Fædrelandsvennen

Overgang barnehage/skole

Den siste uken har jeg fått aeren av å vaere i observasjo­nspraksis i 1. klasse.

- JULIANE HODNEMYR GIMRE

Jeg har møtt og blitt kjent med noen helt nydelige elever, som kun etter noen måneder i skolen har tilpasset seg sitt nye laeringsmi­ljø. Det å sitte stille i flere timer, har blitt en vane, det å rekke om hånden er en selvfølge, og barna har sin egen rolle i det lille samfunnet som er inne i klasseromm­et.

Jeg har som barnehagel­aererstude­nt hatt fokus på overgangen barnehage/skole, og de forventnin­gene jeg hadde i forkant ble raskt til noe annet enn forventet. Jeg hadde tidligere en stor drøm om å bli laerer, muligheten til å kunne laere barn fagstoff og erfaringer var noe jeg ønsket. I stedet begynte jeg på barnehagel­aererutdan­ningen ved Universite­t i Agder i 2017.

Jeg hadde ingen saerlige forventnin­ger om hva en barnehagel­aerer drev med i det daglige arbeidet, og jeg hadde nok mange fordommer mot yrket, som jeg hører så mange andre også har. Jeg får stadig spørsmål om: «Oi, hvordan orker du å jobbe i barnehage når du selv har små barn?» Eller: «Går ikke hverdagen mest i å leke med barna og skifte bleier?». Tidligere ville jeg kanskje ha tenkt det samme, og hatt en annen oppfatning av en som jobba i en barnehage, kontra en laerer i skolen.

Det samme tenker kanskje du som leser dette? Barnehages­tudenter blir også sett annerledes på når vi kommer ut i skolen, vi blir gjerne sett på studenter som skal komme inn i skolen og leke med barna og kverulere på for lite frilek - noe vi selvfølgel­ig også gjør. Men jeg blir lettere sjokkert når jeg ser slike holdninger i 2018 – barnehaget­ante-ordet er UT!

Jeg var i barnehagep­raksis i fjor, 8 uker til sammen, og vet du hva? Jeg ble sjokkert og mektig imponert over hverdagen som pedagog i barnehagen. Jeg har nå sett laerere jobbe i skolen, og jeg har sett barnehagel­aerere jobbe i praksis. Jeg er langt ifra noen ekspert, men en ting er tydelig for meg, på de få månedene (juni-august) må barna gå fra å ha stor medvirknin­g i egen hverdag, til å ha lite påvirkning­sevne. Som barnehagel­aerere må vi forankre fagstoffet som foregår i en barnehageh­verdag på lik linje som i skolen, forskjelle­n er måten å jobbe på, da det skilles mellom prosessmål i barnehagen, og laeringsmå­l i skolen. Barns medvirknin­g, og barnet som subjekt er relevante begreper i en barnehagel­aerers hverdag, og en barnehagel­aerer skal tenke medvirknin­g og medbestemm­else i nesten alle avgjørelse­r som gjøres ila dagen. Er barna interesser­t i kjøretøy, så skal det vaere fokus på kjøretøy, og på denne måten kan man trekke inn relevante fagområder. Man har mer fleksibel hverdag og kan spille mer på barns initiativ og deltagelse, jeg har tro på at denne måten å jobbe på gir en allsidig laering forankret i praksiserf­aringer for barna.

Iskolen er planene lagt på forhånd ett halvt år i forveien, og barns medvirknin­g står ikke like sentralt i en hektisk hverdag med 2 bokstavlyd­er i uken, innføring av andrespråk-engelsk og tall og tallord. Frilek er nesten ikke til stede i barnas hverdag lengre, og fra å ha fokus på frilek og rollelek i barnehagen, må denne overgangen for barna vaere enormt store! Barna sitter stille for det meste gjennom hele skoledagen, og for små kropper som er i utvikling, kan dette skaper urolighete­r og frustrasjo­n hos barna.

Barn er noen fantastisk­e skapninger, og tilpasser seg utrolig fort. Det var imponerend­e å se så små barn tilpasse seg slike strukturer­te og faste rammer på så kort tid etter skolestart, men bur- de det vaere slik at det er barna som tilpasser seg skolen? Vi snakker om 5-6-åringer.

Tidligere hadde jeget ønske om å bli laerer, jeg er nå andre året i barnehagel­aererutdan­ningen, og jeg kunne ikke vaert mer stolt over å utdanne meg til å bli pedagog i barnehagen. Allsidighe­ten til en barnehagel­aerer krever så ekstremt mye, her skal man vaere tilstede for hvert enkeltbarn, se alle sine ansatte, følge opp foreldre og ha ansvar for det administra­tive på sin avdeling. Skolen spiller en stor rolle i et barns liv, og her er det så klart ulikheter og masse positive holdninger og egenskaper. Barna formes også her, men det å få følge barna fra de er små borgere på under 1 år, til de blir «små voksne» på 5 år, er magisk. Barnehagel­aerere - dere er undervurde­rte av alt for mange, men dere gjør hverdagen til så ufattelige mange barn bedre hver eneste dag!

Jeg kunne ikke vaert mer stolt over å utdanne meg til å bli pedagog i barnehagen.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Jeg ble sjokkert og mektig imponert over hverdagen som pedagog i barnehagen, skriver artikkelfo­rfatteren.
FOTO: NTB SCANPIX Jeg ble sjokkert og mektig imponert over hverdagen som pedagog i barnehagen, skriver artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway