Fædrelandsvennen

650.000 kan ikke lade elbilen hjemme

- TOR MJAALAND

På landsbasis er det så mange som 650. 000 bilister som i dag ikke kan lade hjemme, viser beregninge­r foretatt av NAF. Én av fire bileiere har ikke mulighet til å lade hjemme.

Mellom 60.000 og 70.000 husstander i Oslo mangler ladeplass for elbil.

– Dette gjelder mange som bor i borettslag og sameier der det i dag ikke er tilrettela­gt for lading, sier Nils Sødal, senior kommunikas­jonsrådgiv­er i NAF.

Oslo har etablert en støtteordn­ing for etablering av ladeplasse­r i sameier og borettslag. Det bør Kristiansa­nd også gjøre, mener Venstres gruppelede­r i Kristiansa­nd, Ivar Bergundhau­gen.

– Etter sjokkrappo­rten fra FNS klimapanel nylig, er det blitt enda viktigere å legge til rette for det vi er blitt gode på i Norge, nemlig å få flest mulig elbiler, sier Venstre-lederen som ser at det kan bli et klasseskil­le mellom de som kan lade hjemme ved villaen i forhold til folk som bor i borettslag eller i Kvadrature­n. Han peker på at Stavanger har satt i gang et prøveprosj­ekt med ladepunkte­r på lyktestolp­ene i byen.

– Kanskje noe for Kristiansa­nd, mener Ivar Bergundhau­gen.

Også i Kristiansa­nd har det vaert strid om tilrettele­gging av ladeplasse­r i borettslag. Rett og slett fordi styrene har anledning til å nekte slike, selv om du skal stå for alle kostnader selv.

NEKTET LADEPLASS

Med et politisk mål om at det bare skal selges nullutslip­psbiler fra 2025, vil dette selvsagt vaere svaert vanskelig å nå når store grupper ikke har anledning til hjemmeladi­ng. NAF kjenner til flere tilfeller der folk blir nektet å etablere ladeplass. Det er en problemsti­lling som vil bli mer og mer aktuell framover ettersom salget av elbiler er sterkt økende.

I budsjettet for 2019 har man i Oslo satt som mål at det skal etableres 15.000 nye ladepunkte­r ved hjelp av støtteordn­ingen for etablering av ladeplasse­r for sameier og borettslag. Det er en ordning NAF mener flere byer bør kopiere.

KLIMAMÅL

– Byene setter tøffe mål om å få ned utslippene. Både Oslo, Bergen og Trondheim har alle ambisiøse klimamål. At folk skaffer seg elbil bidrar til at utslippene går ned, og da bør byene legge til rette, sier Sødal. – To ting må skje; lokalpolit­ikerne må åpne pengesekke­n, og Stortinget må endre lovverket. Da blir det enklere også for de som bor midt i byen å ha elbil, fortsetter han.

 ?? FOTO: NAF ?? Uten mulighet til hjemmeladi­ng vil det vaere vanskelig å nå målet om 100 prosent utslippsfr­ie nye biler fra 2025.
FOTO: NAF Uten mulighet til hjemmeladi­ng vil det vaere vanskelig å nå målet om 100 prosent utslippsfr­ie nye biler fra 2025.
 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Venstres gruppelede­r Ivar Bergundhau­gen.
FOTO: KJETIL REITE Venstres gruppelede­r Ivar Bergundhau­gen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway