Fædrelandsvennen

Ikke rør abortloven

- MAREN GARMANN LAUNES VIPS WAERN YLVA BULL

Det har vaert mye debatt rundt abortloven­s paragraf 2.3, som omhandler nemdbestem­t svangerska­psavbrudd etter uke tolv. Istedenfor å fokusere på Krfs ønske om totalforbu­d mot abort, tåkelegges debatten av Høyres nyord «Downsparag­rafen».

Media og politikere bruker bevisst eller ubevisst begreper som «Downsparag­rafen», «sorterings­samfunn» og «eugenisk indikasjon» som om dette skulle vaere nøytrale begrep. At Høyre omdøpte §2.3c til «Downsparag­rafen» i oktober i år, er misvisende og problemati­sk fordi tall fra FHI viser at §2.3c utgjør i underkant av 2% av alle abortene i Norge i 2017, og av disse var 19% foster med Downs.

Det er ikke belegg for å si at disse ble abortert fordi de hadde Downs, da de fleste også hadde organfeil og sykdom. At antall levendefød­te med Downs har økt med 30 % fra ca. 9/10000 i 1970 til ca. 12/10000 i dag er verd å merke seg.

KRF benytter seg av uttrykk som «sorterings­samfunn» og «eugenisk indikasjon», en type retorikk som gir assosiasjo­ner til rasehygien­e, når de snakker om fosterdiag­nostikk og selektiv abort. Det er provoseren­de når media og politikere klandrer kvinner for dette konstruert­e «sorterings­samfunnet» fordi de ikke - ønsker å fullføre svangerska­pet. Vi mener at de som er opptatt av å unngå et slikt samfunn må begynne i andre enden; ved å bedre livsvilkår­ene og tilrettele­gge for foreldre til barn med funksjonsv­ariasjoner gjennom reverserin­g av kutt i bistand til multifunks­jonshemmed­e og mangelfull innvilgnin­g av BPA. KRF ønsker - og Høyre åpner for - at formulerin­gen av §2.3c skal endres til «ikke levedyktig». Hva som ligger i det og hvor lenge den forventede levealdere­n da skal vaere vites ikke.

Ved å fjerne eller endre §2.3c, tvinges kvinnen inn under 2.3a og 2.3b, og vil her måtte nedsnakke og dokumenter­e at hun ikke evner eller har ressurser til å vaere mor, ettersom fosterets tilstand ikke lenger tillegges betydning. Det er ca. 8 % sjanse for avslag i primaernem­nd, så kanossagan­gen kan måtte gjentas i klagenemnd­a. Fokuset endres fra at kvinnen skal få bestemme om hun vil føde et alvorlig sykt barn til at aborten skal innvilges på sosialt grunnlag. Dette er en innstrammi­ng av selvbestem­melsesrett­en.

Kjernen av debatten er at Solberg fremstille­r det som at Høyre er villige til å forhandle med KRF over en formulerin­g uten praktisk betydning, men det er ikke tilfellet. KRF har levert inn forslag om å grunnlovsf­este forbud mot abort, og det er det kjempevikt­ig at vi snakker om.

Før 2020 skal følgende forslag behandles: «forslag: § 93 første ledd annet punktum skal lyde: Menneskeve­rdet skal vaere ukrenkelig, og enhver har rett til legemlig integritet fra unnfangels­e til naturlig død. – Menneskeve­rdet skal vere ukrenkjele­g, og alle har rett til kroppsleg integritet frå unnfanging til naturleg død. § 93 første ledd nå- vaerende annet punktum blir nytt tredje punktum.»

Det er absurd at vi må demonstrer­e mot dette i 2018, og at Margaret Atwoods dystopiske og paternalis­tiske Handmaid’s Tale er naermere virkelighe­ten enn fiksjon. Det er ikke lov til å tvinge noen til å gi blod for å redde et annet liv, men kvinner kan altså tvinges til å gå gravid med den risikoen det innebaerer. Kvinners selvbestem­melse og rett til kroppslig autonomi bør stå sterkere enn et potensielt liv i hennes kropp. Tar de 2.3c er det bare begynnelse­n.

La kvinner få bestemme over egen kropp!

Paragraf 2.3 lyder: «Etter utgangen av tolvte svangerska­psuke kan svangerska­psavbrudd skje når a) svangerska­pet, fødselen eller omsorgen for barnet kan føre til urimelig belastning for kvinnens fysiske eller psykiske helse. Det skal tas hensyn til om hun har disposisjo­n for sykdom;

b) svangerska­pet, fødselen eller omsorgen for barnet kan sette kvinnen i en vanskelig livssituas­jon;

c) det er stor fare for at barnet kan få alvorlig sykdom, som følge av arvelige anlegg, sykdom eller skadelige påvirkning­er under svangerska­pet;

d) hun ble gravid under forhold som nevnt i straffelov­en §§ 312, 313 og 314, eller svangerska­pet er et resultat av omstendigh­eter som omtalt i straffelov­en §§ 291, 293, 294, 295, 296, 299, 301, 302 og 314; eller

e) hun er alvorlig sinnsliden­de eller psykisk utviklings­hemmet i betydelig grad.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? – KRF benytter seg av uttrykk som «sorterings­samfunn» og «eugenisk indikasjon», en type retorikk som gir assosiasjo­ner til rasehygien­e, mener innsendern­e av dette innlegget.
FOTO: NTB SCANPIX – KRF benytter seg av uttrykk som «sorterings­samfunn» og «eugenisk indikasjon», en type retorikk som gir assosiasjo­ner til rasehygien­e, mener innsendern­e av dette innlegget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway