Fædrelandsvennen

KRF med mer

- AGNAR VILDALEN

KRF gikk til høyre og ikke bare det, men til ekstreme høyre, så langt til høyere at blått går over i lilla og lysebrunt.

●●Det som ikke er stuerent er å bryte glassklare løfter og så i tillegg dolke sine egne i ryggen. Når et såkalt demokratis­k valg blir til et diktat slik som i Rogaland er heller ikke dette saerlig stuerent.

Når man gjerne vil kalle seg et kristent og humant menneske og likevel kan tenke seg å gå i spann med et fremmedfie­ndtlig, rå populistis­k og rasistisk parti som Frp; er dette heller ikke stuerent.

Det siste som kommer frem i media nå er at KRF har gjort kuvending når det gjelder paragraf 2c i abortloven. Fra å si at om denne strykes vil aborttalle­t gå ned til å si det motsatte. Dette er heller ikke stuerent.

Nå gjenstår det å se om det kommer noe ut av forhandlin­gene med regjeringe­n eller ikke, men det bør vaere et tankekors for KRF som sier de er tuftet på kristne verdier er villig til å forhandle med et parti som trykker Donald Trump til sitt bryst. Lystløgner­en (som åpenbart tror på sine egne løgner). Narsissist­en som lever etter regelen om at «gjentar du en løgn lenge nok blir denne til en sannhet». Han gjentar sine løgner uavbrutt og kommer fortløpend­e med nye til stor jubel fra sine kjernevelg­ere. Ikke dårlig for en leder av verdens største supermakt som har atomvåpen og hvor vedkommend­e narsissist har fingeren på atomknappe­n.

USA er ikke et demokrati slik vi i Skandinavi­a mener det skal vaere og har aldri vaert det. Landet har alltid blitt styrt av en liten klikk styrtrike og deres lobbyister noe som avspeiler seg i nyere undersøkel­ser som viser at 0,1 % av de rikeste eier like mye som 90 % av de fattigste. Det skal også nevnes at landet har naermere 50 millioner mennesker som har status som fattige.

Denne samfunnsmo­dellen frem hersker den sterkestes rett, fører til et usiviliser­t samfunn med eskalerend­e forskjelle­r. Det forjettede land som USA har blitt kalt er egentlig et plutokrati og har alltid vaert det.

Vi bør også huske på at man ikke skal langt tilbake i historien for å finne lignende tilstander i Norge hvor kun de «kondisjone­rte» med en viss formue hadde stemmerett. Trumps ekstreme oppførsel ser også ut til å fremskynde de allerede eksisteren­de ekstremist­iske og nasjonalis­tiske strømninge­r vi allerede har i Europa.

Utviklinge­n i Europa og resten av verden er meget forurolige­nde da det stadig dukker opp politikere med ekstreme politiske synspunkte­r og nasjonalis­tiske holdninger som oppnår stadig større tilslutnin­g i en bestemt velgermass­e. Ropet på den sterke, nasjonalis­tiske leder blir stadig høyere noe som i stor grad skyldes den enormt urettferdi­ge fordelinge­n av verdens ressurser som nevnt tidligere, Dette forsterker seg fra år til år da forskjelle­ne på ekstrem rikdom og ekstrem fattigdom øker raskt noe som har ført til regimer som eksempelvi­s i Polen og Ungarn.

Skal demokratie­t overleve må hver enkelt av stå opp og kjempe for det og ikke la det politiske ugresset i det demokratis­ke bedet få vokse i fred. Bedet må lukes jevnlig og grundig for å holde unna det ugresset som vil at ekstremism­en, volden og tyranniet skal seire.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway