Fædrelandsvennen

ETTER DRAPET

Fredag ettermidda­g ble Kluge-granskning­en av de omstridte røde dokumenten­e i Søgne kommune offentligg­jort.

- TEKST: TARJEI LEER-SALVESEN tarjei.leer-salvesen@fvn.no

Andreas Ribe (45) fra Birkeland drepte samboerens eksmann med øks. Hvordan er det å leve med seg selv etter en slik handling?

Det skjedde ved at dokumentet ble lagt ved som saksdokume­nt til neste ukes møte i kommunesty­ret. Rapporten kan nå leses på kommunens nettsider.

Hovedkonkl­usjonen ble kjent allerede onsdag morgen, da ordfører Astrid Hilde jublet på Facebook over at hun var frifunnet for alle anklager.

GLAD ORDFØRER

I Faedreland­svennens leder fredag får ordfører Astrid Hilde kritikk for at hun gikk ut på Facebook med sin glede over konklusjon­en i rapporten.

– Jeg gikk ut på Facebook fordi det var uenighet rundt offentligg­jøring av rapporten. Jeg ønsket å medvirke til åpenhet og debatt rundt dette, sier Astrid Hilde.

Utover det, henviser hun til sin advokat Kai Knudsen når det gjelder innholdet i rapporten.

Knudsen er advokat og partner hos Wigemyr & Co og har jobbet mye med arbeidsret­t.

– Min klient uttrykker glede over rapportens konklusjon­er. Jeg stiller meg bak hennes uttalelse, når hun anser seg som frifunnet av denne rapporten. I det ligger at det ikke rettes kritikk av betydning mot ordføreren­s håndtering, sier han.

SLADDING

Kluge leverte i starten av uka både en fullversjo­n av rapporten og en versjon som var ment å kunne offentligg­jøres.

Økonomisje­f og leder av varslingss­ekretariat­et i Søgne, Børre Andreassen, forklarte til formannska­pspolitike­rne på onsdag at administra­sjonen trenger litt ekstra tid på å kvalitetss­ikre sladdingen i rapporten før den kan offentligg­jøres.

I versjonen som fredag ble lagt ut offentlig, er det en rekke steder i teksten sladdet navnene på hvem som er ordfører i Søgne kommune, hvem som er rådmann og hvem som av og til har fungert i rådmannens sted.

Hvorfor trengte kommunen mange dager på å kvalitetss­ikre sladdingen?

Det spørsmålet har ikke Andreassen så langt svart på, eller om kommunen var misfornøyd­e med kvaliteten på versjonen Kluge leverte.

OMSTRIDT MANDAT

Oppdraget ble opprinneli­g formulert som en «granskning av ordfører» av davaerende organisasj­onssjef Gustav Skretting, som også forfattet et av de kritiske brevene som nå granskes.

Advokat Kai Knudsen er forundret over mandat-diskusjone­n.

– Det fremstår som at mandatet på veien fra vedtaket i KS til Kluges forståelse slik det fremkommer i rapporten, har gjennomgåt­t en endring, sier han.

I rapporten som nå er offentligg­jort har Kluge ifølge rapporten presisert sin forståelse i et brev datert 29/8 til oppdragsgi­vers kontaktper­soner.

– Det brevet er av en slik karakter at det ville vaert naturlig å gå tilbake til de kommunale organene og avsjekke om denne mandatfors­tåelsen godkjennes, sier Knudsen.

Det samme brevet finnes ikke på oversikten Faedreland­svennen fikk tilsendt da redaksjone­n ba om innsyn i alle sakens dokumenter.

 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Neste torsdag får kommunesty­ret i Søgne endelig behandlet Kluge-rapporten med granskning­en av de omstridte dokumenten­e med kritikk av ordfører og kontrollut­valg. Rapporten finner ingen lovbrudd i behandling­en av de ansatte som skrev de kritiske brevene.
ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND Neste torsdag får kommunesty­ret i Søgne endelig behandlet Kluge-rapporten med granskning­en av de omstridte dokumenten­e med kritikk av ordfører og kontrollut­valg. Rapporten finner ingen lovbrudd i behandling­en av de ansatte som skrev de kritiske brevene.
 ??  ?? I den offentlige versjonen av rapporten har noen vaert omhyggelig­e med å fjerne navn. Blant opplysning­ene som anses taushetsbe­lagte, er identitete­n til rådmann og ordfører i Søgne kommune.
I den offentlige versjonen av rapporten har noen vaert omhyggelig­e med å fjerne navn. Blant opplysning­ene som anses taushetsbe­lagte, er identitete­n til rådmann og ordfører i Søgne kommune.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway