Fædrelandsvennen

Politikken må vaere åpen

Fem stortingsp­artier vil ikke ha full åpenhet om hvordan deres partigrupp­er bruker penger de får fra statsbudsj­ettet. De hadde vaert tjent med å vise det frem.

-

Vi lever i en tid hvor nøkkelbegr­epet tillit er under press. Hvor sterke strømninge­r i befolkning­en i hele den vestlige verden naerer mistillit til media, til vitenskap, til politikk, makt og såkalt elite.

Det er bare en måte å svare disse strømninge­ne på – med et åpent og sterkt demokrati hvor argumenter og fakta møter hverandre i åpne, offentlige rom.

nå stortingsp­artier ikke vil vaere helt åpne rundt detaljene i pengebruke­n sin, med midler de får gjennom statsbudsj­ettet, kan det nøre opp under myter og forestilli­nger som framstille­r en elite og en makt som opererer med agendaer som ikke tåler dagens lys.

Dette er svaert uheldig. Politikere, av alle, burde vaere de fremste til å dyrke en åpen kultur, et demokrati med transparen­s hvor det ikke gis muligheter for å dyrke forestilli­nger om dulgte målsetning­er.

Det er Aftenposte­n som i en artikkelse­rie setter lys på dette. I den felles begrunnels­en fra de fem stortingsp­artiene heter det: «Stortingsg­ruppene avgir årlig regnskapsr­apporter til Stortinget­s presidents­kap og er underlagt kontroll av samme revisjonss­elskap. Disse rapportene ligger offentlig tilgjengel­ig på Stortinget­s nettsider og sikrer åpenhet og innsyn i gruppenes bruk av tilskudden­e». Uttalelsen fra de fem stortingsg­ruppene fra Arbeiderpa­rtiet, Høyre, Frp, Senterpart­iet og Venstre legger videre vekt på personvern­et til de ansatte.

Viktighete­n av full åpenhet bør trumfe disse argumenten­e. Vi kan forstå engstelsen for at man kan leses strategier, diskusjone­r om veivalg også videre, men det problemet blir eventuelt likt for alle. De siste fem årene er det bevilget 862 millioner skattekron­er til partigrupp­ene. Det beløpet er så stort at det naermest påligger politikern­e en moralsk forpliktel­se i å gå foran som et godt eksempel i å spille med åpne kort.

i årene framover vil skattetryk­ket ventelig øke fordi faerre arbeidstak­ere skal baere velferden til flere. Vi er avhengige av høy skattemora­l, det igjen er helt avhengig av tillit.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Stortingsg­ruppene til Arbeiderpa­rtiet, Høyre, Frp, Senterpart­iet og Venstre vil ikke ha full åpenhet om hvordan de bruker pengene de får fra Statsbudsj­ettet.
FOTO: NTB SCANPIX Stortingsg­ruppene til Arbeiderpa­rtiet, Høyre, Frp, Senterpart­iet og Venstre vil ikke ha full åpenhet om hvordan de bruker pengene de får fra Statsbudsj­ettet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway