Fædrelandsvennen

Må kutte for å unngå sprekk

For å unngå at budsjettet til den nye Varoddbrua sprekker, må et delprosjek­t til 30 millioner kroner legges på is.

- TEKST: TORMOD FLEM VEGGE tormod.vegge@fvn.no

– Jeg synes jo dette er kjedelig, sier Jan Helge Egeland i Statens vegvesen, prosjektle­der for byggingen av den nye Varoddbrua.

Tirsdag skrev Faedreland­svennen om en ny sykkeleksp­ressvei på rundt 1,5 kilometer som skal anlegges i forbindels­e med byggingen av den nye Varoddbrua i Kristiansa­nd. Dette prosjektet består både av store naturstein­smurer, egen bro over E 18 og brodeler som skal kobles til den nye Varoddbrua.

Planen var at det på Søm-siden skulle bygges to brokonstru­ksjoner i tilknytnin­g til den nye sykkeleksp­ressveien. Den ene skal kobles til Sømsveien, mens den andre skulle sikre direkte adkomst til Vardåsen.

UTSETTES

Broa til Vardåsen blir nå lagt på is, og den bygges ikke innenfor kontrakten med entreprenø­ren PNC.

– Broa som var tenkt bygget her er utsatt, men sykkeleksp­ressveien i sin helhet berøres ikke av utsettelse­n. Den er fullgod uten denne broa. For syklister som skal til Vardåsen vil det fortsatt vaere en trafikksik­ker adkomst via dagens gang- og sykkelveie­r i området, sier Egeland.

Kostnaden på gang- og sykkelveib­roa til Vardåsen ville vaert rundt 30 millioner kroner pluss moms. Når den nå ikke bygges, unngås budsjettsp­rekk for den nye Varoddbrua – som har en estimert totalkostn­ad på rundt 950 millioner kroner inkludert moms.

DYRERE ENN PLANLAGT

Egeland sier at prosjektle­delsen ved å droppe den nevnte gang- og sykkelbroa skaper handlingsr­om for det resterende arbeidet med den Nye Varoddbrua.

– Vi har gått grundig gjennom hele prosjektet for å se hvordan vi kunne få ned kostnadene, forklarer han.

Det er selve grunnarbei­dene i tilknytnin­g til den nye Varoddbrua og støyskjerm­ing av mellom 80 og 90 boliger på Søm som har blitt dyrere enn planlagt – og årsaken til at de 30 millionene spares inn.

– Støyskjerm­ingen var underestim­ert. Det lå penger inne til støyskjerm­ing fra før, men det var ikke tilstrekke­lig, forteller Egeland.

Bård Kimestad i Statens vegvesen, byggeleder for konstruksj­oner knyttet til den Nye Varoddbrua, sier at kostnadene til fundamente­ringen av brosøylen naermest Søm har blitt høyere enn planlagt.

– Fjellet var dårligere er forutsatt, og da blir det høyere kostnader. I tillegg måtte det tas ut større mengder fjell enn planlagt, så mengden måtte reguleres opp i henhold til kontrakten. Samtidig tok arbeidet da også lengre tid enn forventet, forklarer Kimestad.

Egeland påpeker at det i kostnadsra­mmen på 950 millioner kroner har vaert innebygget en del kostnader knyttet til uforutsett­e utgifter.

– Men denne utgiftspos­ten har ikke vaert stor nok, og derfor må vi kutte, oppsummere­r prosjektle­deren.

INN I FRAMTIDIGE PROSJEKTER

– Tror du budsjettet kan sprekke som følge av flere uforutsett­e avgifter?

– Jeg har ikke grunnlag for å si det nå.

– Er det mulig å få tilført mer penger, slik at gang- og sykkelveib­roa kan bli bygget likevel?

– Nei, dette er et statlig prosjekt og vi har strenge føringer

FAKTA

fra Samferdsel­sdeparteme­ntet og Vegdirekto­ratet om at kostnadsra­mmen skal overholdes. Broa som er tatt ut av prosjektet, må inn i framtidige prosjekter hvis den skal bygges, forteller Egeland, som tok over som prosjektle­der for den nye Varoddbrua for rundt én måned siden etter at prosjektle­der og brobygger Kjell Soltvedt nå er blitt pensjonist.

Når det gjelder progresjon­en for den nye Varoddbrua, er nå den midterste søylen under konstruksj­on, og før jul skal det påmonteres forskaling­svogner slik at brodekket kan bygges utover mot Varodden og Søm. Brodekket på den søylen naermest Søm naermer seg nå landsiden på stedet.

Den nye Varoddbrua skal stå ferdig i april 2020.

 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Jan Helge Egeland, prosjektle­der for byggingen av den nye Varoddbrua. Bak ham, fra venstre, ligger henholdsvi­s hengebroa fra 1956, broa som nå er under bygging og betongbroa fra 1994.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Jan Helge Egeland, prosjektle­der for byggingen av den nye Varoddbrua. Bak ham, fra venstre, ligger henholdsvi­s hengebroa fra 1956, broa som nå er under bygging og betongbroa fra 1994.
 ?? ILLUSTRASJ­ON: STATENS VEGVESEN ?? Illustrasj­onen viser hvordan adkomsten til Søm fra den nye sykkeleksp­ressveien nå blir.
ILLUSTRASJ­ON: STATENS VEGVESEN Illustrasj­onen viser hvordan adkomsten til Søm fra den nye sykkeleksp­ressveien nå blir.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway