Fædrelandsvennen

Mercedes-suv med ti mil el-kjøring

- TOR MJAALAND

Det skjer stadig noe nytt på suv-fronten. Nå er det klart for en ny toppmodell fra Mercedes, som også leveres med inntil ti mil elektrisk kjøring.

Nye Mercedes-benz GLE, blir for første gang tilgjengel­ig som 7-seter. Med stikkord som aktiv luftfjaeri­ng, hundre prosent variabel firehjulsd­rift og autonom køkjøring, går den inn i den tøffe konkurrans­en med blant andre BMW X5 og Volvo XC90. Nye GLE prises fra 914.000 kroner og kommer til Norge tidlig neste år.

– GLE er antakelig markedets mest avanserte modell, mener pr- og informasjo­nssjef i Mercedes, Audun Hermansen. Han forteller også at nye GLE også kommer som plug-in hybrid, med hele 100 km elektrisk rekkevidde.

TREDJE SETERAD

Med bagasjekap­asitet på over 800 liter, som økes til mer enn to kubikkmete­r ved nedlagte seter, er det en storbil tyskerne serverer oss. Og for første gang får GLE mulighet for en tredje seterad. Andre seterad er elektrisk justerbar, det er det ikke så mange konkurrent­er som kan vise til.

Nye GLE får avansert såkalt hydropneum­atisk, aktiv fjaering som benytter bilens 48-voltsystem sammen med den nyutvikled­e luftfjaeri­ngen. Dette skal visstnok vaere det eneste systemet i markedet hvor fjaer- og dempekreft­er styres individuel­t på hvert hjul.

ASSISTANSE­SYSTEM

Et assistanse­system skal gjøre det mulig å identifise­re kø på et tidlig stadium, og støtter aktivt føreren i «stop-and-go»-trafikk i opptil 60 km/t.

Lyssysteme­t er åpenbart verd omtale, ifølge pressemeld­ingen. Multibeam led frontlykte­r med voldsom rekkevidde lyser med inntil 650 meters fjernlys.

Fra salgsstart blir nye GLE tilgjengel­ig med en sekssylind­ret EQ Boost-motor og en ny dieselmoto­r. GLE 450 4MATIC får en effekt på 367 hestekreft­er og et dreiemomen­t på 500 Newtonmete­r. GLE 300 d 4MATIC får en dieselmoto­r med solid dreiemomen­t på 500 newtonmete­r.

Og etterhvert følger altså en ladbar versjon av nye GLE. Når den kommer, sier ikke fabrikken noe om.

 ?? FOTO: DAIMLER AG ?? Slik ser nye Mercedes GLE ut. Den skal etter hvert komme som ladbar hybrid med ti mil rekkevidde.
FOTO: DAIMLER AG Slik ser nye Mercedes GLE ut. Den skal etter hvert komme som ladbar hybrid med ti mil rekkevidde.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway