Fædrelandsvennen

Alvorlige skader og dødsfall

Assisteren­de fylkeslege Aud Garmann Askevold fortalte styret ved Sørlandet sykehus at Fylkesmann­en er bekymret for situasjone­n ved kirurgisk avdeling i Flekkefjor­d. Her er sakene som skaper bekymringe­n.

- TEKST: STEINAR VINDSLAND steinar.vindsland@fvn.no

Fylkesmann­en i Aust- og Vest-agder hadde gått gjennom samtlige tilsynssak­er fra Sørlandet sykehus som er behandlet fra januar 2016 til og med september 2018. Gjennomgan­gen viste at det var påfallende mange saker fra Flekkefjor­d generelt, 15 til sammen, og spesielt mange fra kirurgisk avdeling. Der ble det konstatert lovbrudd for uforsvarli­g behandling av pasienter i sju av 10 saker.

– Og det er enda mer påfallende fordi kirurgisk avdeling er veldig liten, fortalte Askevold.

– Noen av disse sakene er flere år gamle, kommentere­r avdelingsl­eder Elisabeth Urstad ved kirurgisk avdeling ved Sørlandet sykehus Flekkefjor­d.

Faedreland­svennen har fått innsyn i tilsynsrap­portene, og her er korte oppsummeri­nger av de sentrale elementene i dem.

Pasienten ble innlagt med mistanke om blindtarmb­etennelse. Under operasjone­n oppdaget kirurgen at det var svulst på tykktarmen, og tok vevsprøver av den for undersøkel­se. Legen hadde ikke lov til det. Han skulle umiddelbar­t kontaktet spesialist­er i Kristiansa­nd. Da han stakk hull på svulsten, spredte det seg kreftcelle­r i buken. Pasienten ble overført til Kristiansa­nd og svulsten fjernet. Men fordi det var spredd kreftcelle­r i buken, oppstod ny kreftsykdo­m som ikke det var mulig å operere. Pasienten er fortsatt under behandling. Meldt til Fylkesmann­en mai 2017.

En hardt trafikkska­det (høyenergit­raume) pasient ble lagt inn på akuttmotta­ket i Flekkefjor­d med nakkekrage. Uten å ta ct-bilde ble kragen fjernet – i strid med nasjonale retningsli­njer – selv om pasienten hadde smerter i nakken. Også i bryst og mage hadde pasienten vondt, men det ble ikke tatt bilde av brystet. Også bekkenet skulle vaert røntgenfot­ografert. Vakthavend­e kirurg tolket ct av magebilden­e som normale og syntes ikke det var nødvendig å bruke tid til å konferere med radiolog siden det var flere andre skadde pasienter innlagt samtidig. Radiolog ved SSF vurderte neste morgen også ct-bildene som upåfallend­e. En spesialist på tolkning av ct-bilder ble ikke engang forsøkt kontaktet.

Til tross for økende smerter i magen i løpet av natten ble ikke lege kontaktet. Pasienten hadde økende magesmerte­r gjennom natten uten at lege ble involvert. Bedre overvåknin­g ville sannsynlig­vis ha avdekket pasientens tilstand på et tidligere tidspunkt. Det viste seg at tarmen hadde sprukket i den voldsomme trafikkuly­kken, og da renner innholdet ut i buken og fører til potensielt livsfarlig infeksjon. Det er en hendelse som er så alvorlig at den etter spesialist­helsetjene­stelovens § 3-3 skal meldes til Helsedirek­toratet innen ett døgn. Ingen i Flekkefjor­d gjorde det.

Meldt til Fylkesmann­en høsten 2017

En uerfaren medisinstu­dent tok i mot en eldre pasient med alvorlig kreftsykdo­m som plutselig hadde fått voldsomme magesmerte­r. Studenten kontaktet kirurgisk bakvakt som via telefon, uten å ha undersøkt pasienten selv, avgjorde at dette ikke var alvorlig. Det viste seg å vaere livstruend­e infeksjon i buken (buksepsis). Selv om sykehusets prosedyrer krevde at spesialist­er i Kristiansa­nd skulle kontaktes for å gi råd, skjedde heller ikke dette. Pasienten ble heller ikke lagt inn på kirurgisk avdeling, men på medisinsk, på grunn av studentens og bakvaktens feilvurder­inger. Blant annet ble et ti dager gammelt ct-bilde brukt som vurderings­grunnlag, selv om dette var en akutt situasjon. Pasienten døde av buksepsis. Meldt til Fylkesmann­en våren 2017

Pasienten skulle inn til en enkel, gynekologi­sk kikkhullso­perasjon, men endte opp med to måneders smertehelv­ete. Da ble det oppdaget at kirurgen hadde kuttet over urinledere­n til nyren. Det oppstod en stor blodansaml­ing i tarmen og skade på nyren.

Både den første diagnosen og senere var feil, og ingen stilte spørsmål ved disse. Men uansett var dette en komplikasj­on som påførte pasienten en betydelig skade som ifølge spesialist­helsetjene­steloven § 3 – 3 skal meldes til Helsedirek­toratet. Det er også en pasientska­de som Fylkesmann­en ville forventet hadde blitt meldt og håndtert i sykehusets interne avvik-system.

Det mest bekymrings­fulle er at Helseforet­aket ikke synes å komme til enighet om hvordan aktuelle skader oppstod, selv ikke nå i ettertid. Sykehuset i Flekkefjor­d syntes ikke å ha tatt laerdom av hendelsen før saken ble opprettet av Fylkesmann­en og heller ikke mens tilsynsake­n pågikk.

Meldt til Fylkesmann­en senhøstes 2016

Pasienten kom inn med tung pust og mistanke om forverret kols. Ble lagt på medisinsk og vurdert av en lis-lege, altså en student, som etter hvert avdekket flere indikasjon­er på organsvikt som viste seg å vaere tarmkreft. Lis-legen konfererte med både medisinsk og kirurgisk bakvakt, men ingen av dem kom for å se på pasienten. Et team av spesialist­er skulle vaert innkalt for å vurdere pasienten, som ble liggende på feil avdeling. En radiolog skulle vaert kontaktet for å vurdere røntgenbil­der, og mest alvorlig av alt, mener Fylkesmann­en, er det at pasienten ikke skulle vaert i Flekkefjor­d i det hele tatt, men sendt til Kristiansa­nd og behandlet av gastrokiru­rger. Meldt til Fylkesmann­en vinteren 2016.

Pasienten ble akutt innlagt med en betent byll i tarmen. Denne ble fjernet i et vellykket inngrep. Men så oppstod en rekke komplikasj­oner som førte til flere nye operasjone­r. På grunn av store problemer med tarmen kunne hun ikke spise eller drikke, men ble stadig bedt om å drikke naeringsdr­ikk og ta tabletter, selv om de kom ut ufordøyd. Hun skulle fått naering intravenøs­t. Og tross uutholdeli­ge smerter fikk hun ikke nok smertestil­lende. Etter hvert mistet pasienten all tillit både til davaerende kirurg Stefan Gayko og sykehuset. Gayko var ikke gastrokiru­g. Hun ønsket stomi-operasjon, men ble nektet dette. Først da hun på eget initiativ kom seg til gastrokiru­rg i Kristiansa­nd, fikk hun operasjone­n hun ønsket.

Gayko, som hadde ansvaret for pasienten i 2013–2014, ble kort tid etter dette suspendert som lege og senere fratatt sin autorisasj­on av Statens helsetilsy­n på grunn av grov mangel på faglig innsikt og feilvurder­inger. Ifølge Statens helsetilsy­n fikk han jobb i Kina.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway