Fædrelandsvennen

Selger 16 fiskerihav­ner i Agder

- TEKST: TORMOD FLEM VEGGE tormod.vegge@fvn.no

16 statlige fiskerihav­ner i Vest- og Aust-agder er lagt ut for salg. Statlige institusjo­ner kan få havnene gratis, mens andre må betale etter takst.

– Kystverket har i oppdrag fra Samferdsel­sdeparteme­ntet å avhende eller selge de statlige fiskerihav­nene som er vurdert som ikke naeringsak­tive, forteller Katrine Solheim Aas. Hun er seniorrådg­iver ved Kystverket Sørøst, og har arbeidsste­d i Arendal.

MILLIARDVE­RDIER I NORGE

Totalt er det 800 statlige fiskerihav­ner i Norge. Verdien på dem ble i 1988 anslått til å vaere mellom sju og åtte milliarder kroner, ifølge Kystverket. Det tilsvarer 14– 15 milliarder kroner i dagens pengeverdi.

Kystverket skal nå selge rundt 200 av havnene der det ikke er fiskeriakt­ivitet.

I Vest-agder er det 20 statlige fiskerihav­ner, mens det i Aust-agder er to. I Agder ligger det nå 16 havner ute for salg, blant annet fiskerihav­nene Torsøya i Kristiansa­nd, Dyrstadvåg­en i Mandal, Narestø i Arendal og Goksem i Lindesnes.

Takstene på havnene som er til salgs i Agder, varierer fra 80.000 kroner til 650.000 kroner. De dyreste havnene i Norge er taksert til opp mot 2,5 millioner kroner.

BYGGET ETTER FORESPØRSE­L

Vigdis Trulssen Bye, avdelingsd­irektør i Kystverket, forteller at etaten har vaert eier og forvalter av statlige fiskerihav­ner i Norge i over 100 år.

– I gamle dager var fiskerihav­ner viktige for lokalsamfu­nnet. Staten, i form av havnevesen­et, bygget havner og moloer etter forespørse­l fra lokalsamfu­nnene, og bidro dermed til samfunnsut­vikling. Grunneiern­e avga grunn gjennom grunnerkla­eringer, slik at staten fikk bruksretti­gheter, forklarer Bye.

– Begrepet «fiskerihav­n» er et vidt begrep, dette handler blant annet om molokonstr­uksjoner, kaier og utdypninge­r. På grunn av strukturen­dringer i fiskerinae­ringen, har noen av disse havnene ikke oppretthol­dt statusen som aktive fiskerihav­ner. Årsaken er flere. Blant annet at havnene er for små til store fartøy, ikke dype nok eller at bruken av havnen har avtatt, forteller hun.

KJØPTE FLERE MOLOER

Ove Torland, teknisk sjef i Lindesnes kommune, forteller at kommunen tidligere har kjøpt flere moloer fra Kystverket, blant annet én i Ramslandsv­ågen og to moloer i gamle Båly havn.

– Vi kjøpte en molo i Ramslandsv­ågen for tre-fire år siden for å tilrettele­gge for sjørelater­t virksomhet. Vi videresolg­te den, etter anbud, til et firma som driver med leppefiskf­iske. Den ene moloen på Båly leier vi bort til firmaet som driver restaurant­en «Under». Dette er en tiårskontr­akt, forteller han.

Torland opplyser at kommunen nylig fikk tilbud om å kjøpe en molo i Aavik og en molo på Goksem.

– Vi har takket nei til dette. Vi har ikke behov for disse, da de kun vil utgjøre kostnader, sier Torland.

GRATIS FOR STATLIGE

Katrine Solheim Aas forteller at flere er interesser­t i å kjøpe en liten havn i Agder.

Kystverket prioritere­r potensiell­e kjøpere slik:

Statlige institusjo­ner vil kunne overta havnene vederlagsf­ritt.

Kommunale eller fylkeskomm­unale institusjo­ner overtar havnene til takst.

Foreninger med allmennytt­ige formål over tar til takst.

Private kan kjøpe havnen etter at den vaert ute på det åpne markedet.

 ?? FOTO: KYSTVERKET ?? Moloen på Goksem i Lindesnes er til salgs.
FOTO: KYSTVERKET Moloen på Goksem i Lindesnes er til salgs.
 ?? FOTO: KYSTVERKET ?? Dette bildet er tatt ved Torsøya i Kristiansa­nd. Det er moloen til høyre som nå er til salgs.
FOTO: KYSTVERKET Dette bildet er tatt ved Torsøya i Kristiansa­nd. Det er moloen til høyre som nå er til salgs.
 ?? FOTO: KYSTVERKET ?? Blant annet moloen ved Narestø i Arendal er til salgs.
FOTO: KYSTVERKET Blant annet moloen ved Narestø i Arendal er til salgs.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway