Fædrelandsvennen

Det diskrimine­rende element

Det norske samfunnet kombinerer forebyggin­g av alvorlig sykdom hos nyfødte med et absolutt menneskeve­rd for syke og funksjonsh­emmede mennesker. Naturligvi­s.

-

INorge kanden gravide selv bestemme å avbryte svangerska­pet til i alle fall uke 18 dersom «det er stor fare for at barnet kan få alvorlig sykdom, som følge av arvelige anlegg, sykdom eller skadelige påvirkning­er under svangerska­pet». Denne bestemmels­en i abortloven gir gravide kvinner en mulighet til å forebygge at de setter til verden barn med alvorlig sykdom, som hjertefeil, Downs syndrom, ryggmargsb­rokk og manglende hjerne.

Nå prøver Kjell Ingolf Ropstad og Erna Solberg å fjerne bestemmels­en, altså § 2, tredje ledd, punkt c i abortloven. De kaller bestemmels­en «et diskrimine­rende element» i loven. Deres meningsfel­ler mener paragrafen og praktiseri­ngen av den diskrimine­rer dem som allerede lever med slike tilstander og påvirker våre holdninger til disse menneskene. De sier at paragrafen «graderer fostres menneskeve­rd og rettsvern», bryter med «prinsippet om alle menneskers likeverd» og «setter menneskeve­rdet til side». Praksisen sender «et iskaldt signal» til, er «grusom» for og «slår beina under» inkluderin­gen av disse menneskene, ja, de «er truet av utrydding». Den gir et «fattigere samfunn» med mindre mangfold, lavere «toleranse for annerledes­het» og uten «plass til alle». erspektive­neer dystre og ordene sterke, men framfor alt vilt overdrevne. Vi har erfaring fra Norge, der to-tre hundre alvorlig syke fostre aborteres hvert år. Gravide over 38 år i Norge og alle gravide i Danmark kan få undersøkt sitt foster for kromosomfe­il, og nesten alle som får påvist det hos fosteret, velger å avbryte svangerska­pet. Er det noen som vil påstå at behandling­en av personer med Downs syndrom eller andre funksjonsh­emmede stadig blir dårligere i Norge og er mye verre i Danmark? Og at årsaken kan føres tilbake til abortloven­e? Er ikke erfaringen heller at inkluderin­gen av syke og utviklings­hemmede barn i våre land blir stadig bedre? Og at alle barn som fødes, uansett tilstand, har 100 % menneskeve­rd? Finnes det ett eneste eksempel på at syke eller funksjonsh­emmede barn i Norge er blitt reelt diskrimine­rt på grunn av abortloven? et forunderli­ge er at argumenten­e om manglende likeverd og mindre mangfold aldri har vaert fremmet mot alle de andre tiltakene kvinner kan

PDvelge for å forebygge at de får alvorlig syke barn: Kvinner kan ta tilskudd av folat for å forebygge ryggmargsb­rokk. Hiv-smittede gravide kan få behandling som forebygger Hiv-smitte til barnet. Kvinner kan gå til svangerska­pskontroll og føde i trygge omgivelser på sykehus for å forebygge cerebral parese. Kvinner hjelpes til å redusere alkoholinn­taket i svangerska­pet for å forebygge medfødt alkoholsyn­drom. Kvinner kan ta vaksine mot rubella (røde hunder); i dag fødes det ikke lenger noen døve eller døvblinde «rubellabar­n».

Det er selvfølgel­ig forskjelle­r på forebyggin­g ved behandling av den gravide før eller under svangerska­pet og på forebyggin­g ved avbrytelse av svangerska­pet. Resultatet er imidlertid det samme: det fødes faerre barn med disse sykdommene. Tiltakene er innført uten protester mot «signaleffe­kten», mot «diskrimine­ringen» av slike barn, og mot at samfunnet blir «fattigere» uten «rubellabar­na», de Hiv-smittede barna og barna med ryggmargsb­rokk. Tvert imot, kvinner og samfunnet har heiet fram tiltak som har bidratt til at barn som fødes i Norge nå, er sunnere enn noen gang.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway