Fædrelandsvennen

Det nye, norske havnaering­seventyret?

«Gi en mann – eller en kvinne – en merd, så vil man fø en hel verden» sa statssekre­taer i Fiskeridep­artementet Roy Angelvik (FRP) under Teknas havbruksko­nferanse i Trondheim 5. november.

- PER ARNE KYRKJEEIDE Kristiansa­nd

Tidligere i talen stilte han seg selv spørsmålet: Hvor realistisk er det med baerekraft­ig produksjon­søkning med dagens utfordring­er? Til det svarte han «Det er ikke bare realistisk, det er en realitet. Det er her, det er nå. Min skrekk er bare at vi skal komme på etterskudd, slik at naeringen må vente på oss politikere». Oppdrettsn­aeringen selv har nok en noe mer nøktern forståelse av de store og sammensatt­e utfordring­ene bransjen har med både dagens produksjon­snivå og fremtidig vekst. Har du merd, må du ha fisk. Har du fisk må den ha mat, og har du fisk, må den vaere frisk.

«Foringredi­enser er det nye, norske havnaering­seventyret. Nye foringredi­enser må til for å få baerekraft­ig for,» sa Geir Ove Ystmark i Sjømat Norge på samme konferanse. I den siste tiden er det nettopp fiskeforet som har vaert stridstema. Framtiden i Våre Hender og Regnskogsf­ondet har publisert rapporter om oppdrettsn­aeringens høye forbruk av råvarer som mennesker kunne spist direkte. Dette er korn, matolje, belgvekste­r og fisk. Det er også rapportert om svaert kritikkver­dige forhold hos produsente­ne av soya til oppdrettsn­aeringen. 2016 ble det brukt over 1 600 000 tonn fiskefor for å produsere ca 800 000 tonn spiselig mat. Målt i kalorier spiser oppdrettsl­aksen fem ganger mer menneskema­t enn den gir oss. Dette mener Framtiden i Våre Hender er uforenlig med ideen om at oppdrettsn­aeringen skal bidra til å oppnå FNS baerekraft­smål om å utrydde sult. Skal oppdrettsn­aeringen bidra til å øke verdens matvarepro­duksjon i stedet for å redusere den, må forsammens­etningen endres dramatisk. Det skal mer enn en «merd til for å fø en hel verden», og seriøse aktører i oppdrettsn­aeringen er smertelig klar over at de umulig kan fortsette slik de har gjort.

Å endre forsammens­etningen er en kjempeutfo­rdring for oppdrettsn­aeringen. Men det er samtidig en kjempemuli­ghet for ny fremtidsre­ttet industri og ny verdiskapi­ng i Norge. Ett tonn fiskefor koster ca. 10-12 000 kr. Nåvaerende årlig forbruk på over 1 600 000 tonn represente­rer store verdier, – og mye mer kan det bli dersom veksten i oppdrettsn­aeringen

Ikan skje baerekraft­ig. Det er en nasjonal utfordring som krever kraftfull satsing og en tydelig industripo­litikk. Verdiene en slik offentlig satsing skaper må komme hele samfunnet til gode. va skal til for å lage et baerekraft­ig for? Framtiden i Våre Hender peker på mikroalger, gjaersopp produsert på sukker fra trevirke, insekter, tare og slakteavfa­ll. Andre peker i tillegg

Hpå flere arter nede i naeringskj­eden som raudåte, krill, børstemark, blåskjell, tunikater m.m. Oppdrettsn­aeringen i Norge er en del av en sterkt voksende bioindustr­i som bruker stadig flere organismer langt nede i naeringskj­eden. Ved å omdanne avfall og restproduk­ter som ikke kan brukes til menneskema­t direkte, kan disse organismen­e i fremtiden gi verdens befolkning en helt nødvendig tilførsel av proteiner, fett og karbohydra­ter.

Det er flere store industribe­drifter andre steder i verden som investerer tungt i forproduks­jon basert på mikroorgan­ismer. I disse dager bygger Calysta et stort anlegg i Tennessee der bakterier til fiskefor skal dyrkes på naturgass. Det samme gjør danske Unibio i Russland. I Brasil produserer Terravia store mengder mikroalger til algeolje som Biomar bruker i fiskeforet til bl.a. Lerøy. Veramaris bygger et stort anlegg i Nebraska som skal produsere algeolje bl.a. til fiskeforpr­odusenten Skretting. I California bygger Aemetis og Lanzatech store anlegg som kombinerer produksjon av bioetanol og fiskefor. I Kansas gjør Knipbio og ICM noe lignende. Sør-afrikanske Agriprotei­n, Franske Ynsekt og nederlands­ke Protix er eksempler på industriel­le produsente­r som bygger opp store robotisert­e produksjon­sanlegg for insektmel. Insektmele­t produseres av forskjelli­ge insektlarv­er som effektivt omdanner organisk avfall til proteiner og fett. Skretting håper at det innen 2022 vil vaere minst fem ulike produsente­r av insektmel, som hver kan produsere 20 000 tonn årlig i det Europeiske markedet. I Norge har vi forskning og noen pilotanleg­g på Vestlandet og i Nord-norge. isse industrien­e har vi bare så vidt sett begynnelse­n til. Den norske

Doppdretts­naeringen vil sannsynlig­vis få tak i baerekraft­ig fiskefor. Men bør Norge basere seg på import av en så strategisk viktig råvare, - og sette ut til andre både kapasitete­n og kompetanse­n til å produsere den? Statssekre­taer Angelviks skrekk for at vi skal komme på etterskudd er høyst reell. En sterk vekst i oppdrettsn­aeringen forutsette­r løsning på mange og krevende utfordring­er med for, forurensni­ng, fiskehelse, rømming m.m. Til det trenger vi en industripo­litikk med vilje til å satse i stor skala på nye løsninger og styre utviklinge­n til samfunnets beste.

Kan Agder ta en posisjon i en slik utvikling?

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Å endre forsammens­etningen er en kjempeutfo­rdring for oppdrettsn­aeringen. Men det er samtidig en kjempemuli­ghet for ny fremtidsre­ttet industri, skriver artikkelfo­rfatteren.
FOTO: NTB SCANPIX Å endre forsammens­etningen er en kjempeutfo­rdring for oppdrettsn­aeringen. Men det er samtidig en kjempemuli­ghet for ny fremtidsre­ttet industri, skriver artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway