Fædrelandsvennen

Får hovedrolle­n i Fjaereheia

Til sommeren settes «Fruen fra havet» opp i Fjaereheia med Iselin Shumba og Henrik Rafaelsen i hovedrolle­ne.

- TEKST: EVA MYKLEBUST eva.myklebust@fvn.no

Iselin Shumba og Henrik Rafaelsen er hentet «hjem» til Sørlandet i hver sin hovedrolle når Kilden teater setter opp «Fruen fra havet» til sommeren

– Det er viktig å fortsette Ibsensatsi­ngen i Fjaereheia. Den tilknytnin­gen Grimstad har til Ibsen må vi utnytte maksimalt, sier teatersjef ved Kilden, Birgit Amalie Nilssen.

Neste sommer settes «Fruen fra havet» av Henrik Ibsen opp i Fjaereheia. Nilssen skal ha regien.

– «Fruen fra havet» er et ekstremt viktig stykke som handler om det å ta egne valg. Dette er det stykket av Ibsen som tydeligst viser det personlige ansvaret vi har for å sikre vår egen frihet, mener hun.

– VELGER HELT ANNERLEDES

«Fruen fra havet» handler om Ellida, dattera av en fyrvokter som vokser opp langt ute i havgapet. Hun gifter seg med den langt eldre Doktor Wangel. Sammen får de en sønn som dør tidlig, noe som blir en belastning i ekteskapet. Når en seiler som Ellida var forlovet med i ungdommen dukker opp flere år seinere, må Ellida velge mellom ektemannen og sin gamle flamme.

– I utgangspun­ktet har hun en ganske lik situasjon som Hedda Gabler og Nora, men velger helt annerledes. Hun velger å løse situasjone­n ved å bli, sier Nilssen.

Det er Iselin Shumba og Henrik Rafaelsen som har fått hovedrolle­ne.

– For meg er det viktig å hente hjem stjernesku­espillere fra regionen. De var våre førstevalg til disse rollene, sier Nilssen.

GLEDER SEG

Shumba gleder seg til å ta fatt på jobben i Fjaereheia. Der har hun flere ganger sett forestilli­nger, men aldri spilt selv før.

– Det er kjempespen­nende å sette opp et slikt stykke i stort format i Fjaereheia med det store steinbrudd­et. Det er et stort rom som skal fylles, og jeg gleder meg til å gå på, sier hun.

Iselin Shumba kan du for tiden se i rollen som ordføreren Amalie i «Kielergata». Hun blir også å høre i «Jul i P2», og skriver i en antologi for Gyldendal.

OAKLAND RAIN

Oakland Rain er hyret inn til å skrive musikken, og skal også bidra på scenen. I tillegg vil forestilli­ngen by på et samarbeid med et kinesisk dansekompa­ni.

– Alle scenene foregår utendørs, men Ibsen skriver tekster for intime rom. Det krever at vi må gå for essensen i teksten, og velge en mer visuell tilnaermin­g enn i et kammerspil­l. Vi trenger rett og slett flere virkemidle­r for at «Fruen fra havet» skal komme til sin rett i Fjaereheia, sier teatersjef­en.

I år ble «St. Valentin» satt opp i Fjaereheia av Kildens samarbeids­partner, Kastellet i Grimstad. Forestilli­ngen ble ingen suksess med tanke publikumst­all.

I 2017 ble «Terje Vigen» satt opp som musikal i Fjaereheia med musikk av Ketil Bjørnstad. I år ble det kjent at Rolf Løvland er hyret inn for å komponere en nyskrevet musikal om Terje Vigen for Fjaereheia i 2020, og omtales som Kildens største satsing noensinne.

 ??  ??
 ?? FOTO: JON-PETTER THORSEN/KILDEN ?? Iselin Shumba skal spille Ellida i «Fruen fra havet»
FOTO: JON-PETTER THORSEN/KILDEN Iselin Shumba skal spille Ellida i «Fruen fra havet»
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Teatersjef Birgit Amalie Nilssen setter opp «Fruen fra havet» i Fjaereheia neste sommer.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Teatersjef Birgit Amalie Nilssen setter opp «Fruen fra havet» i Fjaereheia neste sommer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway