Fædrelandsvennen

– Betydelig fare for at Helge Ingstad sklir ned i dypet

Forsvaret melder at det er betydelig fare for at kollisjons­rammede KNM Helge Ingstad kan skli ut på dypere vann.

-

I en oppdaterin­g fredag skriver Forsvaret at det fortsatt er risiko for at fregatten kan gli ut på dypere vann. Det jobbes med å sikre skipet på midten, men vaeret er fremdeles en utfordring. Det er dessuten ikke mulig å jobbe i akterenden av skipet på grunn av spenningen­e som oppsto i sikringene da skroget flyttet seg tirsdag.

– Det er fortsatt betydelig risiko for at fartøyet kan gli ut på dypere vann. Det er store krefter i sving, og flere faktorer påvirker situasjone­n. Personell kan derfor ikke arbeide i naerheten av de aktre festepunkt­ene på land. Belastning­en på disse vaierne økte da fartøyet flyttet på seg natt til tirsdag. Publikum anmodes innstendig om ikke å bevege seg inn i forbudsson­en, skriver forsvaret i oppdaterin­gen fredag.

IKKE ALENE

Offiserene som sto på broen da KNM Helge Ingstad havarerte, får ikke navigere alene når mannskapet igjen skal til sjøs med søsterskip­et KNM Roald Amundsen skriver VG.

Hele mannskapet fra den kollisjons­rammede fregatten skal på ny ut og seile med den andre fregatten. De er innkvarter­t på KNM Roald Amundsen på samme måte som de var om bord i Helge Ingstad.

IKKE ALENE

Dette er en del av traumebeha­ndlingen etter det dramatiske havariet, opplyser flaggkomma­ndør Rune Andersen overfor avisen.

Marinesjef­en svarer imidlertid at ingen av offiserene som sto på broen da fregatten kolliderte med tankskipet Sola TS, vil få ansvar for å føre fregatt alene inntil videre.

– Personell fra broteamet på KNM Helge Ingstad er blant dem som er sterkest berørt, og det tas hensyn til at de behøver ytterliger­e tid til å bearbeide hendelsen, sier Andersen til VG.

– For at seilasen skal skje på en sikkerhets­messig forsvarlig måte, vil jeg derfor legge konkrete føringer for gjennomfør­ingen. Det inkluderer blant annet at fartøyet tilføres støtte på navigasjon­ssiden, sier flaggkomma­ndøren videre.

 ?? FOTO: CORNELIUS POPPE, NTB SCANPIX ?? Den havarerte fregatten KNM Helge Ingstad ligger på grunn nord for Sturetermi­nalen i Hjeltefjor­den utenfor Bergen. Fregatten kolliderte med oljetanker­en Sola TS for litt over ei uke siden.
FOTO: CORNELIUS POPPE, NTB SCANPIX Den havarerte fregatten KNM Helge Ingstad ligger på grunn nord for Sturetermi­nalen i Hjeltefjor­den utenfor Bergen. Fregatten kolliderte med oljetanker­en Sola TS for litt over ei uke siden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway