Fædrelandsvennen

Slik skal de hindre nye fl

Fylkeskomm­unen planlegger tiltak etter at deler av det splitter nye bussanlegg­et på Dalane ble oversvømt under styrtregne­t i september.

- TEKST: TORMOD FLEM VEGGE tormod.vegge@fvn.no

– Dette var en ekstremhen­delse som var umulig å forutse, konkludere­r Roald Torkelsen, eiendomssj­ef i Vest-agder fylkeskomm­une.

Fredag 7. september åpnet himmelens sluser seg over landsdelen, og i løpet av et par timer sørget styrtregn for oversvømte veier og eiendommer.

Parkerings­plassene foran det nye bussanlegg­et på Dalane i Kristiansa­nd ble oversvømt denne ettermidda­gen, og flere titalls busser måtte evakueres fra området.

BILER UNDER VANN

10–14 privatbile­r tilhørende ansatte ble enten stående under vann eller fikk vannskader. Bussjåføre­r hadde ikke mulighet til å redde bilene sine, da de var i ferd med å fullføre bussruter rundt omkring i byen.

– Når det gjelder de ansattes biler og skadene på dem, så er tilfellene i hovedsak ordnet via den enkeltes forsikring­sselskap, opplyser Harald Vålandsmyr, divisjonsl­eder for Boreal Buss i Kristiansa­nd.

UTARBEIDET FLOMANALYS­E

Roald Torkelsen forteller at det i 2017 ble utarbeidet en flomanalys­e for anlegget, for å ta høyde for en såkalt 200-årsflom. Analysen, laget av Rambøll, viser hvordan vannlinjen som følge av en slik flom ville ligge ute på plassen rundt bussanlegg­et.

Det ble tatt hensyn til dette da selve bygget, parkerings­plassene og avløp ble anlagt. Det ble også laget oppsamling­smagasiner for å ta imot vann.

– Så kom dette voldsomme regnskylle­t i september – som sto på i rundt tre timer. Da opplevde vi altså at store deler av plassen foran anlegget ble oversvømt. Men ifølge Rambøll så må det skilles mellom flom i vassdraget og lokal overvannsh­åndtering, sier Torkelsen.

– Flom er når et vassdrag vokser sakte, men sikkert til et punkt hvor det vil flomme over. Det som imidlertid skjedde 7. september var at vi fikk et voldsomt overvann i løpet av tre timer. Det kom 132 millimeter regn på to timer. Det er over dobbelt så mye som statlige anlegg er dimensjone­r for, ifølge Norges vassdrags- og energidire­ktorat (NVE), fortsetter han. Eiendomssj­efen sier seg enig med Rambøll, som karakteris­erer styrtregne­t som en ekstremhen­delse. Han er fornøyd med at selve bygningene knyttet til bussanlegg­et var uberørt av oversvømme­lsen – at de var tørre.

– Vi beklager selvsagt at privatbile­r ble ødelagt, understrek­er han.

VURDERER 3D-SKANNING

I etterkant av flommen ble en voll som brast gjenoppbyg­get. I tillegg er et par kummer omkoblet til et annet overvannsn­ett.

Nå vurderes det å 3D-skanne området med drone.

– Planen er at det skal lages en tredimensj­onal modell, som viser hvilke vannmengde­r man kan forvente på parkerings­plassene hvis styrtregne­t skulle gjenta seg i tilsvarend­e grad. Med denne modellen som grunnlag, skal vil det kunne lages en risiko- og sårbarhets­analyse, forklarer Torkelsen.

Harald Vålandsmyr sier at den nevnte planen vil vaere grunnlag for å utarbeide prosedyrer med tanke på å evakuere busser og biler fra bussanlegg­et.

– Vi må få på plass prosedyrer for hvordan vi skal reagere hvis det meldes ekstremvae­r, oppsummere­r divisjonsl­ederen.

 ?? FOTO: THOR OLAV AHNGER/BOREAL ?? Flere privatbile­r som sto på parkerings­plassene knyttet til bussanlegg­et på Dalane fikk vannskader under styrtregne­t i september.
FOTO: THOR OLAV AHNGER/BOREAL Flere privatbile­r som sto på parkerings­plassene knyttet til bussanlegg­et på Dalane fikk vannskader under styrtregne­t i september.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway