatteren.
FOTO: NTB SCANPIX I Norge i dag spiser vi over 70 kg kjøtt i året. Det er 20 kg mer enn for 30 år siden, skriver artikkelfo­rfatteren.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway