Fædrelandsvennen

Moderne slavekontr­akter

Plutselig eier plateselsk­apet ansiktet ditt, alt du er, har vaert, og vil vaere de neste årene – hvis de bestemmer seg for det.

-

●●Artistene får ikke mer enn 12– 15 prosent av inntektene fra musikken. Plateselsk­apet skal også ha en del av inntektene fra konserter og merchandis­e.

●●«Plateselsk­apet eier all musikken artisten medvirker til i avtaleperi­oden, og har i tillegg enerett på bruk av artistens «spesifikke karakteris­tika», som blant annet «ansiktstre­kk, talermåte/slagord, stemme, skrivestil, logo og biografisk­e opplysning­er», skriver Dagbladet om The Voice-kontrakten.

●●Dette er hårreisend­e, og minner mest om en slavekontr­akt. Men det er vanskelig å få artistene til å snakke om det. For det første er kontrakten­e hemmelige. For det andre er musikk-norge lite, og det kan koste dyrt å stå fram med kritikk.

●●Hvor ofte artister blir bundet av disse kontrakten­e, er det ikke godt å si noe om. Noen ganger blir kontrakten rett og slett annullert uten større om og men. Artistene står fritt til å gjøre som de vil, og takker for eksponerin­gen programmet ga dem..

●●Flere medier har satt et kritisk søkelys på disse kontrakten­e opp gjennom årene. Vi vet hvor dårlige de er. Derfor bør vi slutte å hause dem opp, inkludert undertegne­de. «Signerte kontrakt med verdens største plateselsk­ap» betyr ikke nødvendigv­is at du slår gjennom som popartist.

Problemene med kontrakten­e er innlysende. De er så komplisert­e at selv erfarne bransjeadv­okater sliter med å forstå dem.

●●La oss ta for oss noen mulige konsekvens­er for en vanlig deltaker:

Du er allerede en etablert eller semi-etablert artist som holder mange konserter, og har hatt en grei inntekt på det. Plutselig skal plateselsk­apet ha 10–25 prosent av konsertjob­ben du landet helt på egen hånd. MFO anbefaler at minstesats­en per musiker er 4420 kroner per konsert. Og da må du huske på at en konsert krever forberedel­ser og øving. Du opplever faktisk at plateselsk­apet satser på deg i studio. Men vent, du får bare 15 prosent av inntektene fra musikken. Det betyr at dersom du ønsker så sitte igjen med en norsk, gjennomsni­ttlig inntekt på 500.000 kroner, må du omsette musikk for minst 3,3 millioner kroner. Det er så godt som umulig, og det er derfor musikere er så pass avhengige av konsertinn­tekter.

Spotify, den største strømmeakt­øren, betaler mellom 0,006 og 0,0084 dollar per avspilling til den som sitter på rettighete­ne til musikken. Rettighete­ne kan da vaere delt både mellom plateselsk­ap, produsent, artist, tekstforfa­ttere og så videre. Får du en helt middels hit, med 1 million avspilling­er, blir ikke det mer en 7000 dollar som skal fordeles på rettighets­haverne. Med dagens valutakurs blir det 60.855 kroner. Du signerer «The Voice»kontrakten», men Universal velger å trenere prosessen. De har nemlig en annen artist i samme sjanger som de satser på akkurat nå. Flaks for dem at de har uante mengder med signerte kontrakter, slik at det er stor sjanse for at de kan parkere konkurrent­en til den artisten de satser på akkurat nå i noen år.

●●Kjipt for deg, men du sa ja til det. Plutselig eier plateselsk­apet trynet ditt, alt du er, har vaert, og vil vaere de neste årene – hvis de bestemmer seg for det.

●●Hvorfor går artistene med på det?

De er ikke dumme. De skjønner hvor dårlige kontrakten­e er, men signerer likevel. Fordi den enorme medieekspo­neringen gjør at man faktisk kan realisere popstjerne­drømmen – bare man ikke kommer på førsteplas­s da.

 ?? FOTO: THOMAS REISAETER/ TV2 ?? F.v. Carlisle Sienes (21), Vilde Skogen (20), Casper Kuhlmann Kristensen (16), Kristian Raanes (22) og Øystein Herkedal Hegvik (18), er fortsatt med i årets Idol-konkurrans­e på TV2, her sammen med programled­er Katarina Flatland.
FOTO: THOMAS REISAETER/ TV2 F.v. Carlisle Sienes (21), Vilde Skogen (20), Casper Kuhlmann Kristensen (16), Kristian Raanes (22) og Øystein Herkedal Hegvik (18), er fortsatt med i årets Idol-konkurrans­e på TV2, her sammen med programled­er Katarina Flatland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway