Fædrelandsvennen

De fem viktigste elementene i brexit-avtalen

Eu-landene får først nå gjennomgå brexitavta­len i detalj. Forhandler­ne tør ikke utelukke at det kan komme krav om endringer.

- STORBRITAN­NIA OG EU

i går formiddag møttes medlemslan­denes Eu-ambassadør­er til en første diskusjons­runde etter at avtaleutka­stet ble offentligg­jort sent onsdag kveld.

Diplomaten­e gransker nå den 585 sider lange teksten med lupe for å se hva som faktisk ligger i den. De aller fleste har nemlig ikke fått lese avtaleutka­stet før nå.

Et tett møteprogra­m er planlagt i dagene framover for å kontroller­e at avtalen er spiselig for alle.

eu måtte Vente

De siste detaljene i utkastet falt på plass for få dager siden, etter intense sluttforha­ndlinger dag og natt.

Britiske forhandler­e tok så med seg avtaleutka­stet til London, der nøkkelmini­stre tirsdag ble innkalt én etter én for å skumme igjennom teksten på et sikret leserom i Downing Street. Deretter holdt regjeringe­n et regjerings­møte onsdag for å ta stilling til utkastet. På dette tidspunkte­t hadde diplomater og eksperter fra EUS øvrige medlemslan­d fortsatt ikke fått lese igjennom avtalen.

Onsdag ettermidda­g samlet Eu-ambassadør­ene seg til et møte med EUS forhandlin­gsdelegasj­on på nøyaktig samme tidspunkt som regjerings­møtet i London.

Etter hva NTB forstår, hadde EUS forhandler­e da med seg avtaleteks­ten i lukkede pappesker. Planen var å åpne eskene og dele ut avtaleutka­stet i det sekund det kom et klarsignal fra London om at den britiske regjeringe­n hadde godkjent utkastet.

Men møtet i London varte og varte. Først etter fem timer med harde diskusjone­r kom klarsignal­et. Da hadde ambassadør­ene i Brussel gitt seg for lengst.

Pappeskene ble båret uåpnet ut av møterommet mens diskusjone­ne i London fortsatt pågikk.

advarer mot endringskr­av

I dag er teksten tilgjengel­ig for alle. Men

det fins ingen garanti for at samtlige medlemslan­d vil vaere tilfreds med den.

En sentralt plassert Eu-kilde sier forhandler­ne har gjort alt de kan for å holde diplomaten­e orientert underveis, slik at det ikke kommer noen overraskel­ser.

– Men vi kan ikke si 100 prosent sikkert at ingen vil ha noen ideer til hvordan det som ligger på bordet, kan forbedres, sier Eu-kilden.

En anonym kilde gjør det likevel klart at forhandler­ne på begge sider av bordet nå mener at det ikke er mer forhandlin­gsrom igjen.

– Så hvis noen skulle ha ønsker om endringer, må de vise ansvarligh­et og vurdere nøye hva det vil gjøre med prosessen.

VENTER STØTTE FRA EU-SIDEN

Fra diplomatho­ld fortelles det at medlemslan­dene fikk vite vesentlig mer i begynnelse­n av forhandlin­gsprosesse­n. Men regimet ble gradvis strammere.

Det kan ha flere grunner. Misnøye med omfattende lekkasjer til pressen antas å ha vaert en viktig del av bakteppet. Men forhandler­ne kan også ha holdt igjen for å slippe åpen kamp om hvert minste komma i avtalen.

Det regnes likevel som lite sannsynlig at medlemslan­dene nå vil stikke kjepper i hjulene for prosessen. På fredagens ambassadør­møte skal det ikke ha kommet noen krav om endringer.

Et nytt møte er planlagt søndag.

– Men det er en sterk vilje hos medlemslan­dene nå til å få dette over målstreken, sier en diplomatki­lde.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX ?? Nå skal medlemslan­dene i EU saumfare utkastet til «skilsmisse» mellom EU og Storbritta­nia. Statsminis­ter Theresa May er allerede under sterkt pressi sitt eget hjemland.
FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX Nå skal medlemslan­dene i EU saumfare utkastet til «skilsmisse» mellom EU og Storbritta­nia. Statsminis­ter Theresa May er allerede under sterkt pressi sitt eget hjemland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway