Fædrelandsvennen

Høy pris for veiprising

Forslaget om å erstatte bomstasjon­er med veiprising er interessan­t. Men reiser tunge problemsti­llinger knyttet til personvern.

-

Bompenger skaper et voldsomt engasjemen­t. Også derfor er det naturlig at våre folkevalgt­e ser etter alternativ­e måter å prise bruken av veien på.

Denne uken fremmet

politikere fra Ap og KRF et forslag om å se på såkalt veiprising. Det innebaerer at en gps monteres i bilene og måler hvor langt de kjører. Så betales det en pris basert på antall kjørte kilometer.

Hans Fredrik Grøvan (KRF)

viser til at et slikt system på en mer effektiv måte enn dagens bomstasjon­er vil kunne styre hvor mye man skal betale utfra slitasje på veiene og hvor mye forurensni­ng man slipper ut. I tillegg vil man kunne styre trafikken mer enn i dag.

en annen konsekvens

vil bli at myndighete-

Det vil alltid vaere en risiko for at så store informasjo­nsmengder kan komme på avveie og bli misbrukt.

ne kan prise bruken av veier som i dag ikke ligger mellom bomstasjon­er. Lokalt vil det for eksempel si at man kan pålegge en kilometerp­ris for bruk av veier i Søgne eller Songdalen, om enn på et lavere nivå enn i Kristiansa­nd sentrum.

Forslaget er ikke nytt.

Tidligere har det blitt diskutert blant annet i Høyre. Og regjeringe­n har åpnet for å prøve veiprising for tungtransp­ort. På denne sektoren har veiprising den store fordelen at den sikrer at utenlandsk­e vogntog må betale samme avgift som norske aktører. Det er viktig for å bidra til like konkurrans­evilkår.

men selv om veiprising

åpenbart har store fordeler som et mer treffsikke­rt system, innebaerer det også betydelige dilemmaer. Først og fremst knyttet til personvern. Innstaller­ing av en gps i hver eneste personbil med tilhørende registreri­ng av hver eneste kjørte kilometer, medfører en voldsom kartleggin­g av alle landets bilister. Tilhengern­e av dette systemet viser til Nederland. Der lagres informasjo­nen om bilistenes kjøreruter bare på gps-brikken. Denne brikken regner så ut hvor mye den enkelte bilist skal betale, og denne kostnaden sendes så inn til myndighete­ne.

men det vil alltid

vaere en risiko for at så store informasjo­nsmengder kan komme på avveie og bli misbrukt. Det vil vaere en høy pris å betale for en mer effektiv innkreving av veiavgifte­r.

 ??  ?? Politikern­e diskuterer nå om bomstasjon­er bør erstattes av veiprising, hvor man må betale for hver kjørte kilometer. ARKIVFOTO
Politikern­e diskuterer nå om bomstasjon­er bør erstattes av veiprising, hvor man må betale for hver kjørte kilometer. ARKIVFOTO

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway