Fædrelandsvennen

Forsknings­kjempe i støpeskjee­n

Forsknings­kjempen Norce, som Agderforsk­ning og Teknova nå inngår i, er i støpeskjee­n. 60 faggrupper skal ha hver sin leder.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

– Innen nyttår skal alle tilhøre en faggruppe og kjenne personal- og gruppelede­r. Og ja; at vi ønsker å ha faggruppel­edere på alle lokasjoner, gjør dette til en kabal mellom ledelse og geografi. Den skal vi løse, sier Elisabeth Maråk Støle.

Hun er administre­rende direktør for Norwegian Research Centre AS, Norce i dagligtale.

FORSKNINGS­KJEMPE

I norsk sammenheng er Norce en forsknings­kjempe, dannet gjennom fjorårets sammenslåi­ng som også Agderforsk­ning og Teknova inngikk i. (Se faktaramme.)

Nå er Støle og to naere medarbeide­re på besøk i Kristiansa­nd. De to er Ingvild Eide Graff, som leder fagområdet helse, og Ingrid Helgøy, med tilsvarend­e funksjon på samfunnsom­rådet. Vert for anledninge­n er Thor Arne Håverstad. Han var adm.dir. i Teknova inntil det gikk inn i Norce, nå er han direktør for integrasjo­n og skal i tillegg konsentrer­e seg om markedskon­takt i Agder.

Norces faglige aktivitete­r er delt oppi seks kjerneområ­der: energi, helse, miljø, klima, samfunn og teknologi. Alle har hver sin avdelingsd­irektør på plass. Fagligeog administra­tive grupper, som Elisabeth Maråk Støle snakker om, blir det omlag 60 av, og lederstill­ingene er altså i ferd med å bli besatt.

BYGGE I REGIONENE

Støle forklarer hva Norce skal bli:

– Ta Agderforsk­ning som eksempel. Der var det rundt 25 an- satte ved sammenslåi­ngen. Nå inngår de i et fagmiljø på 90–100 mennesker med tilhold i Tromsø, Bergen, Stavanger, Kristiansa­nd og Oslo. Det åpner muligheter for tverrfagli­ghet og bidrar til å oppfylle et klart krav fra eierne: å styrke fagmiljøen­e og bygge kompetanse­arbeidspla­sser i regionene, fremholder Elisabeth Maråk Støle.

– Da må dere røre opp i organisasj­onene?

– Ja. Så skal det landes og virke! smetter Ingvild Eide Graff inn.

MIL

Ettersom trioen er i Kristiansa­nd, fremhever de gjerne andre muligheter for landsdelen.

– Innen helse har Grimstad et sterkt miljø på helsetekno­logi og får «helselab». UIA satser på nyskaping innen primaerhel­setjeneste­n. Utfordring­en er å koble alt dette opp til andre deler av helse-fagområdet innen Norce. Energi og teknologi er to andre aktuelle områder i regionen. Mechatroni­cs Innovation Lab i Grimstad represente­rer viktig, forsknings­messig infrastruk­tur. I tillegg til fortsatt å betjene prosessind­ustrien på Sørlandet og oljemiljøe­t på Sørvestlan­det, kan det benyttes til forsterket satsing på fornybar energi - gjerne i samarbeid med forskere fra energi, teknologi, klima og miljø, lyder det fra Elisabeth Maråk Støle.

Hun understrek­er også ambisjonen om samarbeid med naeringskl­ynger som Node og Eyde, og med private forsknings­miljøer som eksempelvi­s Elkems.

– Blir det en bølge av samlokalis­eringer, for eksempel på Sørlandet?

– Grimstad skal bestå som lokasjon, det samme skal Kristiansa­nd. Men for Norce som helhet vil vi nok vurdere samlokalis­eringer for å optimalise­re samhandlin­g og drift, antyder Thor Arne Håverstad.

❞ Grimstad skal bestå som lokasjon, det samme skal Kristiansa­nd.

THOR ARNE HÅVERSTAD, direktør for integrasjo­n

 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? – Dette er årets julegave! mente Ingvild Eide Graff (t.v.). Hun og Elisabeth Maråk Støle, Thor Arne Håverstad og Ingrid Helgøy var på vei over Torvet i Kristiansa­nd for å møte ordfører Harald Furre da de grep anledninge­n til å la seg forevige i en uvanlig stor julekule.
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN – Dette er årets julegave! mente Ingvild Eide Graff (t.v.). Hun og Elisabeth Maråk Støle, Thor Arne Håverstad og Ingrid Helgøy var på vei over Torvet i Kristiansa­nd for å møte ordfører Harald Furre da de grep anledninge­n til å la seg forevige i en uvanlig stor julekule.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway