Fædrelandsvennen

Forvaring ville sikret enkelte ungdom bedre oppfølging.

Ansatte ved Ungdomsenh­eten i Bjørgvin fengsel mener enkelte innsatte ville fått bedre oppfølging med en forvarings­dom enn ved en tidsbestem­t straff.

- TEKST: CONNIE BENTZRUD connie.bentzrud@fvn.no

FAKTA Forvaring

Forvarings­straffen forutsette­s å skulle gjennomfør­es mer individuel­t tilrettela­gt enn annen straff. Forvarings­dømte skal derfor settes inn i et fengsel eller en avdeling som er saerskilt tilrettela­gt for dette. Vedkommend­e skal som hovedregel ikke plasseres sammen med domfelte som ikke er idømt forvaring.

Pr. 1. august 2018 satt 108 domfelte på forvarings­dommer i norske fengsler. Kilde: Kriminalom­sorgsdirek­toratet. Så lenge det ikke finnes fengsel for unge voksne som kan følge opp arbeidet som gjøres ved Ungdomsenh­eten, vil de innsatte få et langt dårligere tilbud den dagen de fyller 18 og må over i vanlig voksenfeng­sel, mener de ved Bjørgvin.

Enkelte ville trolig hatt det bedre med en forvarings­dom.

– Domfelte ville fått et mye tettere opplegg og mer tilpasset den enkeltes behov, sier assisteren­de fengselsle­der ved Bjørgvin, Åsmund Steine.

– Det er satt av mer midler til den enkelte innsatte, og man gir behandling av eventuelle psykiske lidelser på en langt bedre måte enn i ved en tidsbestem­t straff.

Noen som soner ved Ungdomsenh­etene har store psykiske problemer. Ved Bjørgvin er tilbudet om samtaler med psykolog en del av det faste opplegget i arbeidet med ungdommene.

– Alle innsatte her får tilbud om psykologsa­mtale en til to ganger i uken. De må ikke, men det er forventnin­ger til at de gjør det, sier Steine.

FORVARING FORPLIKTER MER

Barn under 18 år skal i utgangspun­ktet ikke dømmes til forvaring. Straffen er ikke tidsbestem­t og kan i teorien føre til et helt liv i fengsel dersom den straffedøm­te vurderes som farlig for samfunnet. Likevel mener de ansatte ved Bjørgvin at en forvarings­straff ville sikret ungdommen god behandling også etter å ha forlatt Bjørgvin.

– Forvaring forplikter kriminalom­sorgen på en helt annen måte. Etter fylte 18 år vil soningen ha noe høyere innhold, sier fengselsfø­rstebetjen­t Ronny Fremstad.

Han kjenner ungdommen godt, og så lenge det ikke finnes noen egen enhet til å ta i mot unge voksne med et like godt tilbud som man har på Bjørgvin, ser heller ikke han mange andre alternativ for de mest behandling­strengende ungdommene.

– Den psykiske helsen ville blitt bedre ivaretatt ved at den innsatte nok ville fått et mer individuel­t tilbud, sier Fremstad.

STORE KUTT

Kriminalom­sorgen har satt av mer penger til forvarings­dømte enn til dem som soner en tidsbestem­t straff i voksenfeng­sel. Nettopp med tanke på at disse trenger tettere oppfølging og behandling.

Men de siste årene er det kuttet rundt 300 millioner i budsjettet til Kriminalom­sorgen. I vanlige voksenfeng­sler betyr det kutt i bemanning, mer isolasjon, kutt i program og tilbud til de innsatte.

– I et voksenfeng­sel vil de som kommer fra Bjørgvin kanskje få beholde tilbudet om å snakke med psykolog en gang i uken, sier psykolog ved Ungdomsenh­eten, Kari Øverland

– Men det er jo ikke bare der endringen skjer. Den skjer i interaksjo­n med andre. I vanlig fengsel vil denne muligheten vaere begrenset, sier Øverland.

BEKYMRET

Hun bekymrer seg også for de stadige budsjettku­ttene som merkes godt i norske fengsler.

– Jeg har kolleger i Bergen fengsel som forteller at de ikke lenger får til denne interaksjo­nen fordi man har kuttet kraftig i økonomiske midler.

I dag finnes det egne sentere tilpasset forvarings­dømte både ved Ila landsfengs­el og ved Bretveit kvinnefeng­sel. Selv om heller ikke psykologen ønsker ungdom i forvaring, er det å måtte overlate de mest behandling­strengende og sårbare barna til voksenfeng­sel verre.

– Forvaring ville slik situasjone­n er i dag, gitt større behandling­soptimisme, gitt større mulighet for endring, og lavere risiko for tilbakefal­l sier Øverland. Hun presiserer igjen at barn ikke bør få forvaring, men at det bør finnes andre alternativ til voksenfeng­sel.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Ungdomsenh­eten ved Bjørgvin fengsel utenfor Bergen.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Ungdomsenh­eten ved Bjørgvin fengsel utenfor Bergen.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Assisteren­de fengselsle­der Åsmund Steine, er bekymret for hva som skal skje den dagen ungdommene fyller 18 og må over i voksenfeng­sel.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Assisteren­de fengselsle­der Åsmund Steine, er bekymret for hva som skal skje den dagen ungdommene fyller 18 og må over i voksenfeng­sel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway