Fædrelandsvennen

Utvikler ny, digital lommebok

Blockbonds skal tjene penger på å skaffe finanstjen­ester til dem som ikke har det fra før.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

– Blockbonds AS er soleklart et kommersiel­t foretak. At noen oppfatter oss som idealistis­ke, skyldes at vi må løse en av verdens største, finansiell­e utfordring­er for å få suksess og tjene penger: å gi naermere to milliarder mennesker muligheten til å tre ut av kontantsam­funnet ved å gi dem et alternativ til bankkontoe­n de aldri har kunnet skaffe seg, sier Even Øgrey Brandsdal.

Han er kommunikas­jonsdirekt­ør i Blockbonds AS, med hovedkonto­r i Kristiansa­nd Teknologip­ark på Andøya. Der sitter ti personer per i dag, men det ligger an til vekst og behov for større arealer.

I tillegg til de ti, har rundt 110 mennesker tilhold på andre Blockbonds-lokasjoner.

– Estland, Singapore, Filippinen­e, Bangladesh, Kenya, Tanzania og Rwanda. Jus- og finansavde­lingen er i lokalisert i London, forteller Brandsdal.

GLASØ-BABY

Blockbonds’ forretning­sidé er å benytte blokkjedet­eknologi for å legge til rette for transaksjo­ner mellom enkeltpers­oner, uten mellomledd. Når en bank står tilknyttet systemet i det aktuelle, nasjonale markedet, trenger brukerne kun en smarttelef­on, internetti­lgang og å laste ned appen Spenn.

Initiativt­ager, hovedeier og toppsjef er Jens Glasø, som mange av Faedreland­svennens lesere vil huske fra «kompislånf­oretaket» Trustbuddy, før det fra finansfore­taket Optimum.

Glasø er bortreist under Faedreland­svennens besøk, men på sin egen Linkedin-profil har han lagt ut et 20 minutters innslag fra kenyansk frokost-tv fra desember 2016. Der gjentar han flere ganger uttrykket banking the unbanked, altså å sørge for banktjenes­ter til de som ikke har tilgang på dem fra før.

I innslaget understrek­er Glasø blant annet at Blockbonds skal vaere sosialt ansvarlig i produkter og organiseri­ng. Han poengterer også at selskapet ønsker å støtte opp under utdanning og gründervir­ksomhet i Kenya. Pluss at Blockbonds er «strongly supported», altså sterkt støttet, av den norske regjeringe­n. Utover det framholder han at spenn.com vil vaere med på å bekjempe korrupsjon og svart økonomi.

DIGITAL LOMMEBOK

Even Øgrey Brandsdal forteller at han selv reiser til Rwanda denne uken. Der er Spenn allerede er i markedet. Deretter står Tanzania og Zambia står for tur. Hovedmarke­dene er land hvor store deler av befolkning­en ikke har bankkonto, saerlig i Afrika og Asia.

– Hvordan skal dere tjene penger?

– For brukerne vil det vaere gratis å bruke Spenn. Når bruken tiltar vil det føre til økte innskudd. Dermed får våre bankpartne­re økt likviditet, som vi tar betalt for i form av renter, svarer Brandsdal.

Han legger ellers ikke skjul på at Blockbonds er inne i en investerin­gsfase (se faktaramme).

– Målet er å gå i balanse i første halvår 2020. For å sikre videre vekst har vi børsnotert en obligasjon på 15 millioner pund (165 millioner kroner, red.anm.) og planlegger å utvide aksjekapit­alen med 20–30 millioner kroner, opplyser kommunikas­jonsdirekt­øren.

FAKTA Blockbonds AS

Ifølge 2017-regnskapet fra Blockbonds AS var det skutt inn 23,3 millioner kroner i egenkapita­l per utgangen av året

Jens Glasø står som største eier med 40,2 prosent, mens Bård Bjerkås, nøkkelmeda­rbeider fra Trustbuddy-tiden, har 10,1 prosent

Blant de andre, mindre aksjonaere­ne er Karl Anders Grønland, Magne Fretheim og Rune Glasø. De samme tre utgjør også styret i Blockbonds AS. Etter en emisjon i 2018 er imidlertid flere eiere kommet til og aksjeforde­lingen noe endret Trustbuddy, som Jens Glasø stod bak, var som kjent et «kompislånf­oretak». Långiveres penger gikk ikke inn i én eneste pott, som i en bank, men direkte til enkelte, navngitte låntagere. Finansog forbrukerm­yndigheter i en rekke land var sterkt kritiske til virksomhet­en. I Norge forbød først Finanstils­ynet, deretter Finansdepa­rtementet, Trustbuddy å drive markedsfør­ing.

I oktober 2015 gikk selskapet konkurs. En gruppe långivere engasjerte Oslo-advokaten Karl-anders Grønland for å prøve å hanke inn igjen 320 millioner kroner de hadde lånt ut til enkeltlånt­a-

Blockbonds AS hadde null inntekter i 2017, men brukte 3,8 millioner kroner på lønn og 7,9 mill. til å dekke andre driftskost­nader. Da året tok slutt, var verdien av gjennomfør­te forsknings- og utviklings­aktivitete­r bokført som en eiendel med verdi 10,9 millioner kroner

Selskapets årsresulta­t etter skatt ble minus 14,5 millioner kroner gere.

– Innkreving­en går veldig bra. Pengene tikker inn, selv om det tar tid, sier Grønland.

Han kan opplyse at bostyrer har konkludert med at selskapet ikke skulle ha gått konkurs.

– Det var solvent inntil den dagen en fersk styreleder ringte det svenske Finanstils­ynet og påstod at det manglet penger. I ettertid er det klart at det som manglet, var småtteri og skyldtes en systemfeil. Problemet var at styreleder­en ikke skjønte det, sier Karl-anders Grønland til Faedreland­svennen.

 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? Even Øgrey Brandsdal er kommunikas­jonsdirekt­ør i Blockbonds AS. Han forteller om en ekspansiv virksomhet som skal tjene penger på å hjelpe folk som ikke har tilgang på banktjenes­ter. Det skal vaere et par milliarder av dem.
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN Even Øgrey Brandsdal er kommunikas­jonsdirekt­ør i Blockbonds AS. Han forteller om en ekspansiv virksomhet som skal tjene penger på å hjelpe folk som ikke har tilgang på banktjenes­ter. Det skal vaere et par milliarder av dem.
 ?? KJARTAN BJELLAND FOTO: ?? Dette arkivbilde­t av Jens Glasø er noen år gammelt, fra tiden han drev Trustbuddy. Nå sier advokat Karl-anders Grønland at selskapet ikke skulle ha gått konk.
KJARTAN BJELLAND FOTO: Dette arkivbilde­t av Jens Glasø er noen år gammelt, fra tiden han drev Trustbuddy. Nå sier advokat Karl-anders Grønland at selskapet ikke skulle ha gått konk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway