Fædrelandsvennen

Suksessen i Europa gir bare vekslepeng­er

Vipers stormer videre foran fulle tribuner i Champions League, men økonomisk er det ingen gullgruve.

- TEKST: ÅGE HARALD DRANGSHOLT aage.h.drangsholt@fvn.no

Hadde dette vaert fotball, hadde vi sikkert hatt 100 millioner i inntekter allerede. TERJE MARCUSSEN,

daglig leder i Vipers

– Hadde dette vaert fotball, hadde vi sikkert hatt 100 millioner i inntekter allerede. Men fram til den nye tv-avtalen trer i kraft sommeren 2020, lever håndballen under helt andre vilkår. Men det nytter ikke å klage. Vi må bare forholde oss til de rammevilkå­rene som er, sier Terje Marcussen, daglig leder i Vipers.

Forrige helg kvalifiser­te Vipers seg for hovedrunde­n i Champions League, og i helga leverte de en ny strålende prestasjon da de slo ungarske FTC 35-27 foran drøyt 2100 tilskuere i et fullsatt Aquarama. Med det har Vipers allerede sikret seg fire poeng i hovedrunde­n, og har dermed et godt utgangspun­kt for et mulig avansement til kvartfinal­e.

Men selv om kristiansa­nderne allerede er blant Europas 12 beste lag, og spiller i den gjeveste klubbturne­ringen i verden, er det slett ikke slik at pengene triller inn på konto. I tabellen over kan man se hvor mye inntekter både deltakelse og eventuelt avansement i Champions League genererer fra Det Europeisk Håndballfo­rbundet (EHF) – og hvor mye deltakelse­n koster. Vipers har nå sikret seg 289.500 kroner i inntekter, og når man trekker bort en avgift til EHF på 72.376 kroner så sitter man igjen med 217.124 kroner.

BONUSBASER­T

– Alle beløp som kommer inn er hyggelige, men det er klart at vi

helst hadde sett at beløpene var noe høyere, sier Marcussen, som opererer med et totalbudsj­ett i Vipers på rundt 17 millioner.

Men kommer man videre til kvartfinal­e, vil det i seg selv innbringe 226.000 kroner fra EHF og ytterliger­e 439.000 kroner dersom klubben sjokkerer, og går helt til Final Four.

I hovedsak har Vipers tre bein å stå på i Champions League. I tillegg til deltakerpe­ngene fra EHF tjener klubben også penger på sponsorer og salg av billetter.

Salgs- og markedssje­f Christer Paulsen forteller at Vipers har bonusavtal­er med de aller fleste sponsorene om en ekstra sum når Vipers kvalifiser­er seg for Champions League – typisk ti prosent av totalsumme­n de allerede er inne med. Men ingen av sponsorene må betale ekstra for at Vipers nå er videre til hovedrunde­n.

– Det er først hvis vi går til Final Four (semifinale) eller vinner at det neste gang utløser bonus i Champions League, forteller Paulsen.

SIKTER MOT MILLIONER

Likefullt er det potensial å tjene mer penger for de tre kommende hjemmekamp­ene Vipers er sikret i Champions League over jul.

– Vi kan selge gulv- og leddreklam­e. Foran Bucuresti-kampen solgte vi reklame for over 60.000 kroner til rumenske selskaper. Det kan vi også gjør når Györ kommer hit, sier Paulsen, og sikter til det ungarske laget som har vunnet Champions League to år på rad.

Han vil ikke oppgi summer, men bekrefter at Vipers allerede har sponsorinn­tekter på flere hundre tusen i Champions League.

– På sikt har vi et mål om å bikke millionen, sier Paulsen.

NEPPE MILLIONOVE­RSKUDD

Morten Løvø er billettans­varlig i Vipers, og forteller at inntektspo­tensialet i Champions League er større på publikumss­iden enn på vanlig seriekampe­r.

– Det kommer flere tilskuere, prisene er litt høyere og det er ingen som har sesongkort. Men det er så mange variabler at det er umulig å si hvor mye vi sitter igjen med, sier Løvø.

Selv om det var fullt i Aquarama i helga, er det likevel finalen i Ehf-cupen mot Craiova i vår som har generert størst inntekter på billett- og kiosksalg. Da solgte Vipers for 200.000 kroner.

– Forøvrig tjener vi mye mer penger på Champions League. I EHF var det ingen penger å tjene, avslutter Marcussen.

Vipers har nå kamppause fram til de skal spille Nm-finale i romjula mot Storhamar.

 ?? FOTO: TOR ERIK SCHRØDER, NTB SCANPIX ?? Vipers opplever for tiden en voldsom sportslig suksess i Champions League. Uten at suksessen gir en voldsom økonomisk gevinst. Her jubler de etter 35–27-seieren mot ungarske FTC i Aquarama lørdag.
FOTO: TOR ERIK SCHRØDER, NTB SCANPIX Vipers opplever for tiden en voldsom sportslig suksess i Champions League. Uten at suksessen gir en voldsom økonomisk gevinst. Her jubler de etter 35–27-seieren mot ungarske FTC i Aquarama lørdag.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway