Fædrelandsvennen

På langt naer glemt i Tyskland

I Tyskland huskes fortsatt Kjetil Rekdal for de grepene han gjorde i garderoben som spiller. Selv ønsker Starttrene­ren en dag å trene i utlandet igjen.

- TEKST: STEFFEN STENERSEN steffen.stenersen@fvn.no -

– Kjetil er fortsatt veldig populaer blant fansen. Det er ikke uten grunn at han i 2003 ble valgt inn i århundrets lag i Hertha.

Det sier den tyske journalist­en Oliver Knaack, som har fulgt tysk fotball i over 20 år.

I forrige uke kunne Kjetil Rekdal, en av Fotball-norges aller største profiler, fylle 50 år med blant annet kakefering sammen med kollegaer i Start.

Som trener for sørlandskl­ubben er Rekdal midt i en hektisk tid foran det som blir et nervedrama av en avslutning­srunde i Eliteserie­n.

– HØYT RESPEKTERT

Men det er ikke bare i Norge mange fortsatt har et forhold til Rekdal. 50-åringen fikk nylig et stort intervju i den tyske storavisen BZ, i anledning sin fødselsdag. Berlin-avisen mente det var grunn nok at Rekdal fylte år for at Hertha Berlin-fansen skulle få et gjensyn med sin gamle helt. Starttrene­ren er fullt klar over at han fortsatt huskes i Tyskland.

– Spesielt i Berlin. Jeg var der i fjor på en vennskapsk­amp, og fikk komme inn på indre bane. Det var stas, sier Start-treneren til Faedreland­svennen.

Han spilte ikke mer enn 64 kamper i Hertha. Gjennom tre sesonger ble han likevel kaptein og en viktig skikkelse i garderoben til den tyske hovedstads­klubben.

Han kom til Hertha Berlin i 1998. Året før hadde Oliver Knaack begynt som journalist i tyske BILD. Han fulgte Hertha tett i de påfølgende årene.

– Han var alltid høyt respektert av de andre spillerne i garderoben. Han hadde sin mening, og ytret den alltid. Han hadde et tøft forhold til den davaerende treneren Jürgen Röber. Noen ganger valgte han å endre taktikken til treneren under kampen, og det kunne han gjøre fordi laget fulgte ham og respektert­e ham, sier Knaack til Faedreland­svennen.

ENDRET TAKTIKK

Rekdal gliser når vi gjenfortel­ler det.

– Ja... Det stemmer vel litt det. Jeg var kaptein, og det at en utlending var kaptein i en tysk klubb var sjeldent. Jeg fremprovos­erte noen endringer som gjorde laget fantastisk mye bedre. Jeg spilte libero, og vi vant seks kamper på rad. Det setter sine spor det. Det var mange lagkamerat­er som var på et kraftig sidespor, og som fikk restartet karrieren sin skikkelig da, sier Rekdal.

UTLANDET LOKKER

Start-treneren beskriver et profesjone­lt miljø i Berlin som bestod av grundighet, spesielt i forberedel­sene til trening og kamp, noe Rekdal sier han har laert mye av.

I dag ligger Hertha på 8. plass i Bundesliga, under ledelse av Rekdals gamle lagkamerat Pal Dardai, og med nordmennen­e Rune Jarstein og Per Ciljan Skjelbred på laget.

I intervjuet med den tyske storavisen forteller Rekdal at han gjerne kunne tenkt seg å trene i utlandet igjen. I Tyskland hadde han et opphold som trener i Kaiserslau­tern som aldri tok helt av.

Han har også flere ganger vaert aktuell som trener for Hertha, og Rekdal har røpet at han etter tiden i Vålerenga hadde tilbud fra utlandet.

– Som trener i Tyskland har han bare hatt en sjanse. I Kaiserslau­tern var det vanskelig, og det var mye bråk rundt klubben. De hadde lite penger, et dårlig lag uten mange av «hans» spillere, men samtidig høye forventnin­ger. Nå håper han å få en sjanse til for å vise at han er en god trener, sier Knaack fra tyske BZ.

Om 11 dager venter Haugesund til en kamp som betyr alt for Starts sesong. Det er Rekdals fokus nå. Hva framtiden bringer vet ingen.

– Jeg synes det er artig å jobbe i Tyskland. Det er to ting: Du må konsentrer­e deg om det du jobber med, og så må du ha noe å strekke deg etter noe. Så klart har jeg lyst til å trene i utlandet igjen. Jeg har lyst til å holde på med dette i hvertfall ti år til, sier Rekdal.

Født: Fra: Klubber

Aktuell:

 ?? FOTO: BILDBYRÅN ?? Her er Kjetil Rekdal avbildet som Hertha-spiller i 1998. Innfelt ser vi faksimile av intervjuet den tyske storavisen BZ gjorde med Rekdal da han rundet 50 år nylig. – Kjetil er fortsatt veldig populaer blant fansen, sier Bz-journalist Oliver Knaack.
FOTO: BILDBYRÅN Her er Kjetil Rekdal avbildet som Hertha-spiller i 1998. Innfelt ser vi faksimile av intervjuet den tyske storavisen BZ gjorde med Rekdal da han rundet 50 år nylig. – Kjetil er fortsatt veldig populaer blant fansen, sier Bz-journalist Oliver Knaack.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway