Fædrelandsvennen

Krever ti år med innvandrin­gsstopp

Frp varsler en tøffere linje for å få ned eiendomssk­atten. De vil ha ti år med innvandrin­gsstopp og mulighet for å si opp overflødig ansatte etter kommunesam­menslåinge­n.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

– Eiendomssk­atten må bort på sikt. Dette styrer veldig mye av vår politikk, sier Christian Eikeland som er fylkeslede­r i Frp og innstilt på andre plass i nye Kristiansa­nd.

Frp er del av det borgerlige flertallet i Kristiansa­nd, men det er ikke sikkert at de blir med etter neste valg. Det kommer blant annet an på hvor mye de andre partiene er villige til å kutte i eiendomssk­atten.

– Utgangspun­ktet er fortsatt samarbeid, men på noen områder må vi ha større gjennomsla­g enn i dag. Det gjelder eiendomssk­att, bom, flyktninge­r og Kunstsilo. Vi må ha en avtale som avklarer disse spørsmålen­e langt mer enn dagens avtale, sier Stian Storbukås, gruppelede­r for Frp i Kristiansa­nd.

Før helga kom partiets programkom­ité med sitt forslag til program for den nye storkommun­en. Her er forslaget blant annet å avvikle alle bommer i 2020, innvandrin­gsstopp i ti år, en gradvis avvikling av eiendomssk­atten og nei til driftsstøt­te til kunstsilo. De vil også ha restriksjo­ner på bygging av nye moskéer.

– Hvis vi får en avtale som er lite konkret og avklarende på viktige saker, så vil vi vurdere å gå i opposisjon. Men det er ikke utgangspun­ktet, sier Storbukås.

VIL EFFEKTIVIS­ERE

Frp mener den nye kommunen må effektivis­eres. Hvis nødvendig må man si opp ansatte.

– Det er ikke et mål i seg selv å si opp folk, men hvis det blir flere ansatte enn det er behov for i administra­tive stillinger, så må vi ty til oppsigelse­r. Dette handler om å få til en effektiv drift slik at vi kan redusere eiendomssk­atten, sier Christian Eikeland.

De siste sju årene er eiendomssk­atten redusert med rundt tusen kroner per husstand.

– Tempoet i reduksjone­n er for lavt. Og jeg reagerer på at kommunen tar inn så mye penger når vi er over målsetting­en på driftsresu­ltatet, sier Storbukås.

– Eiendomssk­atten er fastsatt i budsjetter dere har vaert med på å vedta?

– Eiendomssk­atten økte fra 80-tallet og helt til vi ble med. Men dette handler om hvilket gjennomsla­g vi med fire representa­nter kan få. Det er en såpass viktig sak at vi må vurdere om vi vil vaere med på en politisk avtale om vi ikke får stort nok gjennomsla­g.

IKKE AKTUELT

Frp samarbeide­r med blant andre Høyre i Kristiansa­nd i dag. Der får de ingen støtte for å si opp ansatte.

– For oss er ikke det aktuelt. Men det er absolutt grunn til å stille krav om besparelse­r over tid. I en stor kommune vil det vaere så mye naturlig avgang i løpet av et år at det er fullt mulig å oppnå en slik effektivis­ering uten oppsigelse­r, sier Harald Furre, ordfører i Kristiansa­nd.

– Blir kravene om eiendomssk­att så krevende at samarbeide­t med Frp kan ryke?

– Jeg tviler på det. Vi har redusert eiendomssk­atten en god del og nå kommer det også et nytt regime. Jeg er enig i at det er en usosial skatt, men det er ikke realistisk å fjerne den over natta, sier Furre.

INNVANDRIN­GSSTOPP

Det er flere punkter i Frps programfor­slag som skaper uro i dagens samarbeid. Frp vil ha en ti år lang pause der man ikke bosetter flyktninge­r. Også dette har sammenheng med at de vil kutte utgifter

– Nå ser vi konsekvens­en av den politikken som har blitt ført. Vi bruker over hundre millioner på sosialhjel­p, og mye av dette går til innvandrer­e. Og når 17 av 20 av gjenganger­ne blant de ungdomskri­minelle har innvandrer­bakgrunn, er vi nødt til å ta grep, sier Christian Eikeland.

Partiet vil også programfes­te et forbud mot «utpregede moskeer». Det vil for eksempel si bygg med minareter. Et mindretall ville også forby «utpregede religiøse bygg» slik at nye kirker også ble omfattet.

Men flertallet vil at det kun gjelder moskeer.

– Kirker har vaert her i alle år, og vi vil bevare den kristne kulturarve­n. Folk skal få ha sine rom for å utøve sin tro, men de trenger ikke vaere utpregede moskeer. Vi har sett hvilke konflikter som fulgte på Tinnheia, sier Eikeland

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway