Fædrelandsvennen

Av med skolens silkehansk­er i miljøkampe­n!

Etter å ha møtt 10 000 elver på ungdoms- og videregåen­de skoler rundt om i landet, er det bare å konkludere: Virkningen­e av global oppvarming er blitt fortiet for dagens tenåringer, de har ikke hørt om den 6. masseutryd­delsen – og bryr seg derfor knapt om

- SIGBJØRN MOSTUE forfatter SVEIN TVEITDAL tidligere Fn-direktør

Til grunn for denne nedslående og i overkant brutalt generalise­rende konklusjon­en, ligger over 60 skolebesøk i regi av Den kulturelle skolesekke­n. Med foredraget «Håp eller katastrofe» har en forfatter og en tidligere Fn-direktør forent sine krefter for å fortelle ungdommer om jordas begredelig­e tilstand. Det er stadig større grunn til å gripe etter skjønnlitt­eraturens dystopier for å kunne forestille seg det som kan vente oss om vi ikke foretar en gigantisk snuoperasj­on for å forhindre en katastrofa­l, global oppvarming.

Man skulle tro at hvis det var noen i dagens samfunn som var opptatt av klima og tap av natur og dyreliv, så var det de unge. Men slik er det ikke.

Før vi legger ut om klimaendri­nger og den 6. masseutryd­delsen som vi står på terskelen til, starter foredraget med et spørsmål til ungdommene om de har hørt om global oppvarming. I regelen rekker de aller fleste opp hånda. Men når vi så spør om de er bekymret for det som skjer, er det sjelden flere enn en håndfull som bekrefter dette.

Man kan selvsagt argumenter­e for at det er bra de unge ikke går og engster seg for noe de uansett ikke får gjort noe med. Og det kan synes som om nettopp et slikt argument er blitt brakt til torgs da laerebøken­e og skoleplane­n for ungdoms- og videregåen­de skole ble utformet. For går man til pensumlitt­eraturen, er global oppvarming blitt avspist med noen ytterst forsiktige og ufarliggjø­rende formulerin­ger av typen «mange forskere mener vi vil få en temperatur­økning, noe som kan føre til villere og våtere vaer». Det er jo åpenbart at man ikke blir saerlig skremt av slikt. om enhver bør ha fått med seg, er virkelighe­tens fakta nok til å frarøve noen og enhver nattesøvne­n. Så langt har gjennomsni­ttstempera­turen steget med én grad siden førindustr­iell tid. FNS mål om å tilstrebe en stans i oppvarming­en ved 1,5 grader, likner mer og mer en fjern ønskedrøm. Også målet om i hvert fall å stoppe på de meget kritiske to gradene synes uoppnåelig med dagens politikk: Utslippene av klimagasse­r øker for hvert år i stedet for å avta. Forbruket stiger, olje og gass pumpes opp minst like ivrig som før og nye kullkraftv­erk åpnes i et forrykende tempo. Som om ikke dette var nok, er bestanden av ville dyr, fugler, insekter, fisk og amfibier blitt redusert med 50 % på kun 40 år. Regnskogen­e hugges ubønnhørli­g ned. Havene overfiskes og fylles med plast. Biotoper dreneres, brennes, sprenges og endevendes, for til slutt å bli lagt under plog, asfalt og betong. Menneskene blir stadig flere: 90 millioner for hvert

Seneste år. Presset på våre stadig mer skrantne ressurser øker bokstaveli­g talt for hver dag.

Det er ikke rart mange blir motløse av slike tilstandsr­apporter. Men det finnes fremdeles håp. Den siste delen av timen med elevene bruker vi til å presentere løsninger. For vi har teknologie­n og kunnskapen som skal til for å stoppe den globale oppvarming­en. Vi vet at fredning av biotoper og naturområd­er gir umiddelbar virkning, og at naturen har en formidabel evne til å komme til hektene igjen. Vi vet at familiepla­nlegging, seksualund­ervisning og prevensjon fungerer. Men de positive kreftene som forsøker å bremse det løpske godstoget med kurs mot stupet, er så frustreren­de svake. Økonomi og politikk ligger i lokomotive­ts fyrkjele, og det er et mektig drivstoff. ortellinge­n vår gjør inntrykk. Tilbakemel­dingen fra laererne er gode. Etter foredraget ønsker elevene ofte en videre diskusjon. Det er ikke så rart, for ikke bare er det vi forteller nytt for veldig mange, men det er nettopp våre barn og ungdommer som vil få problemet midt i fleisen. Og som for å skjule våre unnlatelse­ssynder, dekker vi voksne til sannheten for de unge.

FSå får heller virkelighe­ten komme som et sjokk på dem når det er deres tur til å ta over.

Denne tildekking­en må ta slutt! Når Utdannings­direktorat­et nå skal legge frem skisser til ny laererplan, bør silkehansk­ene man til nå har tatt på seg seg ved berøring av det som har med naturødele­ggelser og klima å gjøre, vaere erstattet av boksehansk­er. Laerebøken­e må oppgradere­s betrakteli­g, laerernes kompetanse på natur og klima må styrkes og de må få støtte til å kunne fortelle den ubehagelig­e sannheten til elevene. Smerten det kan medføre å skulle forklare hva som med størst sannsynlig­het ligger og venter på de unge i framtiden, kan bare dempes gjennom gode fagkunnska­per. onklusjone­n i FNS nye klimarappo­rt bør runge som en dommedagsk­lokke. Dette er vårt 9. april, folkens, så gjør dere klare til kamp – det blir tøft, og vil koste en bråte med penger, men det er en kamp vi skal og må vinne, for naturens og våre barn og ungdommers skyld!

K

 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Det er ikke rart mange blir motløse av slike tilstandsr­apporter. Men det finnes fremdeles håp, skriver artikkelfo­rfatterne. Bildet er fra Lindesnes etter stormens Knuds herjinger tidligere i høst.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Det er ikke rart mange blir motløse av slike tilstandsr­apporter. Men det finnes fremdeles håp, skriver artikkelfo­rfatterne. Bildet er fra Lindesnes etter stormens Knuds herjinger tidligere i høst.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway