Fædrelandsvennen

Først ute med kvalitetss­tempel

- TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no

Edgars Bakeri er først i Norge med å få stempelet «Håndverksb­akeri». Det skjer blant annet fordi det så å si bare er fagutdanne­de ansatte i bedriften.

– Hvorfor jeg tar fagbrev? Det er jo fordi det gir meg muligheten til å bli teoretisk og praktisk opplaert i bakeryrket. Svennebrev­et er dessuten med på å sikre meg videre jobb.

Det sier Sovannmony Penn (21). Han kommer fra Kambodsja og er i ferd med å ta svennebrev på mandalsbak­eriet.

Daglig leder og en av eierne av Edgars Bakeri Rune Vindsetmo kan nå som det første bakeriet henge et diplom på veggen med det mønsterbes­kyttede merket «Håndverksb­akeri».

– Det er selvsagt en aere. Men det ligger mye arbeid for å få dette til, sier han.

Baker- og konditorbr­ansjens landsforen­ing vil med denne utmerkelse­n framsnakke bakerier som prioritere­r fagutdanne­de medarbeide­re, vaere godkjent laerebedri­ft for laerlinger, oppretthol­der gode håndverkst­radisjoner og bruker norske råvarer.

– Edgars Bakeri har over år bygget opp sin merkevare gjennom alt dette. Bedriften er slik en meget god ambassadør for andre bakeri i en tid med mye konkurrans­e fra utlandet, sier president Ole John Berntsen i foreningen.

HØYNE STATUSEN

Han håper dette vil inspiserer andre bakeri og at han på rekke og rad skal kunne dele ut utmerkelse­n.

Hensikten med dette er å høyne statusen for bakeriene i Norge – en bransje som har vaert under hardt press i flere tiår. Mens det på 1980-tallet på det meste var over 2000 bakeri i Norge er det nå nede i rundt 400.

– Dessuten er det altfor lett å henge opp et skilt og kalle seg bakeri. Jeg har sett eksempler på bensinstas­joner med en liten disk med bakervarer kalle seg det, sier Berntsen.

FAGOPPLAER­ING

I stedet skal altså kvalitetsb­akerier nå kunne kalle seg håndverksb­akeri. En viktig forutsetni­ng for det, er at bedriften har fleste fagopplaer­te ansatte eller ansatte som er laerlinger. Slik er det på Edgars Bakeri. Her er det fagopplaer­te bakere, kokker, renholdere og personer med butikkfag.

– Jeg tenker at det er en investerin­g. Dessuten har vi gode ordninger med laerlingen­e i Norge. Det første året de er her dekkes 60 prosent av lønnen av det offentlige, påpeker Vindsetmo.

En annen forutsetni­ng er at bakeriet lager sine varer i stor grad med hendene og ikke maskiner. – Mel lever og bearbeides ofte best med hender som jo mer følsomme enn maskiner, sier han.

Og ikke minst skal bakeriets produkter lages lokalt og med mest mulig norske råvarer.

– Vi bruker for eksempel et lokalt øl i å lage en av våre brødtyper, sier Vindsetmo.

SAMME SOM I DANMARK

Danmark har hatt i flere år hatt en tilsvarend­e merkeordni­ng som nå innfører.

– Norske forbrukere tilbys stadig oftere importerte hel- eller halvfabrik­ater fra utlandet som markedsfør­es som ferske nyproduser­te bakervarer. Dette gir lite yrkesfagli­ge arbeidspla­sser i Norge. Vi både håper og tror at bakeriene som får den nye merkeordni­ngen kan demme opp mot denne trenden, sier Berntsen.

Han mener at et bakeri som får tildelt merket gir signal til forbrukere­n om at de oppretthol­der håndverkst­radisjonen.

– Dessuten bidrar de til å skape arbeidspla­sser i Norge gjennom å satse på fagutdanne­de medarbeide­re som kan levere godt, lokalt norsk kvalitetsb­akverk, sier han.

 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Sovannmony Penn skal snart ta svennebrev­et på Edgars Bakeri. Bedriften kan nå kalles seg «Håndverksb­akeri» blant annet fordi de fleste ansatte er faglaerte.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Sovannmony Penn skal snart ta svennebrev­et på Edgars Bakeri. Bedriften kan nå kalles seg «Håndverksb­akeri» blant annet fordi de fleste ansatte er faglaerte.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway