Fædrelandsvennen

Det er sant at barnetrygd­en bør økes for å hjelpe de med dårlig råd. Men da bør den også kuttes for de med god råd.

-

Et av de vanskeligs­te kravene fra KRF i budsjettfo­rhandlinge­ne med regjeringe­n er økt barnetrygd. Kjell Ingolf Ropstads parti ønsker å øke denne trygden med 3200 kroner neste år. I løpet av denne stortingsp­erioden ønsker KRF at den går fra dagens 12.000 kroner til 20.000 i året.

●●Krfs problem er at dette vil bli dyrt. Dagens barnetrygd koster skattebeta­lerne rundt 15 milliarder kroner i året.

●●Krfs poeng er at barnetrygd­en har vaert uforandret i mer enn 20 år. Den har stått stille på 970 kroner i måneden for hvert barn helt siden 1996.

●●Krfs dilemma er at økt barnetrygd ikke er et treffsikke­rt virkemidde­l for å hjelpe de som trenger det mest. Barnetrygd­en er en såkalt universell ytelse; den går til alle som har barn. Samme hvor rike eller fattige de er.

●●Og her står det ideologisk­e slaget. KRF har følge av mange på venstresid­en i synet på at en slik ordning bør vaere universell blant annet for å sikre oppslutnin­gen om den. Jeg tror det er motsatt. Mange av de med god råd ser ikke poenget i at de skal motta en tusenlapp i måneden fra staten for hvert barn under 18 år. Rett og slett fordi de ikke har behov for den.

●●Det er derimot gode grunner til å tro at også de med høye inntekter vil se logikken i at de med lave inntekter får mer i trygd per barn. For det er riktig at 975 kroner i måneden ikke er mye. Verken når barna er små eller i tenårene.

●●Desto mer urettferdi­g er det at staten i dag gir ut en fast – lav – sum til alle. En sum som ikke er med på å utjevne forskjelle­ne i samfunnet. Men snarere bidrar til å øke dem. For hva gjør husstander hvor de ikke trenger den månedlige tusenlappe­n? Setter den på høyrenteko­nto. Som barnet kan ta ut når det fyller 18. Og med det få med seg en betydelig startkapit­al inn i voksenlive­t. Ifølge en utregning i VG fra 2015 utgjør oppspart barnetrygd i 18 år til sammen drøyt 270.000 kroner. Det er mye penger. Saerlig for de som ikke har dem. Og som har måttet bruke hver krone, hver måned.

●●Prinsippet om lik barnetrygd til alle er dessuten allerede brutt. I flere år fikk familier i Nord-troms, Finnmark og på Svalbard et eget tillegg, på 3840 per år per barn. Det falt bort så sent som i 2014. Enslige forsørgere med barn under tre år og som har full overgangss­tønad, får et småbarnsti­llegg på 660 kroner. Og noen får utvidet barnetrygd: Enslige forsørgere får stønad for et barn mer enn det man faktisk forsørger.

●●Alt dette er eksempler på målretting av barnetrygd­en, om enn med ulike målsetting­er.

●●I tillegg graderes i høyeste grad andre tiltak for barnefamil­ier i dag. For å hjelpe de som trenger det mest. Gratis kjernetid i barnehager og gradert foreldrebe­taling for barnehage og SFO er målrettede tiltak. Som går rett på bunnlinja til den enkelte husstand. Og som ikke møter anklager om stigmatise­ring av mottakerne.

●●Det bør heller ikke en omfordelin­g av barnetrygd­en medføre. Også her bør man følge det samme prinsippet som det er stor oppslutnin­g om i resten av politikken: Ta fra de som har mest og gi til de som trenger det mest.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? KRF vil øke barnetrygd­en for alle fra 12.000 til 20.000 kroner i året.
FOTO: NTB SCANPIX KRF vil øke barnetrygd­en for alle fra 12.000 til 20.000 kroner i året.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway