Fædrelandsvennen

Til ungdommen

- MARIT JOHNSEN HØY

Onsdag den 14. november kunne vi lese en kronikk i Fedrelands­vennen der forfattern­e ber om at skolen må ta av seg silkehansk­ene i miljøkampe­n.

●●Etter over 60 skolebesøk med foredrag og påfølgende diskusjon konkludere­r Sigbjørn Mostue og Svein Tveitdal med at barn og unge vet alt for lite, og at vi voksne tar alt for lite ansvar for å informere og undervise.

Denne kronikken er atter en påminnelse. Vi kan ikke vente lengre nå. Vi har sittet lenge nok på hurtigtoge­t som raser mot stupet – nippende til kaffen (eller champagnen) … småpratend­e om livets bagateller.

Hvorfor gjør vi ikke noe? Gidder vi ikke, eller orker vi ikke? Det er virkelig et spørsmål som må stilles – om igjen og om igjen. Noen ganske få tror ikke at miljøkampe­n er nødvendig – og jeg roper det ut: Aldri har jeg noen sinne ønsket så intenst at mine meningsmot­standere har rett. Men jeg tror det dessverre ikke.

Etter den tamme og skummelt lite engasjeren­de debatten i kjølvannet av den siste Fn-rapporten (komma) har noen få tatt til orde for håpet. Vi kan klare det hvis vi gjør noe nå. Med en gang. Men skjer det noe – nei. Eller jo. Litt. Men det er så uendelig lite. Som et musepiss i havet.

Mange tenker og sier at det er umulig for enkeltmenn­eske å gjøre noe. Det må politisk handling til. Og det er lett å nikke og vaere enig i det, men hvem startet metoo-kampanjen som raste over land etter land. Var ikke det en enkeltpers­on?

Tenk om vi kunne få til en liknende aksjon for å få fart i miljøkampe­n. Tenk om vi kunne få et liknende engasjemen­t og en like glødende intens debatt om hva som må gjøres nå for å få fart i sakene.

Hvem kan utfordres? Kanskje det må bli ungdommen?

Legg fra dere mobilene, gi blaffen i utseende, kroppspres­s og motetøy og begynn å aksjonere. Ta tak i det som er viktig. Lag en svaer aksjon som raser over hele verden fra kontinent til kontinent. Nå er det nok. Vi finner oss ikke i dette lengre.

Hvem tar hansken? Jeg venter i spenning.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway