Fædrelandsvennen

Mishandlet forsvarslø­s mann i over tre timer

- TEKST: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N christian.johannesse­n@fvn.no

En ung mann og en ung kvinne er dømt til betinget fengsel etter å ha utøvd grov vold mot en psykisk utviklings­hemmet mann i hans hjem.

En mann (23) og en kvinne (20) er i Kristiansa­nd tingrett dømt til betinget fengsel i to år for grov kroppskren­kelse.

I 2016 var de to domfelte på en fest i Lindesnes. Festen ble holdt hjemme hos en mann som ifølge dommen er psykisk utviklings­hemmet. Da festen naermet seg slutten ble de to domfelte vaerende igjen hos mannen.

De tre skal ha vaert berusede. Mannen skal da ha sagt noe som provoserte 23-åringen.

Det utløste det som ble tre timer med vold mot den forsvarslø­se mannen.

SLAG OG KVELNING

Den unge mannen slo fornaermed­e med knyttet neve i tinningen, tok tak i mannen og slengte ham i veggen og golvet. Deretter dro han mannen med på soverommet hvor han slengte ham i senga.

Da tok kvinnen kvelertak på mannen, og skal ha holdt grepet i cirka 15 sekunder. Det gjorde at fornaermed­e mistet pusten, og hun stoppet ikke før den andre domfelte ba henne stoppe og dro henne vekk.

De tre beveget seg ut i stua, men volden tok til igjen. Den fornaermed­e ble dyttet slik at han falt mot en hylle og slo seg i bakhodet.

«RUNDJULING»

I dommen legger retten vekt på at volden ble utøvd over en lang tidsperiod­e, og derfor vurderes som grov kroppskren­kelse. I legejourna­len fra undersøkel­ser dagen etter ble det slått fast at fornaermed­e hadde fått «rundjuling».

Retten bemerker at handlingen­e ble begått i eget hjem mot en psykisk utviklings­hemmet person som var forsvarslø­s, den ble begått av flere i fellesskap og hadde karakter av mishandlin­g.

De dømte kjente ikke fornaermed­es diagnose, men uttalte at de observerte hans redsel, fungerings­nivå og manglende evne til å forsvare seg.

ERKJENTE STRAFFSKYL­D

Begge tiltalte erkjente straffskyl­d for hendelsene.

I diskusjone­n om hvilken straff de to skulle få, ble det lagt vekt på at saken er «svaert gammel» og hadde over ett år liggetid hos politiet. Dommen falt fredag.

Kvinnen ble dømt til 60 dager fengsel, som ble gjort til betinget fengsel med prøvetid på to år.

Mannen ble også dømt for ved et annet tilfelle å ha kjørt i 101 km/t i en 60-sone uten førerkort. Straffen hans ble satt til fengsel i 120 dager, som ble gjort til betinget fengsel med prøvetid på to år, samt en bot på 5000 kroner.

De to ble også dømt til å betale oppreisnin­gserstatni­ng på 30.000 kroner til fornaermed­e.

 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? To personer ble fredag dømt for å ha utøvd grov vold mot en psykisk utviklings­hemmet mann.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN To personer ble fredag dømt for å ha utøvd grov vold mot en psykisk utviklings­hemmet mann.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway