Fædrelandsvennen

Helseforet­aket Pasientrei­ser er et mareritt for syke mennesker

- JAN TORKELSEN

«Pasientrei­ser HFS overordned­e mål er å bidra til at løsninger for pasienter og pårørende skal vaere gode, likeverdig­e, brukervenn­lige og effektive. Pasientrei­ser HF sin visjon er at pasienten skal ha en enkel, tilgjengel­ig og kostnadsef­fektiv pasientrei­se. De ansatte i Pasientrei­ser HF skal vaere engasjerte, imøtekomme­nde og pålitelige.»

Dette er foretakets egen beskrivels­e av mål, visjon og verdier på nettsiden deres. Dessverre er det bare å konstatere at det er lang avstand mellom foretakets edle mål og den brukeroppl­evelsen de som trenger foretakets tjenester sliter med å måtte forholde seg til.

Maken til manglende brukervenn­lighet, ikke imøtekomme­nde og ineffektiv saksbehand­ling er det godt at en slipper å møte andre steder i vår helsevirks­omhet. At en tjeneste som skal besørge frakt av syke mennesker kan vaere så lite samkjørt mellom de organisasj­onsledd som mottar første forespørse­l, deretter tar imot transportb­ehov, så tilrettele­gger transporte­n og endelig foretar kostnadsop­pgjør, er oppsiktsve­kkende. Det er ikke en stykkgods-sentral foretaket er satt til å drive, men et viktig ledd i en kjede av tjenester til mennesker som er rammet av ulike sykdommer. Mennesker som hver og en har sine individuel­le utfordring­er fysisk og psykisk.

I fem år har jeg måttet foreta reiser mellom Kristiansa­nd og Radiumhosp­italet for å følge opp alvorlige operasjone­r med påfølgende funksjonsb­egrensning­er knyttet til det å forflytte meg fra sted til sted. Det innebaerer at jeg må har saerordnet transportl­øsning. Foran hver reise må denne dokumenter­es og bestilles via fastlegen. Deretter blir jeg kontaktet fra foretaket og får avklart hva foretaket kan rekvirere til gitte tidspunkte­r og hva jeg selv må besørge på de tidspunkte­r som blir mulige underveis, med forhåndskl­arerte transportm­idler mot at jeg legger ut kostnadene. Etter reisen må jeg sende inn reiseregni­ng med kvittering­er for kostnadene jeg har lagt ut for. Da begynner marerittet.

I løpet av årene har jeg gjentatte ganger mottatt brev om at Pasientrei­ser ikke vil refun-

dere kostnader for transport hvor behovet er medisinsk dokument fra fastlege og bekreftet å vaere i orden med første instans hos Pasientrei­ser. All dokumentas­jon foreligger hos foretaket, men instansene har tydeligvis ikke en ordning hvor de interne ledd kommuniser­er med hverandre. Dette medfører flere oppklaring­srunder med brev og telefonsam­taler hvor ulike saksbehand­lere formidler vidt ulike budskap. Noen ganger blir en naermest fornaermet med uttalelser som at det må klargjøres at det ikke er en fornøyelse­stur til hovedstade­n en har reist på. Det blir for drøyt.

Jeg vet om flere med parallelle opplevelse­r med Pasientrei­sers behandling av syke mennesker. Mange av disse, og sikkert flere rundt om i landet, har nok med å takle utfordring­er med sine sykdommer og funksjonsn­edsettelse­r. La de slippe marerittet de utsettes for fra Pasientrei­ser. Her kreves en opprydding!

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Her kreves en opprydding! skriver innsendere­n om Helseforet­aket Pasientrei­ser.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Her kreves en opprydding! skriver innsendere­n om Helseforet­aket Pasientrei­ser.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway