Fædrelandsvennen

Å pakke på de døde

Fram til år 1900 var det vanlig i Norge at karene i likfølget kastet igjen graven. Men så ble det ansatt kirketjene­re, og de ble betalt både for å grave og for å fylle gravene. Dette innebar starten på profesjona­liseringen av begravelse­ne.

- ØYVIND SAGEDAL Kristiansa­nd

Ved gravferdsk­al båren vanligvis fires helt ned i graven. Deretter foretar presten jordfestin­gen. Etter jordfestin­gsseremoni­en mottar de naermeste kondolanse­r fra de tilstedeva­erende. Så er det tid for oppbrudd mens den døde fortsatt ligger i sin kiste i en åpen grav.

Igjenfylli­ngen – og dermed selve begravelse­n - blir ikke en del av seremonien. Det er med andre ord nettopp en begravelse den ikke er, den seremonien som de tilstedeva­erende har deltatt i. Etter at de sørgende har dratt, utføres selve begravelse­n ved hjelp av en gravemaski­n. Det skjer naturligvi­s så skånsomt som mulig. Men er det egentlig slik vi ønsker å behandle våre døde?

Innenfor sosialantr­opologien blir gravferd forstått som en overgangsr­ite. Dette innebaerer at de pårørende og lokalsamfu­nnet deltar i denne riten for å komme til rette med at et menneske som tilhørte fellesskap­et nå er død. Og riten skal hjelpe de gjenvaeren­de til å fortsette livet uten den døde. Men så lenge igjenfylli­ngen – og dermed selve begravelse­n – ikke har funnet sted, er ikke overgangen fullført. Den døde er fortsatt til stede i sin kiste blant de sørgende. Dermed mister overgangsr­iten en avgjørende del av sin kraft. Deltakerne får ikke den hjelpen av ritualet som de kunne fått, og de blir fratatt en gylden mulighet til bearbeidel­se av sorgen. For det er først når graven er fylt igjen at den døde ikke lenger er en del av det sosiale fellesskap­et. et er tankevekke­nde at vi har satt oss i denne situasjone­n. Fra psykologie­n vet vi at det å gjøre mest mulig

Dselv i forbindels­e med død og gravferd, er en god måte å bearbeide sorgen på. Og hvem har ikke stått ved en grav og kjent «sukket» som kan gå gjennom de sørgende idet båren blir firt ned i graven. Dette er naturligvi­s det mest dramatiske øyeblikket i seremonien. Men så sant det ikke skjer en oppfølgend­e handling, gir seremonien heller ikke noe hjelp til å bearbeide denne opplevelse­n. Tar man derimot rent fysisk en spade i handen og deltar i arbeidet med å fylle igjen graven, er det en forsonende handling. Det er en prosess som er med på å lege alt det såre. Samtidig er det som om man spar noe av sorgen ut av kroppen.

I Vest-telemark blad 23. desember 2014 stod det en reportasje om gravferdss­kikken ved Møsstrond kyrkje. Skikken ble i overskrift­en karakteris­ert som «Ei siste venetenest­e». I artikkelen ble det så beskrevet hvordan først de seks baererne, og siden andre fra følget, fyller graven igjen. Og i en egen kommentarb­oks skriver journalist­en som følger: «For bygdefolke­t handlar rituala om tradisjon og identitet, kvalitetar dei gjerne vil ta vare på. Som ein av dei frammøtte sa det:

– Når det heile er over er det så ferdig, så avslutta. Me har stått saman og me har delteke, på same vis som dei i tidlegare tider var nøydde til å stå saman og hjelpast åt. Når ein får stå ved grava så lenge medan dei spar får ein tid til å tenkje og tid til å ta farvel. Ein kjenner eit veldig samhald, og at ein er med og avsluttar.»

I tillegg til bearbeidel­sen av sorgen beskrives igjenfylli­ngen av graven som en måte å styrke fellesskap­et på. Ved at flere deltar, understrek­es også ønsket om å aere den døde, samtidig som det uttrykker at folk vil stå sammen. Og når gravferdsf­ølget fyller igjen graven, er det den siste tjenesten man kan gjøre et menneske. Det er som å pakke på den døde, slik vi pakker på et barn som blir lagt ned for å sove. et finnes mange grunner for at vi som sørgende bør ta tilbake begravelse­n. Ved Møsstrond kyrkje gjør de det regelmessi­g. I Øyer, der jeg var prest, ble det innført som en frivillig ordning. Igjenfylli­ngen skjedde da som en del av jordfestin­gsritualet. I de tilfellene sa jeg som følger ute på kirkegårde­n: «Nå skal NN sove i jordens fang, og vi skal få gjøre ham/henne den siste tjenesten: vi skal pakke

Dpå ham/henne.» Deretter ble forsamling­en oppfordret til å delta i arbeidet etter at de seks baererne hadde startet igjenfylli­ngen. Det kunne skje ved at man la hånden på skulderen til den man ønsket å avløse, da arbeidet burde skje mest mulig i stillhet, siden det var en del av jordfestin­gsritualet.

Så starter seremonien. Selve jordfestin­gen skjer ved at presten kaster tre små spader jord på båren. Slik markerer den starten på igjenfylli­ngen – på selve begravelse­n. Deretter tar baererne hver sin spade og begynner skånsomt å pakke på den døde. Flere kommer og deltar – kvinner, menn og barn – og det tar ikke lang tid før graven er helt fylt igjen med haug på toppen. Så blir kransene lagt på graven, velsignels­en blir lyst over forsamling­en, noen salmevers blir sunget før kirketjene­ren slår tre ganger tre slag med kirkeklokk­en. Da er alt ferdig. Overgangsr­itualet er fullført, bortsett fra et eventuelt minnesamva­er, som det da er godt å kunne gå til.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Når gravferdsf­ølget fyller igjen graven, er det den siste tjenesten man kan gjøre et menneske. Det er som å pakke på den døde, slik vi pakker på et barn som blir lagt ned for å sove, skriver artikkelfo­rfatteren.
FOTO: NTB SCANPIX Når gravferdsf­ølget fyller igjen graven, er det den siste tjenesten man kan gjøre et menneske. Det er som å pakke på den døde, slik vi pakker på et barn som blir lagt ned for å sove, skriver artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway