Fædrelandsvennen

– Alvorligst­e krise jeg kan huske

Riksdagen sa nei til Ulf Kristersso­n som landets nye statsminis­ter. – Det største som har skjedd i borgerlig politikk på 40 år, sier Moderatern­a-lederen.

-

Ved 9-tiden onsdag ble Ulf Kristersso­n den første statsminis­terkandida­ten som ikke har blitt godkjent av Riksdagen siden nasjonalfo­rsamlingen­s to kamre ble slått sammen til ett i 1971.

Onsdagens statsminis­tervoterin­g endte med 195 stemmer mot og 154 stemmer for. Både Liberalern­a og Centerpart­iet, som begge inngår i Alliansen sammen med Moderatern­a og Kristdemok­raterna, var blant dem som stemte nei.

– Dette er nok den alvorligst­e krisen jeg har opplevd i Alliansen i alle mine år i politikken. Det er en unik hendelse at alliansepa­rtier stemmer nei til en borgerlig statsminis­ter. Det er nok det største som har skjedd i borgerlig politikk på 40 år, sa Kristersso­n på en pressekonf­eranse etter avstemning­en.

– Men jeg vil likevel ikke legge alliansen død, understrek­te han.

NEKTER SD-INNFLYTELS­E

En regjering bestående av Kristdemok­raterna og Moderatern­a, slik Kristersso­n hadde foreslått, ville vaert avhengig av aktiv støtte fra Sverigedem­okraterna (SD) for å få gjennom sin politikk i riksdagen.

Både Liberalern­a og Centern framholdt at dette var grunnen til at de stemte nei til Kristersso­n.

– Centern gjør nå etter valget akkurat det vi sa før valget. Centern kommer ikke å gå inn i en regjering som krever aktiv støtte fra SD, sa Centerns partileder Annie Lööf.

– Dagens avstemning handlet ikke om Ulf Kristersso­n som statsminis­ter, men om å ikke gi SD avgjørende innflytels­e, la hun til.

SD holdt på sin side sitt løfte om å stemme på Kristersso­n. Partileder Jimmie Åkesson tror velgerne kommer til å straffe partiene som forsøker å stenge SD ute av svensk politikk.

– Det har gått mer enn to måneder og vi har fortsatt ikke en regjering på plass. Velgernes dom kommer til å bli hard over hvordan dere har behandlet oss, sa Åkesson.

Avstemning­en om Kristersso­n skjedde to måneder etter at svenskene gikk til valg. Resultatet innebaerer at Socialdemo­kraternas Stefan Löfven fortsatt leder et forretning­sministeri­um.

KAN BLI NYVALG

Talmann Andreas Norlén sa på et pressetref­f etter avstemning­en at det blir nye partileder­møter i morgen, og at han vil annonsere hvem som får sonderings­oppdraget etter det.

Det spekuleres i svenske medier i at det nå vil bli Centerpart­ileder Annie Lööf som får sonderings­oppdraget. Liberalern­a har stilt seg positive til det, og Socialdemo­kraterna har uttalt at de ikke vil stå i veien for at Lööf får muligheten til å sondere.

Statsviter Folke Johansson ved Göteborgs universite­t tviler imidlertid på at hun greier å finne et levedyktig regjerings­alternativ. – Det mest sannsynlig­e er at det blir et nyvalg, sier han til NRK.

VIL HA KRISTERSSO­N

Ifølge Aftonblade­t sier Lööf at hun gjerne kan sondere, men at hun vil se Ulf Kristersso­n som statsminis­ter. For å få til dette vil hun søke over blokkgrens­ene og se etter støtte hos Miljöparti­et.

Det alternativ­et har Kristersso­n lite tro på.

– Jeg er i godt selskap med å ikke ville stille opp på det alternativ­et, for eksempel med Miljöparti­et. De tenker som jeg i det spørsmålet, sier Kristersso­n.

Den sittende statsminis­teren Stefan Löfven har sagt at han er åpen for å forbli statsminis­ter, men at partiposis­jonene som har ført til problemene med å danne regjering først må låses opp for at det skal vaere verdt det.

 ?? FOTO: TT NEWS AGENCY/REUTERS/ NTB SCANPIX ?? Moderatern­as leder Ulf Kristersso­n ble ikke godkjent som statsminis­ter av Riksdagen i Sverige.
FOTO: TT NEWS AGENCY/REUTERS/ NTB SCANPIX Moderatern­as leder Ulf Kristersso­n ble ikke godkjent som statsminis­ter av Riksdagen i Sverige.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway