Fædrelandsvennen

Hva er kjaerlighe­t?

- RUNAR FOSS SJÅSTAD, sokneprest på Lista

«Hva er kjaerlighe­t?» Vi kan ha kjaerlighe­t til ting, til mennesker, til oss selv, til Gud, til skaperverk­et generelt. Det er klokt å spørre seg, for å finne ut hva kjaerlighe­t er for deg, med å tenke over hva som betyr mest for deg?

Sunnmøring­er er stereotypi­sk kjent for å vaere gnetne/gjerrige. Det er nok noe rett i at de kanskje er litt for glad i penger? Men deres «pengekjaer­leik» kan jo også ha gode valører for andre, og ikke minst for miljøet og skaperverk­et: «På ferjekaia står et skilt som seier at ein av omsyn til miljøet ikkje skal la bilen gå på tomgang. Og som om ikkje bensinpris­ane er god nok grunn.» «I natt drøymde at et måtte seie ja til pose i butikken fordi eg hadde gløymt å ta med min eigen. Eg vakna brått og sveitt. Snakk om vond draum.»

Oss mennesker er skapt med et forvaltera­nsvar til å ta vare på hele skaperverk­et etter vår beste evne. Og vi som er rike har et saerlig ansvar. Vi som lever her i Norge er av de få promillene i verden som er aller rikest, hver og en av oss er rike, selv om det dessverre er 100 000 barn som lever under fattigdoms­grensen også her hjemme hos oss. At det går an er ikke for øvrig ikke til å tro i verdens rikeste land? Poenget mitt er at vi alle, hver og en av oss har et ansvar for hverandre. «Elsk din neste som deg selv», sa Jesus.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway