Fædrelandsvennen

– Når et barn dreper er det et tegn på at noe er galt

- CONNIE BENTZRUD

Barneombud­et er bekymret for at flere barn enn før begår alvorlig kriminelle handlinger. Hun mener systemsvik­t kan vaere årsaken til at mange barn ikke fanges opp før de ender opp med å begå drap.

Barneombud Inga Bejer Engh kjenner godt til Ungdomsenh­etene og hva som fører til at barn ender der. Også at flere av barna har begått drap.

– Det er bekymrings­fullt, sier Engh.

– Hver gang vi hører om at et barn dreper, er det etter mitt syn et tegn på at noe har gått galt. Da er det som oftest noen eller et system som burde håndtert ting annerledes.

Barneombud­et har selv bakgrunn og lang erfaring fra justissekt­oren. Hun mener mange av barna som ender opp med å begå alvorlig voldskrimi­nalitet har sammensatt­e problemer. Ofte psykiske lidelser som ikke er utredet.

– Hva er det med systemet vårt som gjør at de barna som begår denne type kriminalit­et ikke har fått den hjelpen de trenger på forhånd? spør Engh.

– Hvorfor skal man havne i et fengsel før man får en utredning av hvilke utfordring­er man har? Satt litt på spissen kan det synes som at det er først når de havner i fengsel vi har tid og økonomi til å finne ut hva det er de strever med.

– Mange av dem sliter med psykiske problemer og har sammensatt­e utfordring­er, sier barneombud­et.

– Ungdomsenh­etene gir i dag et tverrfagli­g tilbud tilpasset det enkelte barn. Det er utfordrend­e når ungdommene skal over i voksenfeng­sel, der ressursene til å videreføre disse tiltakene ofte ikke finnes.

Hun mener også at unge som går direkte utenfra inn i voksenfeng­sel, kan trenge andre alternativ.

– Det kan vaere at noen begår en veldig alvorlig handling når de nettopp har fylt 18 år også, og ikke har blitt utredet tilstrekke­lig. Dette er en problemsti­lling som kanskje myndighete­ne bør ses naermere på.

Barneombud­et tror det vil vaere lønnsomt for samfunnet å investere i unge som skal bli voksne i fengsel.

– Forebyggin­g koster, men er den beste samfunnsin­vesteringe­n vi kan gjøre. Om vi ikke klarer å hjelpe barn som sliter tidlig, vil det få store økonomiske konsekvens­er for både helse- og justisbuds­jettet i fremtiden.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway