Fædrelandsvennen

Vil ha elektriske ferjer

En rekke politiske partier i bystyret mener tiden er inne for å sette elektriske ferjer i trafikk mellom bydelene i Kristiansa­nd.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

En rekke politiske partier i bystyret mener tiden er inne for å sette elektriske ferjer i trafikk mellom bydelene i Kristiansa­nd.

– Ny teknologi som gjør dette mulig. Tiden er overmoden for en slik ferje, sier Kristian Landmark, gruppelede­r i Rødt.

Elektriske ferjer ble tema på en transportk­onferanse på Kilden i sluten av oktober. Nå kommer saken til bystyret som et forslag fra seks partier (Ap, Rødt, SV, Venstre, MDG og Sp).

– Kristiansa­nd er en kystby, og om du ser på geografien, er den som en hestesko. Men likevel må du inn i landet for å komme til byen, sier Landmark.

Hele 25 representa­nter i bystyret stiller seg bak kravet og er dermed naer ved å ha flertall. Arbeiderpa­rtiet har også elferge i sitt forslag til partiprogr­am.

Faedreland­svennen møter representa­nter fra de seks partiene på Lumber som de tenker kan vaere et av stoppested­ene.

I bystyret neste uke vil de fremme en sak der de ber kommunen og AKT (Agder kollektivt­rafikk) legge fram en sak der konkrete rammer for et slikt tilbud blir skissert.

FREMMER SAK

Det har blitt laget elektriske passasjerf­erger som kan gå rundt 25 knop, ifølge en artikkel i Teknisk Ukeblad.

Nestleder i by- og miljøutval­get, Petter Benestad (V), er spent på om det lar seg gjøre med en elektrisk passasjerf­erje i Kristi- ansand.

– Nå vil vi ha en utredning, og da vil realismen i dette komme fram. Da vil det vise seg om dette kan konkurrere med buss og om de reisende ønsker det, sier han.

De har også lagt ved en skisse fra Trollvegg Arkitekter som viser ruter fra Vågsbygd og Randesund. Det er også mulighet for tilknytnin­g til Flekkerøya.

Gruppelede­r i Miljøparti­et, Marte Rostvåg Ulltveit-moe, mener saken har styrket seg de senere årene. Flekkerøya har en sårbar infrastruk­tur og folk kan få store problemer med å komme seg til fastlandet hvis tunnelen blir stengt. I tillegg har Boreal fått kontrakten for busstransp­ort i Kristiansa­nd. De driver også flere ferjestrek­ninger.

– Det er også en økt bekymring for plast i havet, og den største kilden til det er fra bildekk. Så den plasten kommer også fra elbiler, sier hun. Elektriske ferjer har hatt en sterk utvikling de siste årene. På mange sterkt trafikkert­e strekninge­r på Vestlandet er det nå satt inn elektriske bilferjer.

Fredriksta­d har de siste årene opplevd en økning i trafikken på sine passasjerf­erjer, ifølge en oversikt i Fredriksta­d Blad. Nå mener flere politikere at turen er kommet til Kristiansa­nd.

De begrunner det blant annet med at Kristiansa­nd skal vaere en kompakt og urban by, og at det i flere år framover vil vaere trengsel på veinettet i byen.

– Bare her på Lumber blir det nå bygd boliger naer sjøen. Det er svaert mange i Vågsbygd og Randesund som vil kunne bruke et slikt tilbud, sier Eirik Dåstøl Langeland.

GAMMEL IDÉ

Ifølge Kristian Landmark ble fergetrans­port tatt opp av hans far Kjell Landmark (MDG) for over 20 år siden. Nå prøver altså etterkomme­rne å få ideen realisert.

– Med dagens teknologi og med den geografien byen har, tror vi dette er mulig å få til, sier Andreas Landmark, barnebarn av Kjell Landmark og gruppelede­r i SV.

Simon Stulien fra Trollvegg Arkitekter mener elferger vil bygge opp om Kristiansa­nd som regionsent­er. Men de mener at Kristiansa­nd må trekke bydelsentr­ene i Vågsbygd og Randesund naermere sjøen for å utnytte at Kristiansa­nd er en sjønaer by. Da blir det også flere innbyggere som bor naer stoppested­ene for en ferje.

– Det er veldig viktig for en by å ha et kollektiva­lternativ til buss. Bare se på Hamburg og hvor flott den byen ble etter at de innførte det de kaller bussferge, sier Michael Befus, sivilarkit­ekt og daglig leder i Trollvegg Arkitekter.

 ??  ??
 ?? ILL.: TROLLVEGG ARKITEKTER ?? Slik ser forslagsti­llerne for seg ruta for en elektrisk ferje i Kristiansa­nd. De mener det må vaere grunnlag for sjøtranspo­rt både fra Vågsbygd og Randesund.
ILL.: TROLLVEGG ARKITEKTER Slik ser forslagsti­llerne for seg ruta for en elektrisk ferje i Kristiansa­nd. De mener det må vaere grunnlag for sjøtranspo­rt både fra Vågsbygd og Randesund.
 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Til sammen seks partier stiller seg bak initiative­t. Her represente­rt ved Marte Rostvåg Ulltveit-moe (Mdg), Kristian Landmark (Rødt), Andreas Landmark (SV), Petter Benestad (V), Eirik Dåstøl Langeland (Ap), Hans Petter Horve (Sp) og Trond Blattmann (Ap).
FOTO: KJETIL REITE Til sammen seks partier stiller seg bak initiative­t. Her represente­rt ved Marte Rostvåg Ulltveit-moe (Mdg), Kristian Landmark (Rødt), Andreas Landmark (SV), Petter Benestad (V), Eirik Dåstøl Langeland (Ap), Hans Petter Horve (Sp) og Trond Blattmann (Ap).
 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Michael Befus og Simon Stulien fra Trollvegg arkitekter, mener at Kristiansa­nd må trekkes naermere sjøen og at bydelene må knyttes sammen med sjøtranspo­rt. Her fra Lumber som de mener kan vaere stoppested for en elferge.
FOTO: KJETIL REITE Michael Befus og Simon Stulien fra Trollvegg arkitekter, mener at Kristiansa­nd må trekkes naermere sjøen og at bydelene må knyttes sammen med sjøtranspo­rt. Her fra Lumber som de mener kan vaere stoppested for en elferge.
 ?? FOTO: TROLLVEGG ARKITEKTER ?? Denne illustrasj­onen er laget av Torstein Vehusheia i Trollvegg Arkitekter. Den viser hvordan en katamaran som går på strøm kan se ut.
FOTO: TROLLVEGG ARKITEKTER Denne illustrasj­onen er laget av Torstein Vehusheia i Trollvegg Arkitekter. Den viser hvordan en katamaran som går på strøm kan se ut.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway