Fædrelandsvennen

2019 blir siste år med gratis bom for elbil

- KRISTIANSA­ND KJETIL REITE

I løpet av det siste året, har andelen elbiler økt med 25 prosent. Nå er det klart at et flertall i bystyret bestemt at de skal betale i bommen fra 2020.

I september 2018 var andelen elbiler som passerte bomstasjon­en 12, 3 prosent. Andelen øker jevnt, og nå er den snart så høy at politikern­e mener det er rimelig at de betaler for seg i bommen.

Onsdag ble det flertall i formannska­pet for å innføre slik betaling fra 2020.

Da blir prisene i bomstasjon­en slik:

Nullutslip­psbiler: 11 kroner i rush og 7 kroner utenom

Andre biler: 23 kroner i rush og 15 kroner utenom

For vanlige biler blir prisene som i dag, kun justert for prisvekst. Bommene blir også stående der de er i dag.

Det er bred enighet om å innføre betaling for elbiler. Men Venstres gruppelede­r Ivar Bergundhau­gen har ikke gitt opp å få ordningen med elbil-betaling utsatt.

– Jeg kan ikke begripe at man går inn og gjør en så viktig endring uten noen utredning, sa han i formannska­pet på onsdag.

Han mener Kristiansa­nd må vente til andelen elbiler er 20 prosent og så ta en ny vurdering da.

– Norsk elbil-politikk har vaert en suksesshis­torie, sa han.

Han fikk ikke flertall. Og selv om det er bystyret som skal fatte vedtaket, er det klart at både KRF, Ap og Høyre går inn for den nye ordningen.

GARTNERLØK­KA

Det meste av bompengene skal brukes til å bygge ut Gartnerløk­ka. Utbygginge­n til tre milliarder skal finansiere­s med 1,2 milliarder fra staten og 1,8 milliarder fra bompenger.

– Denne saken er viktig å få vedtatt siden Gartnerløk­ka er et svaert viktig prosjekt. Vi risikerer å miste statlige penger om vi ikke får på plass den lokale finansieri­ngen, sa ordfører Harald Furre (H).

Han advarte mot å si nei til bompengepa­kken.

– Gartnerløk­ka gir bedre forhold for gående, syklende, kollektiv og ikke minst gods på sjø siden den inneholder jernbanesp­or i havna. Og det bidrar til en hensiktsme­ssig veitranspo­rt, sa Furre.

Han forsvarte også betaling for elbiler.

– Det trengs et incentiv for å fremme transportm­iddel som ikke slipper ut co2. Men også elbiler tar plass og bidrar til at det er behov for veier. Så vi må veie målsetting­ene mot hverandre.

FLERTALL

Med støtte fra Ap, er det derfor klart at det blir utbygging av Gartnerløk­ka og at også elbil-eierne må bidra.

– Det er ikke bare vi som vil ilegge elbilene betaling. Det gjelder også Stortinget. Så dette burde ikke vaere veldig kontrovers­ielt. En elbil tar like mye plass som andre biler, sa Trond Blattmann.

Han omtalte Gartnerløk­ka som usedvanlig viktig.

– Byen baerer preg av at det ikke er vei utenfor sentrum, sa Blattmann som mener at byen trenger både ringvei og utbygging av Gartnerløk­ka.

 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Formannska­pet vedtok onsdag å videreføre dagens bompengeor­dning. Bystyret skal fatte endelig vedtak i neste uke før saken går til Stortinget. De som stemte for var: Jannike Arnesen (Ap), Trond Blattmann (Ap), Mette Gundersen (Ap), Harald Furre (H) Renate Haegeland (H), Pål Harv (H), Grete Kvelland Skaara (KRF), Viggo Lütcherath (KRF) og Tove Welle Haugland (KRF). Ivar Bergundhau­gen (V) og Hans Petter Horve (Sp) stemte mot.
FOTO: KJETIL REITE Formannska­pet vedtok onsdag å videreføre dagens bompengeor­dning. Bystyret skal fatte endelig vedtak i neste uke før saken går til Stortinget. De som stemte for var: Jannike Arnesen (Ap), Trond Blattmann (Ap), Mette Gundersen (Ap), Harald Furre (H) Renate Haegeland (H), Pål Harv (H), Grete Kvelland Skaara (KRF), Viggo Lütcherath (KRF) og Tove Welle Haugland (KRF). Ivar Bergundhau­gen (V) og Hans Petter Horve (Sp) stemte mot.
 ?? ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Når dagens bompengepe­riode blir forlenget, skal også elbiler betale.
ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND Når dagens bompengepe­riode blir forlenget, skal også elbiler betale.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway