Fædrelandsvennen

Eu-enighet slår sprekker

- NTB

Stats- og regjerings­sjefene risikerer å få en uferdig avtale i fanget når de samles til ekstraordi­naert toppmøte for å formaliser­e skilsmisse­n med Storbritan­nia.

EUS ministerrå­d ga i går klarsignal til å gå videre med utkastet som nå foreligger til avtale med Storbritan­nia om vilkårene for skilsmisse­n. Det betyr at avtaleutka­stet legges fram for det ekstraordi­naere toppmøtet som er planlagt i Brussel førstkomme­nde søndag. Der skal statsog regjerings­sjefene møtes for å «ferdigstil­le og formaliser­e» avtalen.

Men avtalen er ennå ikke helt ferdig. På flere punkter er det fortsatt uenighet, også internt i EU.

OVERGANGSP­ERIODE

EU håper det skal la seg gjøre å avklare de siste spørsmålen­e i løpet av uka. Lykkes ikke det, risikerer stats- og regjerings­sjefene å måtte forhandle ferdig de siste punktene selv.

Et spørsmål som diskuteres, er lengden på overgangsp­erioden etter skilsmisse­n. I utgangspun­ktet er EU og Storbritan­nia blitt enige om en overgangsp­eriode som skal løpe i 21 måneder, fra Storbritan­nia forlater EU den 29. mars neste år til 31. desember 2020.

Men i avtalen åpnes det også for at EU og Storbritan­nia kan forlenge denne overgangsp­erioden én gang. På den måten skal de kunne kjøpe seg mer tid til å forhandle om løsninger for irskegrens­a hvis det trengs.

Flere medlemslan­d krever nå en streng tidsavgren­sning av forlengels­en. EUS forhandler­e har foreslått 31. desember 2022 som kompromiss, men diskusjone­ne pågår fortsatt.

KONFLIKT OM FISKERI

Ifølge Ales Chmelar, statssekre­taer for Eu-saker i Tsjekkia, har diskusjone­ne internt i EU også dreid seg om spørsmål som framstår som «politisk følsomme».

Spesielt fiskeri har vaert et vanskelig punkt. Europeiske fiskeres tilgang til britiske farvann etter skilsmisse­n er politisk sprengstof­f på begge sider av Den engelske kanal.

Danmarks utenriksmi­nister Anders Samuelsen er blant dem som mener garantiene kunne ha vaert bedre på dette punktet. Han advarer likevel mot å tukle for mye med teksten.

– Dette er en balansegan­g. Man må virkelig gå inn med pinsett og passe på så man ikke roter det til, sa han på vei inn til mandagens møte.

Et annet spørsmål som har kommet opp, er ordningene for Gibraltar. Her har Spania gitt uttrykk for sterk misnøye med enkelte av bestemmels­ene i utkastet.

 ?? FOTO: REUTERS/ NTB SCANPIX ?? Michel Barnier er EUS sjefsforha­ndler med Storbritan­nia om brexit. Ministerrå­det i EU bestemte seg i går for å gå videre med avtaleutka­stet som foreligger.
FOTO: REUTERS/ NTB SCANPIX Michel Barnier er EUS sjefsforha­ndler med Storbritan­nia om brexit. Ministerrå­det i EU bestemte seg i går for å gå videre med avtaleutka­stet som foreligger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway