Fædrelandsvennen

Ventet naer to år på avgjørelse

Arne Holskog har investert 10–15 millioner kroner i via ferrata og turistanle­gg forøvrig på Helle i Valle. Nå lurer han på om dette er uten betydning for naeringspo­litikerne i kommunen.

- TEKST: JOHS. BJØRKELI johs.bjoerkeli@hotmail.no

– Jeg blir rett og slett lei meg over den manglende responsen fra Valle kommune. Er de ikke interesser­t i at folk utvikler naering og arbeidspla­sser i kommunen? spør Arne Holskog.

Siden mars i fjor har han ventet på svar fra Valle kommune på søknaden han sendte om økonomisk støtte til videreutvi­kling av turistanle­gget på Helle i Valle der blant annet Nord-europas største klatrerute i wire er bygget i Straumsfje­llet.

– Det eneste brevet jeg har fått fra kommunen var i mars i år der det het at de skulle komme tilbake til saken i månedskift­et oktober/november. Ellers er det bare noen verbale klapp på skuldra, sier Holskog.

12 MILLIONER KRONER

– Etter at jeg kom hit fra Kristiansa­nd i 2012 og kjøpte to gårder på Helle, har jeg investert 12 millioner kroner for å bygge opp turistnaer­ing her, sier Arne Holskog.

Han vil bygge opp gårds- og turistvirk­somhet basert på lokale ressurser.

– På Helle driver vi gårdsdrift, jordbaerpr­oduksjon, gårdsutsal­g, overnattin­g og klatreakti­vitet. Vi har Norges lengste via ferrata i Straumsfje­llet. Rundt 3000 mennesker har klatret der til nå. Det er også etablert infrastruk­tur med sanitaeran­legg, campingpla­ss, lekeplass, klatrepark, utleiehytt­er og et større leilighets­bygg som er på gang, sier Arne Holskog.

– Men svar fra Valle kommune på søknaden min om støtte til andre byggetrinn, der jeg skal investere 6,4 millioner kroner, har jeg altså ikke fått. Fra Innovasjon Norge fikk jeg derimot 700.000 kroner rett etter at jeg leverte søknaden i fjor vår, sier han.

ORDFØREREN BEKLAGER

– Jeg fikk støtte fra Valle kommune under første byggtrinn. Men nå går det tregt. Det er synd for det er veldig dyrt å leie inn konsulenth­jelp til å skrive disse søknadene, sier Holskog.

– Dette er for dårlig. Det er uakseptabe­lt av oss at han ikke har fått svar. Jeg skal ta dette opp med rådmannen, men det er mitt ansvar, sier Valle-ordfører Steinar Kyrvestad (Ap) når Faedreland­svennen konfronter­er han med Arne Holskogs misnøye.

Ordføreren sier han ikke har noe klart svar på hvorfor søknaden har forblitt ubehandlet i nesten to år.

– Er ikke en slik gründer som Holskog, med den aktivitete­n han har fått til, viktig for Valle kommune?

– Jo. Han driver en flott virksomhet. All virksomhet er viktig for Valle kommune. Nå vil jeg hive meg rundt slik at Arne Holskog får svar, sier ordfører Steinar Kyrvestad.

OVERNATTIN­G I GLASSKUPPE­L

– Jeg ønsker å gjøre Valle til et klatre-eldorado. Vi har allerede bygget to via ferrata’er, én i Brokke og én her på Helle, Straumsfje­llet. I forbindels­e med den i Straumsfje­llet vil vi henge en glasskuppe­l i fjellvegge­n der folk kan overnatte med en fantastisk utsikt. Vi vil legge til rette for isklatring og vi skal bygge en innendørs klatrevegg som er 15 meter høy, sier Holskog om de videre planene for byggetrinn to og tre.

Han vil også anlegge en større zip-line fra fjellvegge­n og ned til campingpla­ssen. I dag er tilbudet en liten zip-line over elva.

KURSVIRKSO­MHET

Det skal settes opp flere typiske setesdalsb­ygg på eiendommen der det skal drives kursvirkso­mhet i alt fra smiing til strikking og lefsebakin­g.

Med i planene for det dagsaktuel­le andre byggetrinn­et er å innrede fire leilighete­r i en gammel laftebygni­ng fra Bygland, klatrehall med klatretårn­et, redskapshu­s og kurslokale­r, biorensean­legg med mer.

– Vi snakker om noen titalls millioner i investerin­ger i framtida her på Helle, sier Holskog.

– Blir det arbeidspla­sser av dette?

– Vi hadde 21 personer på lønningsli­sta denne sesongen, sier Arne Holskog.

 ?? FOTO: JOHS. BJØRKELI ?? Arne Holskog har planene klare for mange millioner i investerin­ger på Helle med avanserte klatreakti­viteter og kulturturi­sme. Han savner bare at Valle kommune viser engasjemen­t og svarer på brev han sender dem.
FOTO: JOHS. BJØRKELI Arne Holskog har planene klare for mange millioner i investerin­ger på Helle med avanserte klatreakti­viteter og kulturturi­sme. Han savner bare at Valle kommune viser engasjemen­t og svarer på brev han sender dem.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway