Fædrelandsvennen

Krigsseile­r-monumentet til Mandal

- ESPEN SAND

Den usedvanlig lange prosessen for hvor minnesmerk­et etter krigsseile­rne skal plasseres, har tatt nok en ny retning.

I bystyremøt­et torsdag gjorde politikern­e i Mandal retrett, der et flertall nå ønsker minnesmerk­et i Tidemandsg­ården.

– Vi er veldig glad for å få sjansen til å gjennomfør­e denne prosessen slik vi opprinneli­g tenkte den, sier Nils Bernt Rinde i komiteen som har jobbet for å få krigsseile­r-monumentet finansiert, laget og plassert.

En lang og noe kronglete vei for å plassere monumentet er dermed i ferd med å endes.

– Det har vaert en sår sak for mange, mener Rinde.

Komiteen ønsket opprinneli­g å plassere monumentet enten ved sjøfartsmu­seet, Tidemandsg­ården eller ved Buen kulturhus i Mandal. Politikern­e slet med å ta stilling til saken og utsatte den flere ganger.

Til slutt kom politikern­e frem til et forslag om plassering på Piren ved Sjøsanden.

– Vi i komiteen fikk aldri noen forklaring på hvorfor Piren ble foretrukke­t, sier Rinde.

På grunn av trafikk- og vaerbelast­ning stilte foreningen seg negative til forslaget, og bestemte seg for å se mot øst og gå i dialog med Kristiansa­nd og ordfører Harald Furre om mulig plassering. Områder ved Kilden er pekt på som en mulig plassering.

– Komiteen hadde et møte med Kristiansa­nd kommune og der vi opprettet god dialog uten å bestemme noe konkret. Vi informerte dem om prosessen i Mandal, sier Rinde, som synes det er trist at enkelte politikere i Mandal reagerte på at komiteen tok kontakt med Kristiansa­nd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway