Fædrelandsvennen

Her er den nesten helt under

Fregatten Helge Ingstad sank nesten helt natt til tirsdag. – Uunngåelig så lenge båten var ustabil, sier skipsekspe­rt Erik Tveten.

- HELENE SKJEGGESTA­D MARITA E. VALVIK KRISTOFFER RØNNEBERG

Natt til tirsdag og tirsdag morgen røk flere av vaierne som holdt fregatten Helge Ingstad delvis over vann etter kollisjone­n med tankskipet TS Sola.

Nesten hele skipet lå i går under vann.

– Dette var uunngåelig og noe jeg regnet med komme til å skje. Båten veier 5000 tonn. Det finnes ikke festepunkt­er, hverken om bord eller på land, som kan holde en slik vekt når båten er ustabil, sier skipsekspe­rt Erik Tveten.

I 35 år har han vurdert skadeomfan­g på alt fra trålere til alle typer lasteskip og ulike offshorein­stallasjon­er.

Tveten mener at det ikke er naturlig å kritisere sjøforsvar­et for måten de sikret fregatten på etter ulykken.

– Her er det rett og slett fysikkens lover som gjelder, sier han.

Allerede før vaierne røk, var Tveten usikker på om fregatten ville vaere mulig å redde.

Nå er det blitt enda mindre sannsynlig.

SIKRINGENE RØK FORAN

– Dette har hele tiden vaert en krevende og kompleks sikringssi­tuasjon, sier Yngve Skoglund fra Sjøforsvar­et under en pressekonf­eranse tirsdag formiddag.

Til nå har fregatten ligget sikret til land med ti kraftige vaiere.

– Mandag kveld sank fartøyet ca. én meter dypere. Det var fordi to av vaierne som vi anså som de svakeste punktene, røk, informerer Håvard Mathisen fra Forsvarsma­teriell.

Etter midnatt anså Forsvaret at det ikke var trygt å ha folk tilstede ved fregatten.

– Klokken 06.00 i dag tidlig røk samtlige vaiere foran på fartøyet. Dermed sank baugen ytterliger­e. Sikringene akterut er nå sikret, og skipet ligger i ro under vann.

USIKKER På BUNNFORHOL­DET

– Vaierne var sterke nok da båten lå horisontal­t, men de holdt ikke da fregatten tippet, utdyper Skoglund.

Han mener heller ikke at det ble brukt for få festepunkt­er og vaiere i sikringen.

– Det er usikkerhet­en rundt bunnforhol­det som er grunnlaget for at vi er der vi er i dag. Når flere tusen tonn beveger seg nedover handler det ikke om vaiere, men om masse og kraft, forteller han.

Forsvaret undersøker nå området med miniubåt, og de antar at fregatten foreløpig ligger stabilt.

VIL TA OPP BÅTEN

På en pressekonf­eranse tirsdag ble det klart at det da sannsynlig­vis er større skader enn det var mandag, men at det var for tidlig å si hvor store disse skadene er.

Forsvaret understrek­er at de vil ta opp båten og få den undersøkt. Det er planlagt å løfte fartøyet opp med to kranlekter­e. De er bestilt og på vei mot havaristed­et.

Siden Forsvaret ikke har erfaring med å berge fartøy, er det hentet inn ekstern hjelp fra BOA Offshore AS, som har gjort lignende arbeid tidligere.

Det ligger fremdeles en del våpen om bord i fartøyet. Disse skal ikke ut før skipet heves.

INTERN UNDERSØKEL­SE

Forsvaret vil nå iverksette interne undersøkel­ser sammen med Statens havarikomm­isjon.

Undersøkel­sesgruppen i Forsvaret vil bli ledet av en utenfor staben, men på pressekonf­eransen sa Forsvaret at de ikke vil opplyse om hvem som skal lede undersøkel­sesgruppen.

Politiet etterforsk­er også om det har skjedd noe straffbart. Samtidig skjer det et arbeid for å få besetninge­n klar til å seile igjen.

– Dette er et team som har hatt gode prestasjon­er og har en rekke spesialist­er. Det er viktig for Forsvaret å beholde dem som ressurs, sier Rune Andersen fra Marinen.

 ?? FOTO: JAKOB ØSTHEIM / FORSVARET ?? Fregatten Helge Ingstad sank dypere i havet da flere vaiere den var festet med, røyk natt til i går.
FOTO: JAKOB ØSTHEIM / FORSVARET Fregatten Helge Ingstad sank dypere i havet da flere vaiere den var festet med, røyk natt til i går.
 ?? FOTO: KYSTVERKET ?? Dette bildet, tatt av Kystverket tirsdag, viser at KNM Helge Ingstad i går lå dypere i vannet enn dagen før.
FOTO: KYSTVERKET Dette bildet, tatt av Kystverket tirsdag, viser at KNM Helge Ingstad i går lå dypere i vannet enn dagen før.
 ?? FOTO: JAKOB ØSTHEIM / FORSVARET ?? Kun radartårne­t og deler av bakenden på fregatten stakk opp fra vannet i går formiddag.
FOTO: JAKOB ØSTHEIM / FORSVARET Kun radartårne­t og deler av bakenden på fregatten stakk opp fra vannet i går formiddag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway