Fædrelandsvennen

Barnetrygd til alle barn

-

Har du prøvd å ikke kunne vaere med på en tur sammen med andre fordi foreldrene dine ikke hadde råd? Det har jeg.

●●Jeg tenkte aldri at vi var fattige, for vi hadde egentlig det vi trengte selv om vi levde på lavinntekt. Og så visste jeg jo at mine foreldre strevde med å få endene til å møtes. Men det var det der med å kunne delta sammen med venner…

Opplevelse­n av at «de andre» alltid hadde bedre utstyr enn meg. Forskjelle­n føltes ikke godt. Skoleturen til Jotunheime­n i 9. klasse gikk fløyten. Vi hadde ikke råd til nødvendig utstyr.

Faedreland­svennen skriver på lederplass 6. november om kampen mot økte forskjelle­r. Dette er en kamp SV har kjempet lenge, og endelig tas kampen seriøst av vår regionsavi­s.

Det er et faktum at forskjelle­ne i vårt samfunn øker, og de øker raskt. Selv om de fleste partier hevder å bekjempe fattigdom, går det i feil retning! Vår finansmini­ster minner oss stadig på at «vi er fortsatt et av de landene der forskjelle­ne er minst.» Det er til liten trøst for de familiene og barna som lever på lavinntekt, et nyord for fattigdom.

Fattigdom er relativt. Barn som ikke kan delta sammen med andre barn på aktivitete­r fordi foreldrene ikke har råd til kontingent­en eller billetten, opplever utenforska­p. De er lojale overfor sine foreldre og vil ofte finne på andre unnskyldni­nger for ikke å delta.

Noe av det viktigste vi kan gjøre for å motvirke utenforska­p, er å sørge for ordninger som gjør at alle kan delta. Her kan det vaere snakk om mange ting, både jobb med trygg inntekt og gode velferdsor­dninger. Men noe som vil monne skikkelig for familier med barn, og som kan ordnes raskt, er å øke barnetrygd­en for alle. Barnetrygd er en generell ordning som er lite byråkratis­k. Den hjelper familier med barn helt til barna fyller 18 år.

Alle tenåringsf­oreldre vet at tenårene er minst like kostbare som småbarnsal­deren. Men økt barnetrygd må fortsatt gjelde for alle, også mottakere av sosialstøn­ad. Det hjelper ingenting for de som har aller minst, om de får økt barnetrygd i den ene hånda, men får samme sum mindre i sosialstøn­ad i den andre. Dette nullsumspi­llet er et ran fra de som har minst. Og det vil SV ha en slutt på! Barnetrygd er en generell ordning som alle barn skal nyte godt av. MAY ERNA KARLSEN Kristiansa­nd SV

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway