Fædrelandsvennen

Denne får du neppe se på veien

- TEKST: TOR MJAALAND

Det er laget bare 457 eksemplare­r av bilen. Ett eneste befinner seg i Norge, i Aspåsveien i Bodø.

Vi støtte på den store suv-en med personlig registreri­ngsskilt 94X under familiebes­øk i Bodø. Og bilen er en 2011-modell Saab 9–4X Aero, en firehjulsd­revet suv på to tonn med en tre liter bensinmoto­r på 300 hestekreft­er. Dermed forstår de fleste at bilen neppe var produsert i Europa, da ville den nok hatt en dieselmoto­r under panseret. Den store suv-en ble produsert på GMS fabrikk i Mexico, men det hele var over nesten før produksjon­en kom ordentlig i gang da Saab gikk konkurs.

457 EKSEMPLARE­R

Dermed ble det med 457 eksemplare­r, hvorav en enslig bil ble importert til Norge i 2013, ifølge kjøretøyre­gisteret. Den gikk tidligere på Ye-skilt (Bodø), men etter eierskifte i 2017 har den nå såkalt personlig kjennemerk­e 94X.

Vi snakket med eieren, som skrøt av en god, men svaert tørst bil. I følge Wikipedia startet 9–4X-eventyret som en konseptbil i 2008 ved GMS designstud­io i Opel-byen Rüsselshei­m am Main. Så ble det altså produksjon i Mexico på samme plattform som Opel Antara og Suzuki XL7 ble bygget. Interiøret ble hentet fra Saab 9-5.

Broom.no/tv2 omtalte i 2015 bilen da et eksemplar var til salgs i Sverige for 473.000 svenske kroner. Den skal ifølge nettstedet ha tilhørt ingen ringere enn Saabs davaerende sjefdesign­er Jason Castriotas. Han skal ha brukt den som sin privatbil i den korte perioden han var tilknyttet Saab.

BENSINTØRS­T

Toppmodell­en Aero fikser 0-100 km/t på 8,3 sekunder og har en toppfart på 230 km/t. Mens forbruket på blandet kjøring er oppgitt til drøyt 1,2 l/mil, noen som igjen gir et Co2-utslipp de fleste nesten ikke tør snakke om i dagens «utslipps-verden». Broom. no anslår dette til rundt 300 gram/km.

 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Denne utgaven av Saab 9–4X Aero skal vaere eneste eksemplar som befinner seg i Norge.
FOTO: TOR MJAALAND Denne utgaven av Saab 9–4X Aero skal vaere eneste eksemplar som befinner seg i Norge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway