Fædrelandsvennen

Tilpasset straff til unge

Norske barn som har begått alvorlig kriminalit­et soner i tilpassede fengsler. De flyttes til vanlige fengsler straks de blir 18. Da kan mye arbeid gå tapt.

-

Faedreland­svennen har satt søkelys på en problemsti­lling som dessverre øker i omfang. Barn som begår alvorlig kriminalit­et soner i egne, spesialtil­passede fengsler med ressurskre­vende opplegg rundt seg. Når de fyller 18 år må de over i vanlige fengsler. Da kan arbeid og ressurser som har vaert brukt på å få dem til å endre kurs bli forspilt. I vanlige fengsler får de ikke den samme oppfølging­en, innsatsen kan fort vaere til ingen nytte.

Denne problemsti­llingen gjelder også barn fra vår region. Totalt i Norge i dag er åtte slike plasser ved norske fengsler. På Eidsvoll finnes fire plasser i ungdomsenh­eten og ved Bjørgvin er der også fire plasser. To av disse plassene ved Bjørgvin har ungdommer fra Sørlandet. Jenta som begikk ugjerninge­ne på Sørlandsse­nteret soner nå her, og også gutten som ble dømt for dobbeltdra­pene på Lund.

Ved ungdomsenh­etene er opplegget spesialdes­ignet. Det er skoletilbu­d som barna har krav på, noe fremtidsre­ttet for dem å holde på med. Utdannings­nivået til de ansatte er høyt. 50 prosent er fengselsbe­tjenter, gjerne med en tilleggsut­danning. 50 prosent er miljøterap­euter. De kan vaere sykepleier­e, barneverns­pedagoger, sosionomer eller vernepleie­re. De av barna som psykiske utfordring­er får oppfølging av psykologer og tilbud om behandling en til to ganger i uka.

Det krever ressurser og midler. I vanlige fengsler er i dag oppholdet rundt dem mangelfull­t. Både fagfolk i sektoren og forskere mener at når vi opplever at flere unge begår så alvorlig kriminalit­et, så er det en samfunnsen­dring som også må endre soningen. De snakker om en soning som er mer tilpasset «unge voksne», for at ikke ungdommer skal knyttes tettere til kriminalit­et og rus, som vi jo vet fort kan skje i fengsel.

Denne tendensen i kriminalit­etsutvikli­ngen må speiles og tas på alvor. Det er dårlig samfunnsøk­onomi å bruke så mye ressurser, for så plutselig å rive det vekk. Det kan vaere skjebnesva­ngert for den dømte og – ikke minst – det kan svekke samfunnsve­rnet.

Denne tendensen i kriminalit­etsutvikli­ngen må speiles og tas på alvor.

 ??  ?? Ansatte ved ungdomsenh­eten i Bjørgvin fengsel er bekymret for hva som skjer med ungdommer når de må over fra spesielle ungdomsenh­eter og til vanlige fengsel når de fyller 18 år. FOTO: KJARTAN BJELLAND
Ansatte ved ungdomsenh­eten i Bjørgvin fengsel er bekymret for hva som skjer med ungdommer når de må over fra spesielle ungdomsenh­eter og til vanlige fengsel når de fyller 18 år. FOTO: KJARTAN BJELLAND

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway