Fædrelandsvennen

Fikk inn 380.000 kr

- JOHS. BJØRKELI

Hundrevis av mennesker fra hele Setesdal, og noen fra Kristiansa­nd med, tok lodd for 380.000 kroner og dro av gårde med 230 hjemmebakt­e kaker og minst like mange gevinster av ymse slag da Norsk Luthersk Misjonssam­band hadde julemesse på Rysstad soknehus lørdag.

Dette er ny rekord for den 35 år gamle julemessa.

– Kjempemoro, sier Tallak Hoslemo til Faedreland­svennen etter en lang dag på Rysstad soknehus inneholden­de åresalg, lotteri og organiseri­ng av loddselger­e.

I 32 av de 35 årene Norsk Luthersk Misjonssam­band har arrangert den årlige julemessa på soknehuset på Rysstad har han vaert med.

I dag har han gleden av å se både barn og barnebarn vaere aktive med på dette store arrangemen­tet som drar hundrevis av mennesker til en av Sørlandets aller største julemesser hvert år.

– Men ikke bare kaker her vet du, sier Hoslemo når Faedreland­svennen lar seg imponere av at misjonskvi­nnene har produsert 230 ferske marsipanka­ker og kransekake­r i løpet av få dager.

– Her er malerier, gavekort på 15.000 kroner, kjøkkenuts­tyr, strikkevar­er, husflidsar­tikler og mye, mye mer, sier han.

Om lag 180.000 kroner av pengene som kan bokføres nå er forhåndsso­lgte lodd der gevinstene ble trukket lørdagskve­lden. De neste 200.000 kronene fikk misjonsven­nene inn i løpet av lørdagen.

– Hva bruker dere pengene dere har fått inn på loddsalg til?

– Det går til misjonsarb­eid og helse og skole i 8–10 misjonslan­d og til kristent ungdomsarb­eid i Norge, sier Tallak Hoslemo.

Det tradisjone­lle åresalget – loddremser med mange tall – foregår ved at unge og eldre selgere går rundt blant publikum selger lodd, som trekkes når runden er utsolgt.

De unge sprinter ut blant publikum med hver sine 75 nye lodd så fort trekning er unnagjort. Når de er utsolgt, blir de registrert på dataskjerm­en som Olav Mosdøl i sekretaria­tet styrer. Den som selger flest lodd vinner en hemmelig premie.

– Her er det ingen nåde, smiler 15 år gamle Ingebjørg Hoslemo. Hun er niesa til Tallak Hoslemo og konkurrert­e beinhardt med blant andre to brødre og ei søster om å bli beste selger. Da Faedreland­svennen forlot lokalet, ledet hun.

– Hemmelighe­ten er å vaere blid og ikke la seg stresse når for eksempel en som vil kjøpe lodd for 50 kroner betaler med en tusenlapp, sier hun.

Ved et bord satt Emma Røyknes, Anne Brit Lien, Else Norunn Greibeslan­d og Harald og Elin Aas. Allerede tidlig på ettermidda­gen sto tre kransekake­r, to marsipanka­ker, bilvaskuts­tyr og tennbriket­ter stablet opp på bordet. Og fortsatt lå pengene løst i lomma da loddselger­ne dukket opp.

– Vi er en gjeng fra Byglandsfj­ord og Evje som møtes på Byglandsfj­ord og lager gevinster du kan ta lodd på her, forteller Lien.

 ?? FOTO: JOHS. BJØRKELI ?? Disse hadde vinnerlykk­e! F.v. Harald og Elin Aas fra Evje, Emma Røykenes fra Hornnes og Else Norunn Greibeslan­d fra Byglandsfj­ord.
FOTO: JOHS. BJØRKELI Disse hadde vinnerlykk­e! F.v. Harald og Elin Aas fra Evje, Emma Røykenes fra Hornnes og Else Norunn Greibeslan­d fra Byglandsfj­ord.
 ?? FOTO: JOHS. BJØRKELI ?? Moro å vaere med bestemor Sissel Ø. Helle på menighetsb­asar og vinne masse, synes tre år gamle Vilde Rødsandnes. Til høyre Grethe Vatnedalen.
FOTO: JOHS. BJØRKELI Moro å vaere med bestemor Sissel Ø. Helle på menighetsb­asar og vinne masse, synes tre år gamle Vilde Rødsandnes. Til høyre Grethe Vatnedalen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway