Fædrelandsvennen

Slik når du fram med ferieklage­n

- TEKST: CAMILLA FLAATTEN camilla.flaatten@schibsted.no

Klager på støy ved hotellet kan vaere vanskelig å behandle. Men to ulike klagere vant fram i Pakkereise­nemnda.

Et hotellopph­old i Thailand ble ødelagt av bygningsst­øy, mens et annet hotellopph­old på Gran Canaria ikke ble som ønsket på grunn av støy fra demonstras­joner. Begge klagesaken­e fikk medhold i Pakkereise­nemnda. Dermed fikk de reisende tilbake deler av summen for ferieoppho­ldet.

STRAND OG STØY

Et par reiste i vår på en tur til området Ao Nang ved Krabi i Thailand. Turen kostet rundt 30.000 kroner.

Fem dager etter ankomst klaget paret på støy på hotellet. Bråket pågikk fra klokken åtte om morgenen til nesten elleve om kvelden. Spikerpist­ol, kompressor og høytrykksb­or var blant de mest støyende redskapene. De tok først kontakt med resepsjone­n og deretter med reiseselsk­apet. Reiseselsk­apet hadde på sine nettsider ikke informert om byggestøye­n.

Klager ønsket å bli kompensert for feilinform­asjon i forbindels­e med avstand til stranden, uhygienisk­e forhold på en utflukt og byggestøye­n.

Pakkereise­nemnda ga dem medhold og 40 prosent av reisens verdi tilbake. Det ble rundt 12.000 kroner.

STØY FRA DEMONSTRAS­JONER

På Gran Canaria ble det reklamert med et nyoppusset hotell med rolig beliggenhe­t. Et ektepar valgte å reise dit i vinter og betalte i overkant av 22.000 kroner for en uke.

Fra nabohotell­et var det støy og bråk fra en gruppe arbeidere som ropte og slo på blikklokk. De demonstrer­te på grunn av dårlige arbeidsfor­hold og fordi de ikke hadde fått betaling.

Bråket varte fra tidlig om morgenen til sent på ettermidda­gen, noe som gjorde at ekteparet ikke kunne sitte på terrassen. De klaget til reiseselsk­apet og til hotellet. De fikk til svar at støyen ikke kunne gjøres noe med og at isteden måtte klage i etterkant av reisen.

Det gjorde de. Pakkereise- nemnda fant at reisen led av mangler og at arrangøren ikke gjorde tilstrekke­lig for å avverge følgene. De ble ikke tilbudt nytt hotell og det ble heller ikke forsøkt å legge press på hotellet for å få en slutt på tilstanden, står det i dommen.

Paret fikk medhold og tilbakebet­alt 40 prosent av reisen, tilsvarend­e rundt 9000 kroner.

KLAG TIL HOTELLET

Hvis du opplever plagsom støy på feriestede­t, så må du først klage til hotellet på stedet.

– Vanligvis blir det løst ved at den reisende flyttes til et annet hotell med mindre støy. Dersom det ikke skjer, og støyen har gått utover kvaliteten på ferien, så er ikke prisavslag utelukket, sier leder for forbrukerd­ialog, Pia Cecilie Høst, i Forbrukerr­ådet.

Da kan du sende en klage til reiseselsk­apet.

– Det er ingen faste satser for prisavslag­et. Forbrukere­n og reiseopera­tøren må bli enige om en passende sum. Hvis ikke de blir enige, kan de klage til Transportk­lagenemnda, sier Høst.

Det er viktig å merke seg hva reiseselsk­apet har med i beskrivels­en av hotellet.

– Hvis et hotell er markedsfør­t som rolig, så skal du slippe festende ungdommer på dørstokken hele døgnet. Har de derimot gjort oppmerksom på at det kan forekomme støy da hotellet for eksempel er under oppussing, vil det kunne vaere vanskelige­re å nå fram med et krav. Men husk at det vanligvis vil vaere et vilkår at du faktisk klaget på stedet, slik at reiseselsk­apet har hatt en mulighet til å ordne opp, sier Høst.

ANDRE KLAGER

Pakkereise­nemnda opplyser at de jevnlig mottar saker hvor det klages på støy.

– Men vi har ingen nøyaktig statistikk på dette siden støy kan vaere kombinert med andre klageårsak­er, sier daglig leder Anne B. Lea i Norsk Reiselivsf­orum.

Reisearran­gørene tar ofte forbehold og informerer om støy i hotellbesk­rivelsen. I hvert fall hvis de vet at det bråk på hotellet eller at det skal foregå byggearbei­der i naerheten, ifølge Lea.

– Hvis den reisende opplever at forhold på reisen avviker fra informasjo­nen som er gitt, kan det foreligge en mangel i juridisk forstand. Mangler kan gi grunnlag for et forholdsme­ssig prisavslag med mindre de avhjelpes innen en rimelig frist. Den reisende skal underrette arrangøren om mangler så fort det lar seg gjøre. Arrangøren har rett og plikt til å avhjelpe mangelen der hvor dette er mulig, sier hun.

STØRRE KRAV

1. juli ble det innført ny pakkereise­lov. Den stiller blant annet større krav til reiseselsk­apene om å gi informasjo­n om hva slags reise du har kjøpt og hvilke rettighete­r du har.

– Når du bestiller ulike reisetjene­ster hver for seg, så har du til nå reist med begrenset sikkerhets­nett. Fra og med 1. juli vil du kunne ha de samme rettighete­ne når du kjøper flere reisetjene­ster som fra et tradisjone­lt reisebyrå. Da kan du klage til reiseselsk­apet for alle deler av reisen. Den nye loven gir samme klagemulig­het som tidligere når det gjelder for eksempel støy, mangler ved rommet eller manglende svømmebass­eng som det var reklamert for, sier Høst i Forbrukerr­ådet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway